ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πάτρα: Παιδί με Covid, η μάνα στη δουλειά…

patra magazia anoigma lianemporio kentro 24
του Αχιλλέα Ροδίτη
Την ώρα που καθημερινά στην Ελλάδα μετράμε χιλιάδες νέα κρούσματα Covid-19 αλλά και δεκάδες θανάτους, με την πανδημία να «σαρώνει» στην κοινότητα στο 4ο κύμα της, η «χαλαρή», σε βαθμό «ωχαδερφισμού», προσέγγιση ορισμένων, ακόμα και σοβαρών επαγγελματιών, στον κίνδυνο που συνεχίζει να στέκει ως δαμόκλειος σπάθη πάνω απ’ το κεφάλι της κοινότητας, όχι μόνο εξοργίζει, αλλά δημιουργεί έντονους προβληματισμούς.

Η προκειμένη περίπτωση που περιγράφουμε αποτελεί ένα τρανταχτό χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω διαπιστώσεων και συμπερασμάτων, ως αποτέλεσμα της στάσης που αποφάσισε να τηρήσει πατρινός υπεύθυνος μεγάλης επιχειρήσεις από τον χώρο του εμπορίου σε βάρος εργαζόμενης, μόλις εκείνη τον ειδοποίησε ότι ο μικρός γιος της (παιδί 6ης δημοτικού) προσβλήθηκε από κορωνοϊό στο σχολείο του.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

Αφού επιβεβαίωσε,μέσω μοριακού τεστ, ότι ο γιος της νόσησε από Covid-19,σε μια αξιέπαινη πράξη ατομικής υπευθυνότητας,η μητέρα έσπευσε να ενημερώσει την διεύθυνση της επιχείρησης στην οποία εργάζεται περιμένοντας ότι θα απαλλαγεί από τα καθήκοντα της για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα. Και το έκανε για δύο λόγους:

Πρώτον, λόγω του προφανούς επικίνδυνου ενδεχόμενου να κολλήσει τον ιό και να τον μεταφέρει σε πελάτες και δεύτερον, διότι είναι διαζευγμένη και ζει μόνη της με το παιδί της, άρα στο πλαίσιο της υποχρεωτικής καραντίνας είναι η μόνη που μπορεί -και πρέπει- να είναι διαρκώς στο σπίτι για να του παρέχει τις όποιες βοήθειες και να του συμπαρασταθεί.

Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ

Προς έκπληξη της, όμως, άκουσε τον υπεύθυνο να της λέει: «θα έρθεις κανονικά στη δουλειά σου, όλες τις μέρες, αλλιώς παραιτήσου! Φόρα τη μάσκα σου και… κανονικά στο πόστο σου». Αποτέλεσμα; Η γυναίκα πήγε κανονικά στη δουλειά αφήνοντας την ευθύνη της προσοχής του παιδιού της (όσο αυτό είναι εφικτό) σε μια γειτόνισσα!

Δεδομένου ότι ο πρώην σύζυγος της είναι ναυτικός και απουσιάζει σε ταξίδι με τάνκερ, ενώ παππούδες και γιαγιάδες δεν βρίσκονται εν ζωή, αν και ούτως ή άλλως θα ήταν απαγορευτικό να πρόσεχαν το παιδί εφόσον λόγω ηλικίας θα ανήκαν στις λεγόμενες«ευπαθείς ομάδες» και άρα ο κίνδυνος για τους ίδιους, σε μια αντίστοιχη περίπτωση, θα ήταν ακόμα μεγαλύτερος.

Το μείζον ερώτημα που προκύπτει από τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι «τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις». Ποια είναι τα δικαιώματα εργαζομένων και πώς αυτά διασφαλίζονται, χωρίς φυσικά ο εκάστοτε εργαζόμενος να βρεθεί απ’ τη μια στιγμή στην άλλη στην λίστα των ανέργων, ούτε βέβαια να μπει στο «στόχαστρο» του εργοδότη του.

ΙΔΟΥ Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ

 «Αν γίνονταν έλεγχοι, ποιος εργοδότης θα τολμούσε;»

Απευθυνθήκαμε στον εκπρόσωπο συνδικαλιστή εμποροϋπαλλήλων, Σάββα Τζάκη, ο οποίος καταρχάς διέγνωσε την «έλλειψη ελέγχων» ως βασική αιτία ύπαρξης τέτοιων προβλημάτων. «Αν γίνονταν σωστοί, αυστηροί και συνεχείς έλεγχοι, ποιος εργοδότης θα τολμούσε να ρισκάρει μια τέτοια συμπεριφορά; Όταν όμως καθένας ξέρει ότι δεν γίνονται έλεγχοι, μπορεί να το κάνει», δηλώνει.

 

Προσθέτοντας μάλιστα ότι αυτό είναι κάτι «πασίγνωστο» αφού έχει δημοσιοποιηθεί και καταγγελθεί από τον ίδιο κι άλλους εμπλεκόμενους με την αγορά του λιανεμπορίου, κι όχι μόνο, εδώ και πολύ καιρό, όπως λέει. Συμπληρώνοντας: «Από τότε που είχαμε καταγγείλει επιχείρηση στην οποία εργαζόμενοι είχαν κολλήσει κορωνοϊό και υποχρεώνοντας να πηγαίνουν στη δουλειά τους υπό την απειλή απόλυσης, αλλά ο ΕΟΔΥ δύσκολα έστελνε κλιμάκιο για ελέγχους».

Άρα, πώς θα μπορούσε να αντιδράσει κάποιος σε ανάλογη περίπτωση; «Θα συνιστούσα η εργαζόμενη να στείλει εγγράφως την όλη κατάσταση στην επιχείρηση… ώστε να τους φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων ότι, δηλαδή, ‘εγώ σας ενημέρωσα και πλέον φέρετε την ευθύνη για την υγεία κι άλλων εργαζομένων ή πελατών’. Κι αν το… τραβήξουν σε απόλυση, εφόσον θα υπάρχει το έγγραφο θα μπορεί να την καταγγείλει ως ‘άκυρη’, σαν προϊόν εκδίκησης», τονίζει ο κ. Τζάκης.

Όμως, το ερώτημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο: Μπορεί ένας εργαζόμενος να μπει σε τέτοια διαδικασία; Ή μάλλον, ποιος εργαζόμενος θα τολμήσει ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο; Ιδίως μάλιστα όταν μιλάμε για εργαζόμενο με παιδί ή παιδιά, και δη περισσότερο για διαζευγμένη μητέρα με τεράστιες υποχρεώσεις; Η απάντηση είναι: Ουδείς θα το έπραττε!

Κατά συνέπεια, είναι προφανές πως ΔΕΝ υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης, παρά μόνον η διενέργεια συστηματικών κι ακατάπαυστων ελέγχων από αρμόδια κλιμάκια ώστε μέσα από την περιφρούρηση των εργαζομένων, να περιφρουρείται η τήρηση των υγειονομικών μέτρων στις εμπορικές και άλλες επιχειρήσεις. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, η σκόνη θα εξακολουθεί να κρύβεται κάτω από το… χαλί, άρα ο κίνδυνος θα παραμονεύει. Έστω και «καμουφλαρισμένος» κι αθέατος…

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Comments are closed.