ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πάτρα: Παράλειψη στην οδό Κανελλοπούλου μετατρέπεται σε σημείο – καρμανιόλα για τους τυφλούς πεζούς

Fanaria 2 e1626625452757
Απίστευτο κι όμως αληθινό, και πάνω απ’ όλα… άκρως ελληνικό!

Αφού ολοκληρώθηκαν οι -κατά τα λοιπά υποδειγματικές- εργασίες που εκτελέστηκαν στην νέα εθνική οδό Πατρών-Αθηνών, στο ύψος της διασταύρωσης με την οδό Κανελλοπούλου, ενεργοί συμπολίτες εντόπισαν και κατήγγειλαν μια άκρως σοβαρή και επικίνδυνη παράλειψη!

Πρόκειται μάλιστα για παράλειψη που προκαλεί τεράστια ανησυχία σε σχέση με τους τυφλούς συμπολίτες μας και όλα αυτά σε μία από τις πιο επικίνδυνες διασταυρώσεις που υπάρχουν σε όλη την πόλη, με αναρίθμητα τροχαία ατυχήματα (και δυστυχήματα) στο «παθητικό» της.

Με λίγα λόγια, στο πλαίσιο ανακατασκευής και των πεζοδρομίων επί της νέας εθνικής οδού, στο ρεύμα προς την Πάτρα, κατασκευάστηκε «οδηγός» όδευσης τυφλών.

Τοποθετήθηκε δηλαδή η ειδική λωρίδα, πάνω στην οποία μπορούν οι τυφλοί να περπατούν με ασφάλεια. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι φθάνοντας στην άκρη του πεζοδρομίου, ακριβώς στην συμβολή της εθνικής οδού με την Κανελλοπούλου, έχει κατασκευαστεί και η ειδική ράμπα για τυφλούς, που «κατεβάζει» τους πεζούς με πρόβλημα στην όραση επί του οδοστρώματος, ώστε να μπορέσουν να περάσουν απέναντι.

Μόνο που εκεί είναι το… επικίνδυνο σημείο. Διότι ούτε ειδική διάβαση για τυφλούς έχει φτιαχτεί, αλλά ούτε και σηματοδότες με την ειδική ηχητική σήμανση για τυφλούς λειτουργούν στο σημείο!

Με άλλα λόγια, ένας πεζός τυφλός θα ακολουθήσει τον «οδηγό», θα περπατήσει ως την άκρη του πεζοδρομίου, θα κατέβει στην ράμπα και ξαφνικά θα βρεθεί στο… πουθενά! Με όποιον κίνδυνο συνεπάγεται κάτι τέτοιο, ειδικά σε ένα σημείο-καρμανιόλα!

Το γεγονός έχει κινητοποιήσει (και εξακολουθεί να κινητοποιεί) μέλη της ομάδας των social media «Πάτρα, αυτά που δεν λέγονται» και ο υπεύθυνος της ομάδας, Ανδρέας Αποσκίτης, έστειλε ήδη τρεις έγγραφες ειδοποιήσεις-καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος που επέλεξε («Πετάτε κυριολεκτικά τον τυφλό στον Καιάδα»), θέλοντας να αναδείξει την επικινδυνότητα της παράλειψης.

Στα έγγραφα ο κ. επισημαίνει το ερώτημα-απορία: «Πως θα διασχίσει ο τυφλός την οδό Κανελλοπούλου, μια οδό καρμανιόλα ακόμα και για όσους έχουν όραση;».

Και αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Από τη στιγμή που έχει κατασκευαστεί ο οδηγός όδευσης τυφλών, σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή που διαβάζετε την καταγγελία, κάποιος τυφλός προσπαθεί να διασχίσει την οδό Κανελλοπούλου ακολουθώντας τον οδηγό όδευσης αισθανόμενος, υποτίθεται, ασφάλεια.

Αν, ω μη γένοιτο, συμβεί θανατηφόρο δυστύχημα τη στιγμή που ο τυφλός ακολουθώντας τον οδηγό όδευσης τυφλών προσπαθήσει να διασχίσει την οδό Κανελλοπούλου, ποια θα είναι η θέση σας, την στιγμή που τον κατευθύνετε σε μια ενέργεια χωρίς την παραμικρή σήμανση και ασφάλεια;».

 

You may also like

Comments are closed.