ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Παρέμβαση Άρειου Πάγου για τον «καρκίνο» στα ΕΛΤΑ! Το κτίριο «ξεχειλίζει» από αμίαντο

2 1 e1636651666660
Την ώρα που κυριαρχεί και προβάλλεται εδώ και χρόνια η υποχρέωση απομάκρυνσης αμιάντου απ’ όπου κι αν υπάρχει, υπέρ προστασίας της δημόσιας Υγείας, τα ΕΛΤΑ στην Πάτρα… σφύζουν από αμίαντο! Κι όλα αυτά στην «καρδιά» της πόλης, στη συμβολή της Μαιζώνος και Ζαΐμη.

Για το θέμα έχουν γίνει παρεμβάσεις και σε πολιτικό επίπεδο, χωρίς όμως κάποια αλλαγή. Υπηρεσίες που στεγάζονταν εκεί, μετακόμισαν, όχι όμως και οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ. Ωσάν να είναι οι μόνοι που έχουν «αντισώματα» για το καρκινογόνο υλικό. Το χειρότερο όλων όμως είναι η στάση των υπευθύνων.

Κάλυψαν τον αμίαντο με γυψοσανίδες, (τρυπώντας τον για να τοποθετηθούν περί τις 750 βίδες), σε περίοδο που έλειπε σε άδεια κύησης η υπεύθυνης Μηχανικός του κτιρίου, Αθηνά Σουγλέρη, (ένθετη φωτογραφία), η οποία μάλιστα δηλώνει πως… τιμωρήθηκε ενδοϋπηρεσιακά όταν στάθηκε ενάντια σ’ αυτό που έγινε ενώ εξ αρχής απαιτούσε την απομάκρυνση του αμιάντου και στο μεταξύ παρακολουθούσε στενά το θέμα.

Η προσπάθεια κάλυψης έφτασε στην ελληνική Δικαιοσύνη, όμως οι εμπλεκόμενοι αθωώθηκαν. Και τώρα ο Άρειος Πάγος επανέρχεται ζητώντας την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, λόγω έλλειψης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, και την επανέναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.

Η  αναίρεση της αθωωτικής απόφασης Θα συζητηθεί  την 1η Δεκεμβρίου.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Συγκεκριμένα η αντιεισαγγελέας Όλγα Σμυρλή  με βάση την έκθεσή της,  έκρινε ότι έγινε κατ’ επιλογή δεκτό το αποδεικτικό υλικό μόνο των κατηγορουμένων και όχι άλλο αντίθετο με βάση την προανάκριση, τα πρόστιμα και τις μαρτυρικές καταθέσεις. Ειδικά, έγιναν δεκτές εκτιμήσεις μετρήσεων σε χρόνο μεταγενέστερο του έργου, οι οποίες δεν περιγράφουν τον τρόπο εργασίας που έκανε δεκτό το δικαστήριο. Δηλαδή  την  κόλληση γυψοσανίδων πάνω στα πάνελ  αμιάντου,  αντί της  στερέωσης αυτών με διάτρηση, τρόπο που είχε εξαρχής διαπιστώσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με αυτοψία της.

Ο Άρειος Πάγος κινήθηκε αυτεπάγγελτα μετά από αίτηση δια του Εισαγγελέα που κατέθεσε η Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός – Περιβαλλοντολόγος, Εικαστικός και Στέλεχος των ΕΛΤΑ, Αθηνά Σουγλέρη.  Όπως μας ενημέρωσε η ίδια, υπηρεσιακά το 2009 της ανατέθηκε ως μηχανικός, ο χειρισμός του θέματος  του αμιάντου του κτιρίου μετά την 1η επερώτηση στην Βουλή από τον τότε Βουλευτή Νίκο Τσούκαλη.

Αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε υπέρ της αφαίρεσης του αμιάντου του κτιρίου για προστασία της Δημόσιας Υγείας και την Οικονομική αναβάθμιση του κτιρίου βελτιώνοντας το  Περιβαλλοντικό  προφίλ του Οργανισμού.  Σημειώνει όμως ότι από το  2012  αποφασίστηκε από κατά σειρά Διευθύνοντες Συμβούλους, η μετακίνησή της με έδρα την Πάτρα από την Διεύθυνση Τεχνικών έργων στην Αθήνα, αναλαμβάνοντας ως Μηχανικός τη συντήρηση του κτιρίου  και προσέχοντας ιδιαίτερα να μην διαταράσσεται ο αμίαντος (και η ίδια εργάζεται στο ίδιο κτίριο).

ΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΑΓΟΥΣΑ

Με βάση την τεχνογνωσία της, η κ. Σουγλέρη έκρινε ότι το έργο κάλυψης με γυψοσανίδες εκτελέστηκε χωρίς τήρηση των προβλεπόμενων κι  ότι ανατέθηκε σε εργολάβο μη ειδικό για αμίαντο. Γι’ αυτό μάλιστα η ίδια στηρίζει ως πολιτική ενάγουσα και μάρτυρας την κατηγορία, παρά το γεγονός ότι έχει, όπως αναφέρει, «τιμωρηθεί ενδοϋπηρεσιακά»  για την στάση της αυτή!

«Θεωρώ ότι οφείλω βάσει του επιστημονικού μου όρκου και του διορισμού μου, με Νόμο του κράτους,  να προστατέψω την Δημόσια Υγεία, το Δημόσιο Συμφέρον και το Συμφέρον  του Οργανισμού», τονίζει η ίδια. Προσθέτοντας πως: «Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κτίριο – δημόσιο κίνδυνο, αφού έχει αμίαντο, πόσο μάλιστα διαταραγμένο, και θα έπρεπε να στηρίζεται από όλους και όχι από ένα μόνο άτομο η υπόθεση απομάκρυνσης του αμιάντου».

Του Αχιλλέα Ροδίτη

 

 

You may also like

Comments are closed.