ΠΑΤΡΑ: Οι καπνοί «έπνιξαν» τους μαθητές του Πειραματικού – Επείγον έγγραφο γονέων στην Πυροσβεστική

Facebook
Twitter

Σε άμεσο κίνδυνο μαθητής με άσθμα που δεν μπορούσε να αναπνεύσει και έπρεπε να φύγει απ’ το σχολείο!

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Σε βαθμό αυξημένου κινδύνου αλλά και έντονου ατμοσφαιρικού προβλήματος εξελίσσεται η ανεξέλεγκτη και ανοργάνωτη καύση κλαδιών και ξύλων από ιδιώτες, μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου. Με δυο λόγια, ο καθένας καίει ό,τι θέλει κι ό,τι βρει μπροστά του.

Με αποτέλεσμα, όμως, αφενός να υπάρχει ορατός κίνδυνος η φωτιά να ξεφύγει – όπως άλλωστε συνέβη σε δύο περιπτώσεις την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή της Ναυπακτία – αφετέρου, (και αυτό να μην συμβεί), να υπάρχει έντονο ζήτημα καθαρού αέρα για να αναπνεύσουν οι περίοικοι.

Ένα πυκνό σύννεφο καπνού εδώ και μέρες σκεπάζει πολλές περιοχές της Πάτρας, με τις καταγγελίες και διαμαρτυρίες πολιτών να είναι ακατάπαυστες και σε ορισμένες περιπτώσεις οργισμένες (και δικαίως, εδώ που τα λέμε).

ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ

1 Πειραματικο ΕΝΘΕΤΗ

Το χειρότερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι μαθητές του Πειραματικού σχολείου της Πάτρας, στην περιοχή της πανεπιστημιούπολης, όπου καθημερινά το πρόβλημα είναι υπαρκτό στον μεγαλύτερο του βαθμό. Πρόβλημα το οποίο τις προηγούμενες μέρες έφερε στα πρόθυρα απόγνωσης εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Και δικαιολογημένα έχει ξεσηκώσει «θύελλα» οργισμένων διαμαρτυριών από την πλευρά των γονέων οι οποίοι προσπαθούσαν να βρουν λύση μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών, είτε απευθυνόμενοι στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, είτε ακόμα και στην αρμόδια αντιδημαρχία Πολιτικής προστασίας του Δήμου Πατρέων.

Ο πατέρας μαθητών, Γιάννης Παπαδημητρόπουλος, δήλωσε στην «Πολιτεία»: «Αν δεν το ζήσετε δεν μπορείτε να καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε». «Ένας πυκνός καπνός καλύπτει τα πάντα, κάθε μέρα. Τα παιδιά αδυνατούν να αναπνεύσουν στην κυριολεξία και όχι καθ’ υπερβολή», τονίζει.

Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΑΣΘΜΑ!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετώπισε μαθητής του Πειραματικού που αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα άσθματος – συνοδεύεται πάντα από νοσηλεύτρια η οποία βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό του – και αναγκάστηκε να φύγει απ’ το σχολείο λόγω του κινδύνου!

Το φαινόμενο της καύσης ξύλων στην περιοχή και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που διαμορφωνόταν πάνω απ’ το σχολείο αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την υγεία του.

«Τι πρέπει να κάνει αυτό το παιδί; Να πάθει κάποιο κακό και μετά να αναζητούμε ευθύνες;», αναρωτήθηκε ο πατέρας που μίλησε στην «Πολιτεία». Προσθέτοντας με νόημα ότι «ο εν λόγω μαθητής έχει ήδη πρόβλημα υγείας, όμως με την ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση στο τέλος θα αποκτήσουν πρόβλημα και όλοι οι άλλοι μαθητές».

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Η «Πολιτεία» έγινε δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των γονέων και του αρμόδιου αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας κ. Μιχάλη Αναστασίου. Μεταφέροντας την απορία των γονιών, που παράλληλα ήταν και αίτημα – πρόταση, γιατί η λήξη της αντιπυρικής περιόδου δεν συνοδεύεται από κανόνες που να ορίζουν συγκεκριμένο ωράριο επιτρεπόμενης καύσης ξύλων, σε ώρες δηλαδή που να μην λειτουργούν σχολεία, αν αυτά βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση.

Αίτημα που ο κ. Αναστασίου καλοδέχτηκε τονίζοντας ωστόσο ότι ο Δήμος μπορεί να το εισηγηθεί και η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι εκείνη που έχει αρμοδιότητα να το επιβάλει.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ Π.Υ.

ΑΝΑΦΟΡΑ – ΑΙΤΗΜΑ

1)  Του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Πατρών
2)  Του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Πανεπιστημίου Πατρών

ΠΡΟΣ
Τον κο Βασίλειο Σολδάτο, Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πατρών, Νέα Εθνική Οδός Πατρών – Αθηνών 147, Πάτρα http://(https://www.google.com/maps/search/%CE%9D%CE%AD%CE%B1+%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE+%CE%9F%CE%B4%CF%8C%CF%82+%CE%A0%CE%B1%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BD+-+%CE%91%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CF%8E%CE%BD+147,+%CE%A0%CE%AC%CF%84%CF%81%CE%B1?entry=gmail&source=g).

Κε Διοικητά,
Σας αναφέρουμε τα κάτωθι εκτιθέμενα και σας παρακαλούμε όπως πράξετε άμεσα τα δέοντα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων Σας.
Πέριξ των εγκαταστάσεων των σχολείων που φοιτούν τα παιδιά μας εξακόσια περίπου- στο Καστρίτσι Πατρών, από εχθές  2-11-2022 που προφανώς επετράπη, άρχισε ευρεία καύση ξερών χόρτων σε παρακείμενες ιδιοκτησίες και αγροτεμάχια, με αποτέλεσμα να σχηματισθούν τεράστιες μάζες αιθάλης που «εισέβαλαν» στους χώρων των σχολείων, δημιουργώντας αποπνικτική και ανυπόφορη ατμόσφαιρα για τους μαθητές και μαθήτριες, αρκετοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν παθολογικά αναπνευστικά προβλήματα.
Παρακαλούμε λοιπόν να μεριμνήσετε ώστε να ανασταλεί η καύση ξερών χόρτων σε περιμετρική απόσταση  από τα σχολεία κατά τις ώρες λειτουργίας τους και συγκεκριμένα από  6.00 το πρωί έως 14.30’ το μεσημέρι,  ώστε να μην συνεχισθεί το επικίνδυνο αυτό φαινόμενο.

Με εκτίμηση

Για τα ΔΣ των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Πειραματικών  σχολείων

Οι πρόεδροι

Γιάννης    Παπαδημητρόπουλος

Χάρης   Τσίτσικας

ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ:

20 3 e1668087454985

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top