ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα-Πύργος: Ξεκίνησαν οι ασφαλτοστρώσεις – Ποια είναι η πρόοδος σε κάθε τμήμα του έργου

dromos erga potidaia 1

Με τις πρώτες ασφαλτοστρώσεις υποδέχθηκε το Φθινόπωρο το έργο για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος ενώ η συνολική πρόοδος του έργου έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τον περασμένο Μάιο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες η συνολική πρόοδος του έργου έχει φτάσει το 20,69% από το 14% που ήταν τον περασμένο Μάιο.

Η πρόβλεψη που υπάρχει είναι πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ξεπεραστεί το 25% και πως ενδέχεται να πιάσει και το 40% μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η πρόοδος ανά τμήμα του υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου μετά από 1,5 έτος εργασιών. Να θυμίσουμε πως η έναρξη των έργων έγινε στο τέλος Μαρτίου του 2022. Το πιο προχωρημένο τμήμα είναι το Γαστούνη-Πύργος  που έφτασε στα τέλη Αυγούστου το 34% από 26% τον περασμένο Μάιο.

Αυξημένη πρόοδο σε σχέση με τον Μάιο παρουσίασαν και τα άλλα δύο τμήματα του αυτοκινητόδρομου. Πιο αναλυτικά, στο πρώτο τμήμα που κατασκευάζει η ΑΒΑΞ από το Μιντιλόγλι μέχρι τα Καραίικα έφτασε το 17% από 13%, ενώ στο δεύτερο τμήμα που κατασκευάζει η ΑΚΤΩΡ από τα Καραίικα μέχρι την Γαστούνη η πρόοδος ανέβηκε στο 13,5% από το  7%.

Να θυμίσουμε πως στην κατασκευή δεν συμμετέχουν τόσο η leader του έργου VINCI όσο και η Hochtief. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το τμήμα που έχει αναλάβει η ΑΒΑΞ είναι το δυσκολότερο καθώς περιλαμβάνει την διαπλάτυνση του αυτοκινητόδρομου με ταυτόχρονη κυκλοφορία οχημάτων στα πρώτα 12 χιλιόμετρα ξεκινώντας από το Μιντιλόγλι. Το Πάτρα-Πύργος είναι τμήμα της Ολυμπίας Οδού όπου συμμετέχουν όλες οι παραπάνω εταιρείες.

Οι ασφαλτοστρώσεις

Στις αρχές Σεπτεμβρίου στο εργοτάξιο του τμήματος Γαστούνη-Πύργος ξεκίνησαν και οι πρώτες ασφαλτοστρώσεις, οι πρώτες στα 75 χιλιόμετρα του έργου. Αυτες έπεσαν στην περιοχή της Αμαλιάδας σε μήκος περίπου 2 χιλιομέτρων. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν και να συνεχιστούν σε περισσότερα τμήματα του υπό κατασκευή άξονα.

Αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τα χρονοδιαγράμματα για το Πάτρα-Πύργος είναι αρκετά σφιχτά. Πιο συγκεκριμένα,  θα πρέπει -σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα- μέχρι τον Μάρτιο του 2025 να δοθούν στην κυκλοφορία τα πρώτα 56 χιλιόμετρα (35 μήνες διάρκεια) που αφορούν το τμήμα από τον Πύργο μέχρι την Κάτω Αχαγιά και τα υπόλοιπα 19 το καλοκαίρι του 2025 (40 μήνες διάρκεια).

Τα χαρακτηριστικά του νέου αυτοκινητόδρομου

Ο νέος αυτοκινητόδρομος προβλέπεται με τετράϊχνη διατομή πλάτους 21,30μ (χωρίς τις πλευρικές διαμορφώσεις) αποτελούμενη από 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση συνολικού πλάτους 14μ (4×3,50μ), Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) με τις αντίστοιχες λωρίδες καθοδήγησης συνολικού πλάτους 4,60μ (2×2,30μ), λωρίδες ασφαλείας στην κεντρική νησίδα συνολικού πλάτους 2,10μ (2×1,05μ), κεντρική νησίδα με αμφίπλευρο στηθαίο τύπου New Jersey πλάτους 0,60μ και ύψους 0,80μ.

Στο Πάτρα-Πύργος προβλέπονται δύο μετωπικοί σταθμοί διοδίων στη Χ.Θ. 8+450 μεταξύ των Α/Κ ΒΙΠΕ και Κάτω Αχαϊας καθώς και περί την Χ.Θ. 67+900 μεταξύ των Α/Κ Αμαλιάδας και Α/Κ Πύργος. Επίσης προβλέπονται πλευρικοί σταθμοί διοδίων στους Ανισόπεδους Κόμβους Κάτω Αχαΐας & Αμαλιάδας. Στο νέο τμήμα της Ολυμπίας Οδού θα λειτουργήσουν και δύο αμφίπλευροι Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) και ΚΕΣ περί τις Χ.Θ. 21+000 και 72+000.

You may also like

Comments are closed.