Του Αχιλλέα Ροδίτη
Ένα απίστευτο αλαλούμ επικρατεί με την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, καθώς η επίσημη προθεσμία λήξης των παλαιών εγγράφων –βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας– έχει οριστεί για τις 3 Αυγούστου, αλλά μέσω της πλατφόρμας gov.gr τα ραντεβού ορίζονται… μετά τη λήξη της προθεσμίας!
Συγκεκριμένα, όποιος επιχειρήσει να κλείσει ραντεβού σήμερα, διαπιστώνει ότι οι πρώτες διαθέσιμες ημερομηνίες ξεκινούν από τις 13 με 14 Αυγούστου και μετά, συνεπώς η μόνη λογική διέξοδος είναι ότι τελικά πάμε για παράταση της προθεσμίας.
Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει δώσει καμία επίσημη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με τις παλαιές ταυτότητες μετά την 3η Αυγούστου, προκαλώντας έντονη ανησυχία και σύγχυση, αλλά και σχόλια από συνδικαλιστές αστυνομικούς, όπως ο Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος μιλά στην «Πολιτεία».
ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΣΤΟ 100%
Στο τμήμα ταυτοτήτων της Πάτρας οι ρυθμοί έχουν ήδη διπλασιαστεί –όπως από καιρό είχε γράψει ότι θα συνέβαινε η «Πολιτεία»– χωρίς όμως να υπάρχει η ανάλογη ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό. Όπως αποκαλύπτει ο συνδικαλιστής κ. Παπανικολάου, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Από τις 2 Ιουνίου τα εβδομαδιαία ραντεβού εκτινάχθηκαν από τα 700 στα 1.400, σημειώνοντας αύξηση 100%. Για να επιτευχθεί αυτός ο διπλασιασμός, ο χρόνος διεκπεραίωσης κάθε ραντεβού μειώθηκε από τα 22 στα 15 λεπτά, ενώ τα καθημερινά ραντεβού που αναλογούν σε κάθε υπάλληλο αυξήθηκαν κατακόρυφα, από 14 σε 25 ανά βάρδια.
ΜΟΛΙΣ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ
Την ίδια στιγμή που οι απαιτήσεις διπλασιάστηκαν, η ενίσχυση του τμήματος ήταν πρακτικά ανύπαρκτη. «Η υπηρεσία ενισχύθηκε με μόλις ένα άτομο επιπλέον», τονίζει ο κ. Παπανικολάου εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη διαχείριση του προσωπικού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στα χαρτιά εμφανίζεται μια δύναμη 15 ατόμων (από 14 που ήταν προηγουμένως), όμως η πραγματικότητα στο πεδίο είναι τελείως διαφορετική. «Από αυτή τη δύναμη πρέπει να αφαιρεθούν οι καλοκαιρινές άδειες, μία συνάδελφος που βρίσκεται σε άδεια μητρότητας, ένας τραυματισμός άλλου υπαλλήλου, καθώς και οι αποσπάσεις αστυνομικών για την ενίσχυση άλλων περιοχών». Έτσι, τελικά απομένουν περίπου δέκα υπάλληλοι που καλούνται να βγάλουν όλες τις βάρδιες και να σηκώσουν το τεράστιο βάρος των διπλάσιων ραντεβού.
ΑΣΦΥΚΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ
Έτσι, η πίεση παραμένει ασφυκτική. Ο κ. Παπανικολάου υπογραμμίζει ότι οι ρυθμοί με τους οποίους καλούνται πλέον να λειτουργήσουν οι αστυνομικοί που ανήκουν στο συγκεκριμένο γραφείο είναι τουλάχιστον εξοντωτικοί για το σύνολο του προσωπικού. Οι αστυνομικοί έχουν μετατραπεί σε «λάστιχο» για να καλύψουν τις ανάγκες.
Και όλα αυτά, ενώ η Πολιτεία πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τις ημερομηνίες, προχωρώντας στην έκδοση σχετικής εγκυκλίου για το αν τελικά εκπνέει η προθεσμία για τις νέες ταυτότητες στις 3 Αυγούστου ή θα συμφωνηθεί σε επίπεδο Ε.Ε. κάποια παράταση. Ο συνδικαλιστής εκτιμά ξεκάθαρα πως ο χρόνος δεν επαρκεί για να αλλάξουν όλοι οι πολίτες τις ταυτότητές τους στην ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί ως καταληκτική.
ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ
Παρά τις αντίξοες συνθήκες και την έλλειψη προσωπικού, οι αστυνομικοί της Πάτρας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξυπηρετήσουν ακόμη και τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Για τον σκοπό αυτό λειτουργεί η διαδικασία κατ’ οίκον εξυπηρέτησης με το ειδικό «βαλιτσάκι». Οι αστυνομικοί πηγαίνουν στα σπίτια ηλικιωμένων, ανήμπορων ή ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα που αδυνατούν να μετακινηθούν στην Αστυνομική Διεύθυνση, προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες φωτογραφίες και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έκδοσης της νέας τους ταυτότητας.
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης


