ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Στην «ουρά» για τα rapid test έξω από το Επιμελητήριο

rapid
Μόνο στο Επιμελητήριο, κάθε ώρα περίπου 51 πατρινοί και πατρινές προσέρχονται για τεστ. Για να μη μιλήσουμε για τα Διαγνωστικά Κέντρα και τα φαρμακεία.  

«Ό,τι κι λένε, όποια μέτρα κι αν πάρουν, προτιμώ το ράπιντ τεστ παρά το εμβόλιο…». Είναι η φράση προς την «Πολιτεία» από την 52χρονη Αλεξάνδρα Σ., στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, έξω απ’ το Επιμελητήριο Αχαΐας.

Η ώρα είναι 10.29 το πρωί του περασμένου Σαββάτου. Και στον φωτεινό πίνακα με τον αριθμό προτεραιότητας, αριστερά απ’ την είσοδο του κτιρίου, καλούν τον αριθμό «81».

Η αλήθεια είναι ότι οι «ουρές» έχουν πυκνώσει. Παρουσιάζουν, ξανά, την εικόνα του καλοκαιριού. Τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεση της η «Πολιτεία», δείχνουν ότι μόνο στο Επιμελητήριο, κάθε ώρα περίπου 51 πατρινοί και πατρινές προσέρχονται για τεστ. Για να μη μιλήσουμε για τα Διαγνωστικά Κέντρα και τα φαρμακεία.  

Χαμηλότερη η ροή στα υπόλοιπα σημεία δειγματοληψίας, με μέσο όρο προσερχομένων τους 15,5 ανά ώρα. Και, κυρίως, με προσέλευση στις πρωινές ώρες. 

Μια ενδεικτική καταγραφή λέει ότι σε μια μέρα, στο Επιμελητήριο Αχαΐας, διενεργούνται από 600 έως 700 τεστς. Ακόμα και τις Κυριακές. Η δε θετικότητα κυμαίνεται σε αναλογίες κάτω του 5%. Υπήρξε μέρα με 24 θετικά κρούσματα αλλά και μέρα με μικρότερο αριθμό, σε ποσοστό κάτω απ’ το 3%.  

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΗΜΕΙΑ 

Στα υπόλοιπα σημεία, η κλιμάκωση του εντοπισμού θετικών κρουσμάτων ποικίλει. Για παράδειγμα, σε μια μέρα, σε δειγματοληψία στον Κόμβο Περιβόλας, σε 221 ελεγχόμενους, εντοπίστηκαν μόνο τρία θετικά κρούσματα, ποσοστό 1,36%. Και τα κρούσματα αφορούσαν, κατά κανόνα, μαθητές σχολείων.

Ωστόσο, την ίδια μέρα, σε δειγματοληψία στο Αίγιο, σε 137 τεστς, προέκυψαν 6 κρούσματα, ποσοστό που ανεβαίνει στο 4,38%. Και εδώ μαθητές, κυρίως, όσοι εντοπίστηκαν θετικοί στη νόσο, αν κρίνουμε από την διάμεση ηλικία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. 

«Συνεχίζω να λέω ότι μοναδικό όπλο υπεράσπισης και θωράκισης κάθε ανθρώπινου οργανισμού κατά του νέου κορωνοϊού παραμένει το εμβόλιο», έχει πει εμφατικά στην «Πολιτεία» ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης. 

Αλλά, οι διαρκείς παραινέσεις των ιθυνόντων, των επιστημόνων και των κρατικών αξιωματούχων, δεν φαίνεται να κάμπτουν αποφασιστικά τις αντιστάσεις ή την δυσπιστία όσων επιμένουν να μην προσέρχονται στα Εμβολιαστικά Κέντρα. 

«ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕ ΠΟΔΟΠΑΤΗΣΕΤΕ…» 

«Πολύ τακτικά ενημερώνομαι που διενεργούνται ράπιντ τεστς και πηγαίνω ώστε να ελέγχομαι χωρίς να επιβαρύνομαι», λέει στην «Πολιτεία» ο 48χρονος Παύλος, απ’ την περιοχή της Εγλυκάδας. Με μόνιμη κατοικία, όπως μας λέει, στο Περιστέρι Αττικής. Τον συναντούμε έξω απ’ το Επιμελητήριο, στην Ρήγα Φεραίου, ημέρα Κυριακή. Αρνείται να φωτογραφηθεί. Θεωρεί ότι οι μη εμβολιασμένοι στιγματίζονται και «ποδοπατούνται» απ’ τα μέσα ενημέρωσης. 

«Και γιατί δεν κάνεις το εμβόλιο;», τον ρωτούμε. 

«Δεν είπα ποτέ ότι δεν θα το κάνω», μάς λέει, «αλλά θα πρέπει πρώτα να πειστώ ότι όλη αυτή η ιστορία δεν είναι ένας επιστημονικός πειραματισμός στην πλάτη μου…».

Είναι αυτό που λέει και η «Πολιτεία» σε άλλο σημείο σήμερα: Ότι για να πειστούν όσοι δυσπιστούν στο εμβόλιο, η απαξίωση δεν είναι μέσο που δίνει διέξοδο. Χρειάζεται μια οδός που θα πείσει και πείθοντας να οικοδομήσει άλλες πεποιθήσεις.           

You may also like

Comments are closed.