ΠΑΤΡΑ: Στόχος η επιστροφή στον Ναυταθλητισμό, με πανελλαδική και διεθνή εμβέλεια…!

Facebook
Twitter
Στο ρεπορτάζ – παρέμβαση της «Πολιτείας» διερευνώνται τα αίτια που η Πάτρα από πρωτοπόρα στον Ναυταθλητισμό έμεινε «πίσω». Παραμένει πάντως ο στόχος δυναμικής επιστροφής

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Η Πάτρα είναι μια πόλη «δεμένη» με τη θάλασσα γι’ αυτό και παλιότερα είχε αναπτύξει δυναμική σε κάθε άθλημα σχετιζόμενο με το υγρό στοιχείο. Ο Ναυταθλητισμός ήταν ανέκαθεν η διέξοδος των Πατρινών και αυτό αποτέλεσε το εφαλτήριο για την πλούσια παράδοση στο πόλο, την πρωτοπορία στην Κωπηλασία, τις διακρίσεις στην κολύμβηση, την δυναμική παρουσία στην ιστιοπλοϊα κ.α..

Με την διαφορά, όμως, ότι πολλά από τα προηγούμενα ανήκουν στο μακρύ παρελθόν και με περισσή ατομική προσπάθεια κάποιοι καταφέρνουν να περισώζουν την κατάσταση κρατώντας τα σκήπτρα, όπως ομάδες σαν τον ΝΟΠ ή τον ΙΟΠ.

Την ώρα που ο Πειραιάς αλλά και κάθε άλλη παραλιακή πόλη, ακόμα όμως και τα Ιωάννινα που είναι γνωστά για την κωπηλατική τους παρουσία, όχι μόνο δίνουν ναυταθλητικές διεξόδους στους νέους τους, αλλά έχουν επενδύσει στην «ταυτότητα» του Ναυταθλητισμού.

για δεξιά 1 1

Το ερώτημα λοιπόν που τέθηκε από την «Πολιτεία» σε αυτό το ρεπορτάζ – παρέμβαση, είναι «αν η Πάτρα προσανατολίζεται να επιστρέψει δριμύτερη στον Ναυταθλητισμό». Ερώτημα που κατ’ αρχάς κλήθηκε να απαντήσει ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Τάκης Πετρόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι «η δημοτική αρχή της πόλης προσπαθεί τα τελευταία 8 χρόνια να αξιοποιήσει και την παραμικρή δυνατότητα που υπάρχει.

Ήρθαν μεγάλες διοργανώσεις στην πόλη όπως οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες, οι οποίοι βέβαια για τους γνωστούς λόγους δεν απέφεραν το αναμενόμενο όφελος στην πόλη και κυρίως δεν ικανοποίησαν τους στρατηγικούς στόχους του Φακέλου Διεκδίκησης». Προσθέτει όμως: «Ήρθε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Laser 4,7, που  είναι ο μεγαλύτερος ιστιοπλοϊκός αγώνας που έχει γίνει στη Δυτική Ελλάδα, το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Νοτίου Ελλάδας, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα J24, όλοι οι Πανελλήνιοι διασυλλογικοί και το 1ο πανελλήνιο Πρωτάθλημα του Kite Boarding».

 

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ

Η Πάτρα να γίνει Ευρωπαϊκό Ναυταθλητικό κέντρο

πετροπουλος ΞΑΚΡΙΣΜΑ στο ΚΕΝΤΡΟ 1

 Εν ολίγοις, για τον κ. Πετρόπουλο, η ισχυροποίηση του Ναυταθλητισμού στην Πάτρα είναι ένας οραματικός στόχος για την επίτευξη του οποίου γίνονται ήδη προσπάθειες.

Όπως αναφέρει, για τον λόγο αυτό αναδείχθηκε η Πλαζ σε Ναυταθλητική κυψέλη με τη συνεργασία του «Ιάσωνα», χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή της πρώτης και μεγαλύτερης ράμπας καθέλκυσης ναυταθλητικών σκαφών με προβλήτα εκτός λιμενικής ζώνης, υπήρξε συνεργασία με τον Ι.Ο.Π. για τη δημιουργία υποδομής ιστιοπλοΐας για ΑμεΑ (δωρεάς του ιδρύματος Νιάρχου) και παράλληλα στηρίζονται οι προσπάθειες του ΝΟΠ για την ανάπτυξη τμήματος Κωπηλασίας.

«Είναι αδιανόητο να μην έχει η Πάτρα Κωπηλασία όταν υπάρχει η λιμενολεκάνη από την προβλήτα της Γούναρη μέχρι το θεατράκι. Ποια άλλη πόλη έχει αυτές τις φυσικές προϋποθέσεις;», τονίζει ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού. Για τον κ. Πετρόπουλο, η Πάτρα με τα 45 χλμ ακτογραμμής, με ιδανικές μορφολογικές, γεωφυσικές και κλιματολογικές συνθήκες, είναι ανεπίτρεπτο να μην έχει γίνει ένα από τα σημαντικότερα ναυταθλητικά κέντρα της Ευρώπης. «Που σε όλη τη διάρκεια του χρόνου θα μπορούν να πραγματοποιούνται δράσεις, όπως αγώνες, προπονητικά camps, σεμινάρια κ.ο.κ.», επισημαίνει.

Αναφέρει όμως ότι υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις. Ένα παράδειγμα; «Πέρα από την ανακατασκευή της υφιστάμενης μαρίνας με τα αναγκαία λιμενικά έργα για να είναι ασφαλής, χρειάζεται επέκταση για να ελλιμενίζονται μαζικά σκάφη μικρού μεγέθους και ναυταθλητικά, σε σημείο που θα προσδιορίσουν οι ειδικοί, που μπορεί ίσως να είναι η βόρεια λεκάνη του παλιού λιμανιού». Επίσης τονίζει: «Πέραν τούτων υπάρχουν και άλλα προβλήματα που ζητούν λύση, όπως η διαμόρφωση ενός ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου που θα καθιστά βιώσιμους τους ναυταθλητικούς ομίλους».

 

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της πόλης

για δεξιά 2 1

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, η Πάτρα είναι ήδη ένας ελκυστικός εθνικός και ευρωπαϊκός ναυταθλητικός προορισμός και είναι ρεαλιστικό να αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους της Ευρώπης και του κόσμου. «Το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα μας», σημειώνει, «είναι ο συνδυασμός ιδανικών ανέμων με την κατάλληλη θερμοκρασία  που επικρατούν στον Πατραϊκό και τον Κορινθιακό όλες τις εποχές του χρόνου. Οι άνεμοι που έχουν εντάσεις, λόγω των θερμικών φαινομένων, διαγράφουν κούρσες, που τις ευνοεί  η μορφολογία ‘σωλήνα’ του καναλιού.

Παράλληλα, επειδή η περιοχή είναι κλειστή έχει ελεγχόμενο κυματισμό αντίθετα από τις ανοιχτές θάλασσες και παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια». Και καταλήγει: «Με άλλα λόγια, η φύση χάρισε απλόχερα στην πόλη έναν ιδανικό θαλάσσιο στίβο, που δεν έχει καν λειτουργικό κόστος, στον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί συνολικά ο ναυταθλητισμός από την παραδοσιακή ιστιoπλοΐα, την κωπηλασία και την κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας μέχρι το νεωτερικό Kite Boarding».

 

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ:

«Δυστυχώς όμως η πόλη δεν έχει επάρκεια χερσαίων ναυταθλητικών υποδομών», διευκρινίζεται από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο. «Διότι ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε το κράτος να τις φτιάξει, όπως θεσμικά έχει την υποχρέωση αφού μας φορολογεί». Χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα ως «ολέθριο» καθώς εμποδίζεται «η μαζικοποίηση του ναυταθλητισμού και ο πλατύς λαϊκός του χαρακτήρας, όπως επιβάλλεται σε μια χώρα που βρέχεται από παντού».

Τι πρέπει να γίνει κατά τον ίδιο; «Η κυβέρνηση, αντί να κάνει έξωση των ναυταθλητικών Ομίλων από τις εγκαταστάσεις που φιλοξενούνται, όπως προτίθεται, πρέπει να τις  νομιμοποιήσει με περιβαλλοντικά κριτήρια φυσικά.

Και να χρηματοδοτήσει την δημιουργία σύγχρονων υποδομών ελλιμενισμού των ναυταθλητικών σκαφών και οργανωμένων ναυταθλητικών κέντρων. Κτιριακές υποδομές, ξενώνες, αποθηκευτικούς χώρους, ράμπες καθέλκυσης και υλικοτεχνικών εξοπλισμών, με πρόνοια για τα ΑμεΑ». Αναφέροντας ότι όλα αυτά θα έπρεπε να αποτελούν «πιλότο» για κάθε παραλιακή πόλη, πρωτίστως για την Πάτρα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ:

3 e1678197691644

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter