Η Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών την περασμένη Παρασκευή, βρίσκει την Πάτρα να έχει μία αυξητική τάση! Σε πανελλαδικό επίπεδο αυτή η τάση κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας όπου τα τηλέφωνα στο αριθμό 15900, το νούμερο του κέντρου όπου οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών είχαν πάρει «φωτιά».
Στην Πάτρα, στην δομή του ΚΕΘΙ, κάθε μήνα παρουσιάζονται τουλάχιστον 20 νέα περιστατικά γυναικών που καταγγέλλουν ότι έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής βίας. Η βία αυτή προέρχεται συνήθως από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους και γενικότερα από τους άνδρες του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Βία που μπορεί να είναι από ψυχολογική και λεκτική, φτάνοντας στη σωματική ή και στην σεξουαλική κακοποίηση.
Στο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας, στο ισόγειο του κτιρίου της οδού Ερμού (είσοδος από το Β’ Αστυνομικό Τμήμα) σχεδόν σε καθημερινή βάση ανεβαίνει τα σκαλιά και μία γυναίκα. Όμως εκτιμάται ότι μόνο στην Πάτρα οι περιπτώσεις κακοποίησης είναι πολύ περισσότερες.
Γιατί αρκετές… δεν καταγγέλλονται και περιορίζονται μόνο σε «επεμβάσεις» ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ οι οποίοι «ηρεμούν» τον άνδρα – κακοποιητή, ή … η γυναίκα που δέχεται την κακοποίηση επιλέγει την «σιωπή» για προσωπικούς της ευνόητους λόγους.
Την τελευταία περίοδο η επικεφαλής του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας και οι συνεργάτες της έχουν ασχοληθεί με αρκετές περιπτώσεις, αλλά οι πιο σημαντικές είναι:
- Άγριος ξυλοδαρμός νεαρής μητέρας 5χρονου αγοριού από τον πρώην της, κάτοικο Γαστούνης Ηλείας. Ο ξυλοδαρμός έγινε σε δημόσιο χώρο και ήταν τόσο άγριος που η άτυχη γυναίκα νοσηλεύθηκε για μία σχεδόν εβδομάδα στο Νοσοκομείο. Έχει ήδη υποβάλλει μήνυση, όμως ο άνδρας δεν έχει συλληφθεί.
- Μητέρα έξι παιδιών δέχθηκε κακοποιητική συμπεριφορά του συζύγου σε φιλικό σπίτι κατά τη διάρκεια επίσκεψης. Μάλιστα την τραυμάτισε πετώντας της αντικείμενο. Η γυναίκα αναγκάστηκε να καταφύγει στην Αστυνομία και να τον καταγγείλει. Ελλείψει δομής στην Πάτρα, τόσο εκείνη όσο και τα παιδιά της φιλοξενήθηκαν στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων.
- Πρώην σύζυγος καθηγητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έπεσε τουλάχιστον 5 φορές θύμα κακοποιητικής συμπεριφοράς από τον 35χρονο άνδρα. Μάλιστα την χτυπούσε ακόμη και όταν ήταν μαζί και ενώ η γυναίκα ήταν έγκυος στο παιδί τους. Πλέον ζει μόνη, σε δικό της σπίτι, ωστόσο εξακολουθεί και δέχεται απειλές κυρίως όταν ο «πρώην» έρχεται σε επαφή μαζί της για να έχει επικοινωνία με το παιδί τους.
- Άνδρας Αλβανικής καταγωγής ξυλοφόρτωνε την σύντροφό του στην περιοχή των Υψηλών Αλωνίων. Η γυναίκα δεν τόλμησε να καταγγείλει το γεγονός, προφανώς φοβούμενη… τα χειρότερα. Όμως οι γείτονες το δημοσιοποίησαν αφού σε καθημερινή βάση ακούν τις εκκλήσεις της.
- Γυναίκα στην περιοχή της Αγυιάς δέχθηκε άγριο ξυλοδαρμό από τον πρώην σύζυγό της. Η γυναίκα κατήγγειλε ότι και σε άλλες περιπτώσεις έχει πέσει θύμα.
- Κακοποιητής νεαρής γυναίκας στην περιοχή Τερψιθέας, κατέληξε στη φυλακή. Πρόκειται για τον άνδρα που μετά τον ξυλοδαρμό… έβαλε και φωτιά στο σπίτι που ζούσαν (ανήκει σε εκείνην το σπίτι). Είναι ίσως η μόνη περίπτωση για την οποία υπήρξε άμεση ποινική αντιμετώπιση.
- Ξυλοδαρμός σε βάρος γυναίκας στην οδό Παύλου Νιρβάνα στην περιοχή των Συχαινών. Ο άνδρας την χτύπησε τόσο άγρια που η Αστυνομία ειδοποιήθηκε και έσπευσε στο σπίτι.
- 36χρονος ποινικός θα καθίσει στο εδώλιο για βίαιη συμπεριφορά κατά της συντρόφου του που έγινε μέσα στο Νοσοκομείο Ρίου και ενώ είχε εκείνος διακομισθεί για πρόβλημα υγείας. Την έπιασε από το λαιμό για να την πνίξει και την γρονθοκόπησε.
ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ 15 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
Πάνω από 15 είναι οι καταγγελίες που έχουν γίνει στο γραφείο της τοπικής ΕΛΑΣ στην Πάτρα για την ενδοοικογενειακή βία μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η πλειοψηφία των καταγγελιών αφορά βία κατά των γυναικών από σύζυγο ή πρώην σύζυγο ή ακόμα και σύντροφο, ενώ υπάρχουν και περιστατικά που σχετίζονται με άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα ή έχουν κάποια μορφή εθισμού.
Τα στοιχεία αυτά, αφορούν μόνο τα περιστατικά που έχουν πάρει την μορφή καταγγελιών, από την πλευρά του θύματος. Υπάρχουν όμως και αρκετά συμβάντα, που καταγγέλλονται από γείτονες ή από άλλα άτομα στο κέντρο της Άμεσης Δράσης, τα οποία χωρίς την καταγγελία του ατόμου που έχει υποστεί βία δεν μπορούν να έχουν την ανάλογη συνέχεια και να φτάσουν στο ειδικό γραφείο της ΕΛΑΣ.
Ωστόσο, ακόμα και τα συμβάντα αυτά καταγράφονται και παρακολουθούνται στενά από τους αστυνομικούς που στελεχώνουν το γραφείο. Απειλές, εξύβριση, ξυλοδαρμοί είναι… στην ημερήσια διάταξη!
Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ
Στην πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στην Πάτρα με θέμα την βία κατά των γυναικών, ο βουλευτής και καθηγητής εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής αναφέρθηκε στην σεξουαλική βία. Χαρακτηριστικά επεσήμανε: «Έχει αποδειχθεί ότι κάθε χρόνο διαπράττονται στην Ελλάδα περίπου 4.500 βιασμοί, από τους οποίους μόνο 270 (6%) καταγγέλλονται στην Αστυνομία, μόνο 183 καταλήγουν σε σύλληψη κάποιου υπόπτου, μόνο 47 φτάνουν στο ακροατήριο για να εκδικασθούν, μόνο 20 καταλήγουν σε καταδικαστική απόφαση και τελικά μόνο σε λιγότερους από 10 βιαστές επιβάλλεται κάθειρξη, δηλαδή στερητική της ελευθερίας ποινή άνω των 5 ετών!
Έξι στα δέκα θύματα βιώνουν συναισθήματα ενοχής για την επίθεση που δέχθηκαν. Το παραπάνω αποτέλεσμα -αν συνδυαστεί με το 35% των θυμάτων που πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει το βιασμό τους αν είχαν συμπεριφερθεί διαφορετικά- οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων αυτο-ενοχοποιούνται!
Η αυτοενοχοποίηση του θύματος οδηγεί στη μερική έως και την ολοκληρωτική αποενοχοποίηση του δράστη και οδηγεί -στη συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων- στη σιωπή και την ατιμωρησία».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ