ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΠΑΤΡΑ: Θα είχαμε… δωρεάν ίντερνετ στην πόλη – Ένα έργο πρωτοποριακό που… αφέθηκε στην τύχη του!

Facebook
Twitter

 

  • Τι έγιναν οι «οπτικές ίνες» και το «δίκτυο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας;

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Από το πρόσφατο αφιέρωμα για το έργο του Νίκου Τζανάκου στην τριακονταετή του θητεία στον Δήμο Πατρέων μέσα από θέσεις αντιδημάρχου, ανέκυψε ένα σοβαρό θέμα που αφορά σε μια ύψιστης σημασίας τεχνολογική υποδομή της πόλης, που είναι θαμμένη κάτω απ’ τους δρόμους, αλλά μάλλον μοιάζει να μένει επί χρόνια ολόκληρα αναξιοποίητη!

Είναι ένα ακόμη παράδειγμα της «ασθένειας» που ταλαιπωρεί την πόλη και ακούει στο όνομα της… «μη συνέχειας» έργου κατά την εναλλαγή δημοτικών αρχών. Εν ολίγοις, είναι μία από τις σοβαρές αιτίες της μεγάλης «γάγγραινας» που μαστίζει αυτή την πόλη και την έχει οδηγήσει στο τέλμα.

Για να δώσουμε σε τίτλους την «είδηση», οι Πατρινοί πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πόλη έχει κάτω απ’ τους δρόμους, θαμμένα, ένα υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών συνολικού μήκους άνω των 85 χιλιομέτρων, αλλά και ένα δίκτυο κενών σωλήνων που οι ιδιωτικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας υποχρεώθηκαν να εγκαταστήσουν, και το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί απ’ τον Δήμο, (στον οποίο θα ανήκε μετά την ολοκλήρωση του σύμφωνα με την συμφωνία που είχε γίνει με τις εταιρείες), τόσο για το χωρίς σκάψιμο πέρασμα νέων καλωδίων δικτύωσης, όσο και για την υπενοικίαση του με σημαντικό οικονομικό όφελος στα δημοτικά ταμεία.

Παρ’ όλα αυτά, και το πρώτο δίκτυο δεν αξιοποιήθηκε, ώστε όλο το κέντρο της Πάτρας να έχει ήδη δωρεάν ίντερνετ και δυνατό σήμα, αλλά και το δεύτερο δίκτυο κανείς δεν ξέρει αν καν παραδόθηκε ή όχι!

 

 ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

θεμα οπτικες ινες 3 1

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, όλα ξεκίνησαν επί δημαρχίας Ανδρέα Φούρα. Ο Ν. Τζανάκος που τότε ήταν αντιδήμαρχος Ψηφιακών Συστημάτων, ανακάλυψε ότι υπήρχε ένα 100% χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Κοινωνία της Πληροφορίας» και προέβλεπε την τοποθέτηση μητροπολιτικών δικτύων οπτικών ινών.

Όπως μας λέει ο ίδιος σήμερα, μαζί με τον έτερο αντιδήμαρχο Γιώργο Λάζαρη, ξεκίνησαν διαδικασία εκμετάλλευσης του προγράμματος. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και τον σημερινό Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστο Μπούρα, κατέθεσαν τον φάκελο και τις μελέτες και έτσι η πόλη κατόρθωσε να πάρει το εν λόγω πρόγραμμα.

 

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ:

θεμα οπτικες ινες 4 1

Ήταν το 1ο μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών που κατασκευάστηκε σε όλη τη χώρα! Μήκους 85 χιλιομέτρων! Και μάλιστα, το έργο ολοκληρώθηκε ακριβώς στον προβλεπόμενο χρόνο, χωρίς ούτε μια μέρα παράταση! Με αρχικό προϋπολογισμό τα 4,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία οι Πατρινοί δημότες και ο Δήμος, δεν επιβαρύνθηκαν… δεκάρα τσακιστή!

Χώρια που αφού… σκάφτηκαν που σκάφτηκαν οι δρόμοι, για την εγκατάσταση των οπτικών ινών, η τότε δημοτική αρχή εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία για να κάνει καινούργιες ασφαλτοστρώσεις κεντρικών δρόμων (που ως τότε ήταν γεμάτοι λακκούβες πολλοί από αυτούς) αλλά ακόμα και αποκατάσταση πεζοδρομίων, όπως επίσης, και σύγχρονες οδεύσεις για πεζούς (διάδρομοι τυφλών, πρόσβαση ΑμεΑ κ.λπ.). Για παράδειγμα, όλη η Γούναρη άλλαξε όψη! Όπως και η Αγίου Ανδρέου, η Μαιζώνος κι η Κορίνθου, κι άλλοι δρόμοι του κέντρου της Πάτρας.

Το δίκτυο αυτό, μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί έτσι ώστε ήδη η Πάτρα, τουλάχιστον στο κέντρο της, (διότι το συνολικό μήκος δικτύου που απαιτείται για όλη την πόλη είναι κάπου στα 700 χλμ), να είχε εδώ και καιρό ΔΩΡΕΑΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ και ΔΥΝΑΤΟ ΣΗΜΑ! «Όλοι οι κάτοικοι του κέντρου, οι διερχόμενοι, τα εμπορικά, η εστίαση, οι πάντες, μπορούσαν να έχουν δωρεάν ίντερνετ και με πολύ γρήγορες ταχύτητες», τονίζει ο κ. Τζανάκος (ο οποίος θυμίζουμε είχε επαγγελματική πορεία στον ΟΤΕ και γνωρίζει καλά το αντικείμενο).

Έτσι, τίθεται το πρώτο βασικό ερώτημα: Τι έγινε αυτό το δίκτυο; Τι κάνουν αυτές, οι έρμες, οπτικές ίνες; Σκουριάζουν…;

 

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ 2ο ΕΡΩΤΗΜΑ:

Αλλά «πάμε» τώρα στο ακόμα πιο σημαντικό. Το δεύτερο σκέλος, που αφορά στους κενούς σωλήνες που οι ιδιωτικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας υποχρεώθηκαν να τοποθετήσουν κάτω από τους δρόμους αντί καταβολής τελών διέλευσης.

Ο κ. Τζανάκος εξηγεί:

θεμα οπτικες ινες 2 1

«Τότε σκεφτήκαμε να καλέσουμε τις εταιρείες και να τις υποχρεώσουμε να κατασκευάσουν ένα δίκτυο κενών σωλήνων, με καπάκια ανά κάποια απόσταση, ώστε μελλοντικά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν απ’ τον Δήμο για την άμεση και εύκολη – χωρίς σκάψιμο – τοποθέτηση καλωδίων δικτύωσης». Με άλλα λόγια, κάθε εταιρεία ανέλαβε έναντι του Δήμου και βάσει υπογεγραμμένης συμφωνίας, την υποχρέωση να εγκαταστήσει ένα δίκτυο κενών σωλήνων κάτω απ’ τους δρόμους, συνολικού μήκους 80 χιλιομέτρων (40 χλμ. για κάθε εταιρεία). Μέχρι την ολοκλήρωση του έργου αυτού, οι εταιρείες είχαν καταθέσει εγγυητικές ύψους 40.000 ευρώ εκάστη, που σύμφωνα με την συμφωνία που είχε υπογραφεί, θα τους επιστρέφονταν… «όταν ολοκληρωνόταν το έργο και παραδινόταν στον Δήμο».

Όμως η δημοτική αρχή άλλαξε πριν την ολοκλήρωση του έργου. Ήρθε η δημοτική αρχή Γ. Δημαρά. «Εμείς, παραδώσαμε το κλειδί στον Δημαρά. Ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Φίλιας αξιοποίησε κάποια πράγματα και ασχολήθηκε με το θέμα. Στην πορεία όμως και από την άφιξη της δημοτικής αρχής Κ. Πελετίδη κι έπειτα, η υπόθεση έμεινε στα αζήτητα…», λέει σήμερα ο κ. Τζανάκος.

Μάλιστα, συνέβη το εξής παράδοξο: Το 2016 ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο θέμα συζήτησης περί του «αιτήματος» των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, να πάρουν πίσω την εγγυητική επιταγή των 40.000 ευρώ. Και τότε ο κ. Τζανάκος ρώτησε: «Γιατί; Παραδόθηκε το έργο των κενών σωλήνων;». Αλλά, όπως λέει, φάνηκε παντελής άγνοια από τους υπευθύνους. Τελικά, το θέμα αποσύρθηκε και δεν ξανατέθηκε. Αλλά και ουδέποτε έγινε ξανά συζήτηση.

Έτσι, καταλήγουμε στο δεύτερο και πιο επίμαχο ερώτημα: Τι γίνεται με το έργο δικτύωσης των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας; Παραδόθηκε ποτέ; Δόθηκαν πίσω στις εταιρείες οι εγγυητικές των 40.000 ευρώ;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

0019 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top