Η «Λογοτεχνική Παρέα Πάτρας», οι φίλοι και οι μαθητές του διοργανώνουν Εκδήλωση Μνήμης προς τιμή του ποιητή, συγγραφέα, θεωρητικού της λογοτεχνίας και πανεπιστημιακού καθηγητή Σωκράτη Λ. Σκαρτσή, αυτή τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2025, 17.00-20.30, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Πατρέων «Αγορά Αργύρη» στην οδό Αγίου Ανδρέου 12 και Ζαΐμη, στην Πάτρα.
Ο Σωκράτης Λ. Σκαρτσής, ενεργός στα Γράμματα για περισσότερα από 60 χρόνια, και μέχρι το τέλος της ζωής του, άφησε πίσω του ευρύ έργο στη λογοτεχνία, τη μετάφραση και τη θεωρία της λογοτεχνίας: 300 περίπου βιβλία, ποιητικά και πεζά, για τη γλώσσα, τη θρησκειολογία, τη λογοτεχνική λαογραφία, την πολιτισμική ανθρωπολογία, και μεταφράσεις από διάφορους λαούς και εποχές. Εξέδωσε 14 περιοδικά, ανάμεσά τους τα ιστορικά περιοδικά Όστρακο και Υδρία, και ήταν ιδρυτής και διευθυντής επί σειρά ετών των «Εκδόσεων του Πανεπιστημίου Πατρών». Ήταν ο εμπνευστής και ιδρυτής της πρωτοποριακής διεθνούς φιλολογικής συνάντησης με την ονομασία «Συμπόσιο Ποίησης» (1981-2018), το οποίο παρέμεινε για σχεδόν 40 χρόνια ένας από τους μεγαλύτερους λογοτεχνικούς θεσμούς της χώρας.
«Η Λογοτεχνική Παρέα Πάτρας» είναι μια ομάδα λογοτεχνών και διανοουμένων της Πάτρας, η οποία συγκροτήθηκε γύρω από τον Σωκράτη Λ. Σκαρτσή τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του. Καρπός των συναντήσεων της ομάδας ήταν η έκδοση του βιβλίου Δώδεκα Γραφές για την Ανάγνωση. Στο βιβλίο συμμετέχουν με κείμενά τους οι: Σωκράτης Λ. Σκαρτσής, Σωτήρης Π. Βαρνάβας, Σοφία Ελευθερίου, Γιώργος Καραχάλιος, Στέλιος Θ. Μαφρέδας, Αντώνης Μπουλούτζας, Κώστας Σπαρτινός, Χρήστος Τσιάμης, Βασίλης Τσονάκας, Τάκης Τσονάκας, Αλέξανδρος Φωσταίνης, Βασίλειος Χριστόπουλος.