
του Αχιλλέα Ροδίτη
Έχουμε θίξει πολλές φορές τις επιτυχίες του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών που εδρεύει στο πρώην ΤΕΙ στο Κουκούλι της Πάτρας και μεταξύ άλλων έφτιαξε το «Έξυπνο Σπίτι», (ή αλλιώς, την Πρότυπη Οικία Αυτόνομης Διαβίωσης που εξασφαλίζει τη διαβίωση μοναχικών και ανήμπορων ηλικιωμένων ατόμων), προκαλώντας το διεθνές ενδιαφέρον κολοσσιαίων εταιρειών της τεχνολογίας.
Και όχι μόνο, διότι το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων & Εφαρμογών του ανωτέρω τμήματος που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, έχει καταφέρει να αναδειχθεί διεθνώς, μέσα από την πρωτοπόρα δουλειά του. Με συνεργασίες με μεγαθήρια της τεχνολογίας και του κυβερνοχώρου, όπως η Huawei, η Cisco Systems, Inc., ακόμα και η BMW ή αεροναυπηγικές εταιρείες.
Επειδή όμως είναι ένα τμήμα που διασφαλίζει και την απόλυτη επαγγελματική αποκατάσταση, το ενδιαφέρον φοιτητών για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που ξεκινούν τον ερχόμενο Μάρτιο, εκτινάσσεται στα… ύψη. Αυτό το διαπιστώνουμε μέσα από την «βροχή» επικοινωνίας με το τμήμα από φοιτητές ανά την Ελλάδα, που επιβεβαιώνει στην «Πολιτεία» ο κ. Βασίλης Χαραλαμπάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα ΗΜΜΥ και Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος με τίτλο: “Σύγχρονες Εφαρμογές Ενεργειακών Συστημάτων”.
«Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ξεκινήσει αλλά από τώρα παρατηρείται ένα ισχυρό ενδιαφέρον απ’ όλη την Ελλάδα. Και αυτό δείχνει πολλά. Είναι άλλωστε ένα σημαντικό μεταπτυχιακό, που δεν θα το βρείτε πουθενά αλλού», δηλώνει, προσθέτοντας ότι μεταξύ άλλων ασχολείται και με τα ηλεκτρινά αυτοκίνητα. «Και εμείς από την πλευρά μας, θα κάνουμε το καλύτερο, δουλεύοντας με στόχο να γίνουμε ακόμα καλύτεροι», επισημαίνει.
Για την ιστορία, το τμήμα εξασφαλίζει τη δυνατότητα απονομής και του integrated master, ανοίγοντας διάπλατα τους δρόμους για απορρόφηση στην εργασία, τόσο σε ελληνικές όσο και σε παγκόσμιας εμβέλειας επιχειρήσεις.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ TAG

Από την επίσκεψη της Γερμανικής LOEDIGE
Η επιτυχία φαίνεται ότι συνεχίζεται. Προ ημερών στο Κουκούλι βρέθηκαν και εκπρόσωποι της LOEDIGE , του Γερμανικού κορυφαίου παγκόσμιου παρόχου αυτόματου αεροπορικού φορτίου, εξειδικευμένου στην προμήθεια σύνθετων συστημάτων χειρισμού υλικών από τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τον προγραμματισμό και την ανάθεση σε υπηρεσία ζωής.
«Με χαρά επιδείξαμε τεχνολογίες και λύσεις που προσφέρει το εργαστήριο μας με έμφαση στον τομέα της πολυτροπικής τοπικοποίησης και παρακολούθησης προσώπων, αγαθών και εξοπλισμού», τόνισε ο κ. Βώρος.
ΖΩΗΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Από την εκδρομή του Γυμνασίου Ρίου
Εξίσου σημαντικό και ζωηρό είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από μαθητές σχολείων όχι μόνο της Πάτρας αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα. Μαθητές οργανώνουν μονοήμερες εκδρομές όχι σε κάποιο πάρκο ή σε έναν διασκεδαστικό προορισμό, ως συνήθως, αλλά που να συνδυάζει επίσκεψη στο Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων & Εφαρμογών του ΗΜΜΥ στο Κουκούλι. Συνέβη και πρόσφατα όταν μαθητές από το Γυμνάσιο του Ρίου, μπήκαν στον κόσμο του «Έξυπνου Σπιτιού» και ξεναγήθηκαν στην «Εικονική Πραγματικότητα», στον κόσμο του… μέλλοντος, εν ολίγοις, αποκτώντας πρακτική εμπειρία και γνώση γύρω από το τι αλλαγές φέρνει στην καθημερινότητα και στη ζωή μας η τεχνολογική επανάσταση.
«Μικρότεροι και μεγαλύτεροι μαθητές ξεναγήθηκαν από μεταπτυχιακούς φοιτητές, ερευνητές του ESDA LAB, Αλέξανδρο Σπουρνιά και Σπύρο Μαυρίκη και εμένα, στην Πρότυπη Οικία Αυτόνομης Διαβίωσης και στις εφαρμογές του Εργαστηρίου που έχουν αναπτυχθεί με τη χρήση των τεχνολογιών αιχμής. Γνώρισαν τη λειτουργία του Seatrac και τον τρόπο που μπορεί να αλληλεπιδράσει ο τεχνικός μέσω συσκευής επαυξημένης πραγματικότητας, ενώ, ακόμα, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση της δράσης της ομάδας ρομποτικής ESDA Lab – WRO από τον επίκουρο καθηγητή, κ. Σωτήρη Χριστοδούλου», δήλωσε ο πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγητής Νίκος Βώρος.
Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας: