ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πάτρα: Το «άβατο» της Πλατείας Όλγας και η απαίτηση των περιοίκων

2 10
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Αποφασισμένοι να αντισταθούν στην συνεχιζόμενη υποβάθμιση της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην πλατεία Βασιλίσσης Όλγας) εξαιτίας της εκτεταμένης διακίνησης ναρκωτικών, δηλώνουν οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες περιμετρικά της πλατείας.

Υποστηρίζουν ότι ο χώρος έχει μετατραπεί πια σε μόνιμο και εν πολλοίς ανεξέλεγκτο κόμβο καθημερινής αγοραπωλησίας ναρκωτικών, μια συναλλαγή που γίνεται κάθε στιγμή της μέρας, πρωί-μεσημέρι-βράδυ, μπροστά στα μάτια περαστικών.

Ο φωτογραφικός μας φακός «συνέλαβε» νωρίς το απόγευμα της περασμένης Τρίτης τρία άτομα που όχι απλώς συναλλάσσονταν στο πλαίσιο της παράνομης δοσοληψίας ουσιών, αλλά διαπληκτίζονταν άγρια μεταξύ τους.

ΜΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΑΠΡΟΣΙΤΗ

Ακόμα όμως και η «παγωμένη» εικόνα τους δεν μπορεί να αποδώσει και να αποτυπώσει αυτό που βιώνουν επιχειρηματίες Εστίασης, έμποροι και επαγγελματίες γύρω από την πλατεία αλλά και κάτοικοι της περιοχής, που έχουν κυριολεκτικά βγάλει από τη σκέψη τους το αυτονόητο δικαίωμα του να… περπατήσουν κάτω από τα δέντρα ή να παίξουν τα παιδιά τους στην παιδική χαρά.

«Δεν μιλάμε για κάτι που κάποτε γινόταν περισσότερο και τώρα λιγότερο. Άλλοτε πολύ, άλλοτε λίγο, μιλάμε για μια κατάσταση σταθερή και μόνιμη. Αυτό συμβαίνει με την διακίνηση ναρκωτικών σε κοινή θέα, εντός της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως», σημειώνει ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Πατρέων Σπύρος Πολίτης. Ο οποίος ως μόνιμος κάτοικος της περιοχής έχει δώσει «μάχες» για την μη απαξίωση και υποβάθμιση της πλατείας.

politis

 

«ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ»  

Ωστόσο, όσο η πλατεία αφήνεται να παραμένει στέκι για τοξικομανείς και για «βαποράκια», το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει και θα παραμένει ολοένα αυξανόμενο.

«Θεωρώ ότι πρέπει επιτέλους να δοθεί οριστικό τέλος σε αυτή την κατάσταση. Όχι μόνο για τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες περιμετρικά της πλατείας, αλλά συνολικά για όλους τους πατρινούς. Η πλατεία είναι για όλους και η σημερινή της κατάντια ντροπιάζει και προσβάλει την ίδια την πόλη», διευκρινίζει ο κ. Πολίτης.

ΜΟΝΙΜΟΣ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΙΚΩΝ

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι άπαντες οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων γύρω από την πλατεία μίλησαν στην «Πολιτεία» για το πρόβλημα, ωστόσο κανείς δεν θέλησε να το πράξει επωνύμως. Από φόβο προφανώς για πιθανές πράξεις αντιποίνων από τους περιθωριακούς «θαμώνες» της πλατείας.

Όμως η άποψη όλων συγκλίνει σε ένα πράγμα: Ότι είναι αδύνατον να διασχίσει κάποιος την πλατεία περπατώντας, αφού θα χρειαστεί να περάσει ανάμεσα από τοξικομανείς και βαποράκια-διακινητές του λευκού θανάτου.

«Είναι δυνατόν αυτό να συμβαίνει σε μια πλατεία; Και ιδίως σε μια τόσο κεντρική πλατεία;», αναρωτιέται, και δικαίως, ένας από τους μαγαζάτορες ο οποίος μάλιστα δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο ίδιος και συνάδελφοί του πασχίζουν να ομορφύνουν τους χώρους τους περιμετρικά της πλατείας ξοδεύοντας χρήματα από την τσέπη τους, σε τόσο δύσκολες εποχές, όταν, όπως χαρακτηριστικά είπε, «κανείς από τους αρμοδίους δεν φροντίζει για το στοιχειώδες: την ασφάλεια και την αισθητική αναβάθμιση του χώρου».

Με άλλα λόγια, κάτοικοι και καταστηματάρχες μιλούν για «άβατο». Ακόμα και στην παιδική χαρά που προ δύο ετών ανακατασκευάστηκε από τον Δήμο Πατρέων, κανένα παιδί δεν μπορεί να παίξει όλες τις ώρες της ημέρας. «Για τα παιδιά μας το εσωτερικό της πλατείας, ιδίως η παιδική χαρά όπου ως επί τω πλείστων συχνάζουν οι διακινητές, είναι ‘απαγορευμένες’ ζώνες για τα παιδιά μας», μας λέει άλλος κάτοικος της περιοχής.

Εν ολίγοις, όσοι διασχίζουν την πλατεία το κάνουν περνώντας μόνο απ’ έξω!

1 15

Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ

Οι απορίες όλων ταυτίζονται στο σημείο που αφορά την έλλειψη μόνιμης αστυνόμευσης στην πλατεία. Η απορία που ευλόγως διατυπώνεται είναι ίδια από όλους και απλή: Γιατί δεν εμφανίζονται μόνιμα αστυνομικοί στην περιοχή; Ώστε ν’ αποθαρρύνεται κάθε έκνομη δραστηριότητα;

Τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι επιχειρηματίες, συμφωνούν στο ότι τα άτομα του κόσμου των ναρκωτικών δεν θα χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο χώρο σαν στέκι τους εάν ξέρουν ότι σχεδόν πάντα υπάρχουν αστυνομικοί, έστω και πεζές περιπολίες, γύρω από την πλατεία.

Επιμένουν δηλαδή στην άποψη ότι η λύση του προβλήματος, οριστικά και διά παντός, είναι μόνο η εμφανής παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή. Και δεν κρύβουν ότι παραξενεύονται που τόσα χρόνια τώρα δεν έχει ληφθεί καμία σχετική μέριμνα εκ μέρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας και της Ασφάλειας Πατρών.

ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ  

Το ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό και όχι τωρινό, το επιβεβαιώνουν τα κατά καιρούς συμβάντα του αστυνομικού δελτίου, με επίκεντρο την πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην πλατεία Βασιλίσσης Όλγας). Από τα μαχαιρώματα που είχαν σημειωθεί μεταξύ διακινητών ναρκωτικών το 2012, με θύμα βαριά τραυματία 36χρονο, μέχρι και παρόμοιο συμβάν του 2017.

Έγιναν τότε και συλλήψεις. Όμως η Αστυνομία αποχώρησε, δεν εμφανίστηκε ξανά, έτσι οι διακινητές ξαναγύρισαν από τότε, ανενόχλητοι, στο στέκι τους, στην πλατεία!

 

 

You may also like

Comments are closed.