ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΠΑΤΡΑ: Το ΜΕΡΑ25 στην κινητοποίηση των καταστηματαρχών για το ρεύμα

Facebook
Twitter

Σε ανακοίνωση αναφέρεται:

Σε κάθε σπίτι, σε κάθε μαγαζί, τους τελευταίους μήνες και ειδικά στις τελευταίες μέρες, όταν έρχεται ο λογαριασμός του ρεύματος ακούγονται αναστεναγμοί και κραυγές. Άνεργοι, συνταξιούχοι αλλά και εργαζόμενοι, απλά δεν μπορούν να πληρώσουν.

Πρώτα ας ξεκαθαρίσουμε: Δεν φταίμε οι πολίτες που δεν μπορούμε να πληρώσουμε το ρεύμα. Για το ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε δεν φταίει ούτε η διεθνής αύξηση των καυσίμων, ούτε η δήθεν  περιβαλλοντική στροφή (που μόνο περιβαλλοντική δεν είναι).

Υπάρχουν κάποιοι που κερδίζουν από την ενεργειακή φτώχια των πολιτών: Είναι οι αεριτζήδες ολιγάρχες μέτοχοι των εταιρειών ενέργειας. Με το Χρηματιστήριο Ενέργειας και την Οριακή Τιμή Τιμολόγησης, η τιμή λιανικής αυξάνεται κατά τουλάχιστον ένα τρίτο παραπάνω από τις αυξήσεις στην χονδρική.

Τα μνημόνια χάρισαν στους ολιγάρχες τις υποδομές που φτιάχτηκαν από το υστέρημα όλων μας εδώ και χρόνια. Διέλυσαν τη ΔΕΗ, την έσπασαν σε κομμάτια και την ιδιωτικοποίησαν, δημιουργήσαν το Χρηματιστήριο Ενέργειας, και είπαν ότι ο «υγιής ανταγωνισμός» θα λειτουργήσει προς όφελος του καταναλωτή.

Το αποτέλεσμα είναι αφενός να μη συντηρείται το δίκτυο (καθώς αυτό δεν έχει κέρδος για τους ιδιώτες) με τις διακοπές να κρατάνε περιοχές στο σκοτάδι όλο και ποιο συχνά. Αφετέρου οι λογαριασμοί έχουν εκτιναχθεί και πλέον ακόμα και όσοι θεωρούνταν μεσαία τάξη να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες αυξήσεις.

Σαν ασπιρίνη για τις αυξήσεις η κυβέρνηση είπε ότι θα επιδοτήσει (για κάποια εισοδήματα) το 50% της αύξησης. Θα πάρει δηλαδή χρήματα από τον προϋπολογισμό, χρήματα δικά μας, και θα τα ξαναδώσει στους ολιγάρχες.

Στο ΜέΡΑ25 λέμε ότι για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει:

Άμεσα να μειωθεί η τιμή του ρεύματος καταργώντας την οριακή τιμή τιμολόγησης καταργώντας το κέρδος των εταιρειών-πειρατών.

Να διευρυνθούν τα κριτήρια ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο ώστε να πιάνουν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, που χτυπιέται έτσι και αλλιώς από τη γενικευμένη ακρίβεια και ύφεση. Να υποχρεωθούν όλες οι εταιρείες να το παρέχουν.

Να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και να διαγραφούν τα χρέη της πανδημίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Να καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας και να κοινωνικοποιηθεί η ΔΕΗ.

Το ΜέΡΑ25 Πάτρας συμμετείχε στην κινητοποίηση – διαμαρτυρία του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Ν. Αχαΐας ΣΚΕΑΝΑ, “ΤΟ ΡΕΥΜΑ μας ΣΚΟΤΩΝΕΙ” για την ακρίβεια στο ρεύμα στην Πλατεία Γεωργίου. 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top