ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πάτρα: Το πρώην ΙΚΑ Αγίου Αλεξίου απέκτησε το πιο σύγχρονο μηχάνημα για τα μάτια στον κόσμο!

Facebook
Twitter
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Να που η δημόσια Υγεία «βάζει» τα γυαλιά, για μία ακόμη φορά, στον ιδιωτικό τομέα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κέντρου Υγείας Βόρειου Τομέα Πατρών (πρόκειται για πρώην ΙΚΑ Αγ. Αλεξίου).

Την περασμένη Πέμπτη, λοιπόν, το Κέντρο Υγείας απέκτησε το πιο σύγχρονο πολυμηχάνημα αγγειογραφίας ματιών που υπάρχει σήμερα σ’ ολόκληρο τον κόσμο! Ό,τι πιο επαναστατικό, δηλαδή, υπάρχει σήμερα στην τεχνολογία ιατρικών μηχανημάτων για την όραση, τίθεται στην υπηρεσία των ασφαλισμένων ασθενών.

Η απόκτηση του πολυμηχανήματος έγινε μετά από μια… απέλπιδα αίτηση που είχε κάνει πριν από έξι χρόνια ο γιατρός-οφθαλμίατρος του ΙΚΑ, Άρθρου Σαακιάν (ένθετη φωτογραφία).

«Απέλπιδα», διότι όπως λέει σήμερα στην «Πολιτεία», ούτε ο ίδιος δεν πίστευε στ’ αλήθεια πως θα μπορούσε ποτέ να αποκτηθεί ένα τόσο ακριβό και υπερσύγχρονο ιατρικό μηχάνημα.

Αλλά εξεπλάγη όταν προσφάτως πληροφορήθηκε πως η 6η Υγειονομική Περιφέρεια όχι μόνο το είχε πάρει στα σοβαρά, αλλά είχε ολοκληρώσει και τις διαδικασίες παραγγελίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σαακιάν σημειώνει: «Το 2020 ενημερώθηκα ότι είμαι στην Επιτροπή των τεχνικών προδιαγραφών της 6ης ΥΠΕ για την απόκτηση ενός μηχανήματος OCT με προϋπολογισμό, μαζί με επιπλέον -από την εγγύηση- πενταετές service, αξίας 118.000 ευρώ. Ήταν απίθανο και όμως αληθινό».

Έτσι, το υπερσύγχρονο και σωτήριο για χιλιάδες ασθενείς οφθαλμολογικό μηχάνημα, θα έφθανε στα ιατρεία του Κέντρου Υγείας Βόρειου Τομέα Πατρών. Και η «Πολιτεία» ήταν εκεί για να εξασφαλίσει αποκλειστικές φωτογραφίες, τις οποίες σήμερα δημοσιεύουμε.

ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΡΕΚΟΡ Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ

«Χάρη στην άψογη συνεργασία με τα δύο άλλα μέλη της Επιτροπής, τους εξαίρετους τεχνικούς Κώστας Καρζή και Γεώργιο Μετσίνη, αλλά και χάρη στην άμεση ανταπόκριση της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ και των υπεύθυνων του Κέντρου Υγείας του Βόρειου Τομέα Πατρών (πρώην ΙΚΑ Αγ. Αλεξίου), επιλυόταν άμεσα κάθε πρόβλημα που παρουσιαζόταν στην όλη διαδικασία, από την προκήρυξη μέχρι και την στιγμή υπογραφής της σύμβασης για την απόκτηση του μηχανήματος», αναφέρει στην «Πολιτεία» ο κ. Σαακιάν.

Προσθέτοντας, επιπλέον, ότι «καταφέραμε μέσα σε οχτώ μήνες, χρόνος ρεκόρ για το Δημόσιο, να έχουμε σήμερα στο Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα ένα σύγχρονο μηχάνημα, μοναδικό στην Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα».

ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Το μηχάνημα, λοιπόν, ονομάζεται Solix. Και σύμφωνα με τον γιατρό κ. Σαακιάν «είναι το τελευταίο επίτευγμα του αμερικανικού οίκου Optovue», παγκόσμια πρωτοπόρο στα θέματα αγγειογραφίας, οπτικής τομογραφίας συνοχής, με 120.000 σαρώσεις το δευτερόλεπτο.

Θεωρείται -και δικαίως- ένα από τα καλύτερα μηχανήματα στον κόσμο, στην διάγνωση οφθαλμολογικών παθήσεων.

«Το Solix είναι ένα πολυμηχάνημα με ευρυγώνιες λήψεις 18 επί 6,25 mm σε OCT προσθίου και οπίσθιου ημιμορίου με ενσωματωμένη κάμερα βυθού και επιφανείας. Δεν υπάρχει μέρος του οφθαλμού που δεν μπορεί να εξερευνήσει, παρέχοντας εικόνες υψηλής ευκρίνειας και εικόνες 3D», επισημαίνει ο πατρινός οφθαλμίατρος.

2 2

ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΚΙΑΓΡΑΦΙΚΟ

Το σημαντικότερο είναι ότι δεν απαιτείται σκιαγραφικό για την αγγειογραφία. «Έτσι, ο ασθενής απαλλάσσεται από την ταλαιπωρία των ενδοφλέβιων εγχύσεων. Άρα, το μηχάνημα καθίσταται αναντικατάστατο στην πρώιμη διάγνωση και παρακολούθηση των οφθαλμολογικών παθήσεων, όπως Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς, Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια ή Γλαυκώματα, που αποτελούν την πρώτη αιτία τύφλωσης των ασθενών σήμερα στον αναπτυγμένο κόσμο», επισημαίνει ο κ. Σαακιάν.

ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Φυσικά, η προμήθεια του μηχανήματος έρχεται να υπηρετήσει και έναν άλλο, εξίσου σημαντικό, στόχο. Και αναφερόμαστε στην αποσυμφόρηση στα εξωτερικά ιατρεία των δύο νοσοκομείων της Πάτρας. Χώρια, φυσικά, από την έγκυρη διάγνωση οφθαλμολογικών παθήσεων, που θα μειώσει τον αριθμό ατόμων που οδηγούνται στην αναπηρία! Και ασφαλώς, στο καιρό της πανδημίας, κάθε κίνηση που λειτουργεί αποτρεπτικά σε επισκέψεις στα μεγάλα νοσοκομεία είναι ευεργετική για ασθενείς αλλά και για υγειονομικούς.

ΤΙ ΡΟΛΟ ΕΠΑΙΞΕ Η SIEMENS

Μία επίσης αξιοσημείωτη διάσταση στο θέμα είναι ότι στη διάρκεια του ρεπορτάζ μας και της αναζήτησης στοιχείων για αυτό το σημαντικό επιστημονικό απόκτημα στον τομέα της δημόσιας παροχής ιατρικής φροντίδας, προέκυψε ένας απίθανος συσχετισμός με την γνωστή ιστορία της SIEMENS! Πού σχετίζονται αυτές οι δύο υποθέσεις;

Στο ότι η απόκτηση του εν λόγω ιατρικού μηχανήματος φαίνεται να εξασφαλίστηκε διαμέσου των αποζημιώσεων που η SIEMENS υποχρεώθηκε να καταβάλει προς το ελληνικό Δημόσιο.

Η υποχρέωση αυτή, μάλιστα, είχε συγκεκριμένη στόχευση, την αγορά ιατρικών μηχανημάτων. Ως εκ τούτου, στη λίστα του αναγκαίου εξοπλισμού στη δημόσια Υγεία εντάχτηκε και το μηχάνημα Solix που ο πατρινός οφθαλμίατρος είχε ζητήσει με αίτηση για λογαριασμό του Κ.Υ. Βόρειου Τομέα Πατρών. Χωρίς να το πολυπιστεύει τότε αλλά, να που το απίθανο ή απίστευτο έγινε αληθινό. Και μάλιστα, σύντομα σε πολύ σύντομο χρόνο. Επ’ ωφελεία των ασθενών.

 

3 3

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top