ΠΑΤΡΑ | Βρείτε τις διαφορές…! Το Παραλιακό Μέτωπο δεν άλλαξε ποτέ… (ΦΩΤΟ ΑΠΟ 2022 ΚΑΙ 2023)

Facebook
Twitter

Δυστυχώς, όσα κατέγραψε ο φακός της «Πολιτείας» στο παλιό λιμάνι της Πάτρας είναι ακριβώς ίδια με όσα είχε καταγράψει τον Μάιο του 2022. Ίσως και χειρότερα…

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Στις 2 Μαΐου του 2022 η εφημερίδα «Πολιτεία» είχε παρουσιάσει φωτορεπορτάζ από το παλιό λιμάνι της Πάτρας, μεταφέροντας την συνολική εικόνα παραμέλησης και εγκατάλειψης που εμφανίζει εξ ολοκλήρου η παραλιακή ζώνη της πόλης που με πολυετή αγώνα πέρασε στα «χέρια» του δήμου.
«Φωτεινή» εξαίρεση, εντελώς συμπτωματικά, σε εκείνη τη χρονική στιγμή, ήταν το κτίριο της Ιχθυόσκαλας που ως τότε αποτελούσε ένα παράδειγμα προς αποφυγήν καθώς χρησίμευε ως αυθαίρετη… στέγη αστέγων και σκηνιτών ή ακόμα και ως δημόσιο αφοδευτήριο. Με τις εικόνες να μονοπωλούν το ενδιαφέρον χρηστών στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντας οργή και απορία για το πώς η πόλη άφηνε ένα τέτοιο παραλιακό κτίριο στο έλεος θεού και ανθρώπων.
Όμως αποτέλεσε εξαίρεση, διότι εκείνη την περίοδο «ερχόταν» το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής και έτσι ο εν λόγω χώρος καθαρίστηκε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, ώστε να φιλοξενήσει το πολιτιστικό γεγονός. Ευτυχώς, διότι από τότε η Ιχθυόσκαλα είναι σε καλύτερη κατάσταση.

 

ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ ΠΡΟΣ ΜΟΛΟ… ΕΝΑ ΧΑΛΙ ΜΟΝΟ!
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το υπόλοιπο τμήμα της παραλιακής ζώνης που η «Πολιτεία» επισκέφθηκε ξανά οτο πρωί της περασμένης Τρίτης θέλοντας να καταγράψει τωρινές εικόνες οι οποίες δυστυχώς δεν διαφέρουν σχεδόν σε τίποτα από εκείνες που τον Μάιο του 2022 είχαμε παρουσιάσει.

Πράγμα που δημιουργεί απορίες με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην τελευταία εβδομάδα του Πατρινού Καρναβαλιού, του μεγαλύτερου πολιτιστικού θεσμού, με το ρεκόρ επισκεπτών να έχει προαναγγελθεί εδώ και εβδομάδες. Ως εκ τούτου το ελάχιστο που περίμενε κανείς να δει στο παλιό λιμάνι, είναι μια προσπάθεια έστω και ενός πρόχειρου καλλωπισμού, που δυστυχώς δεν προκύπτει από πουθενά.

Περπατώντας από τον Φάρο, περνώντας από την ιχθυόσκαλα με τα ψαροκάικα, έπειτα μπροστά από το μισο-κατεστραμμένο Κτήριο Υπηρεσιών Λιμένα Πατρών, το παλαιό Χημείο του Κράτους (κολλητά δίπλα), τα κλειδωμένα αποχωρητήρια απέναντι και δίπλα από το υπαίθριο παραλιακό πάρκινγκ και προχωρώντας προς το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, αλλά και μετά από αυτό προς το Πάρκο της σημαίας στο ύψος της Τριών Συμμάχων, οι διαφορές προς το καλύτερο είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Με εξαίρεση το κτίριο του παλιού λιμεναρχείου, προς τον Μόλο, που κατεδαφίστηκε, καθώς και το ότι είναι κομμένα τα χόρτα στο Πάρκο της σημαίας.

ΧΡΩΜΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗΣ…
Κατά τα άλλα, καμία αλλαγή ουσιαστική και πρακτική. Χώρια που τίποτα απολύτως δεν θυμίζει… Καρναβάλι. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Εκτός από τις κορύνες προστασίας για τους οδηγούς, προς τη θάλασσα, καμία εργασία αποκατάστασης οπουδήποτε. Από την βόρεια πλευρά του λιμεναρχείου που οι φθορές και τα συνθήματα με γκράφιτι ως την παλιά πλάστιγγα ζύγισης φορτηγών και το κλειστό αποχωρητήριο που μοιάζει σαν κτίριο σε φαβέλα ! Το σίγουρο είναι ότι οι επισκέπτες του Πατρινού Καρναβαλιού θα διαπιστώσουν ότι τίποτα απολύτως δεν άλλαξε.

Ότι όλα ήταν όπως τα είχαν δει στο τελευταίο καρναβάλι που ήρθαν, πριν από τρία χρόνια! Αλλά προφανώς δεν είναι μόνο οι επισκέπτες. Είναι οι ίδιοι οι Πατρινοί. Και το πρόβλημα που δικαίως αναδεικνύεται από το γεγονός ότι τίποτα δεν δικαιώνει τον τόσο μεγάλο αγώνα που έκανε η πόλη για να αποκτήσει αυτό το παραλιακό τμήμα. Το πήραμε, αλλά τι το κάναμε; Ιδού η απορία…

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΚΑΙ… ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ (Αν υπάρχουν…)

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ 2022:

ΜΑΙΟΣ 2022 3 1 ΜΑΙΟΣ 2022 9 1 ΜΑΙΟΣ 2022 8 1 ΜΑΙΟΣ 2022 2 1 ΜΑΙΟΣ 2022 1 1 ΜΑΙΟΣ 2022 4 1 ΜΑΙΟΣ 2022 5 1 ΜΑΙΟΣ 2022 6 1 ΜΑΙΟΣ 2022 7 1

 

ΦΩΤΟ ΑΠΌ ΤΟ 2023:

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 1 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 12 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 11 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 10 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 13 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 9 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 5 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 4 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 7 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 3 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 2 1

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ:

15 4

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top