ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Ξαφνική μείωση του ΚΕΑ οδηγεί σε διαμαρτυρίες και απόγνωση!

kentriki me lezanta
«Το τμήμα Κοινωνικής Στήριξης Ευπαθών Ομάδων του Δήμου Πατρέων επισκέφθηκαν δεκάδες απελπισμένοι δικαιούχοι»

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Ανατράπηκε όλος ο σχεδιασμός και προϋπολογισμός τους, εν μία νυκτί. Εντελώς απροειδοποίητα, οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ενημερώθηκαν το πρωί της περασμένης Δευτέρας, ότι έγινε επανυπολογισμός των χρημάτων που λαμβάνουν και ότι το ύψος του επιδόματος που περίμεναν να κατατεθεί στο λογαριασμό τους εντός του μηνός θα ήταν κατά πολύ μειωμένο.

Το χειρότερο ήταν πως η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ με αποτέλεσμα να συνυπολογιστούν και χρήματα που έχουν ήδη δοθεί και τα οποία θα παρακρατηθούν, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, στους επόμενους μήνες.

Με αποτέλεσμα το τελικό ποσό επιδόματος να… φτάνει στα κατώτατα επίπεδα. Μάλιστα η ενημέρωση αυτή, που προήλθε από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έγινε με ηλεκτρονικό τρόπο –δηλαδή με αποστολή email– πράγμα που σημαίνει αυτομάτως ότι δεν ενημερώθηκαν άπαντες οι δικαιούχοι καθώς μία μεγάλη μερίδα τους αφορά σε ηλικιωμένα άτομα ή συμπολίτες με ακόμα βαρύτερες οικονομικές δυσκολίες που δεν τους επιτρέπουν να έχουν άνετη πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο διαδίκτυο. Η «Πολιτεία» επικοινώνησε με τον Δήμο επιβεβαιώνοντας πως το πρόβλημα αφορά σε εκατοντάδες Πατρινούς συμπολίτες!

ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Αποτέλεσμα της αιφνιδιαστικής αυτής εξέλιξης ήταν να κατακλυστούν, από το πρωί της Δευτέρας μέχρι και αργά το μεσημέρι, τα γραφεία του Τμήματος Κοινωνικής Στήριξης Ευπαθών Ομάδων του Δήμου Πατρέων, στο κτίριο της Ελευθερίου Βενιζέλου. Όπου μάλιστα επικράτησε το αδιαχώρητο λόγω της αθρόας προσέλευσης πολλών δεκάδων ίσως και εκατοντάδων δικαιούχων ΚΕΑ.

Συνωστισμός, εκνευρισμός και ένταση από φωνές διαμαρτυρίας συμπολιτών που διαπίστωναν ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο αντίδρασης. Με την μία και μοναδική υπάλληλο να δίνει φιλότιμο αγώνα εξετάζοντας μία προς μία όλες τις περιπτώσεις και επικοινωνώντας με τις κεντρικές υπηρεσίες της Αθήνας, αλλά χωρίς να μπορεί να δώσει ενδιάμεση λύση στο πρόβλημα, όπως μας είπε. Και τους διαμαρτυρόμενους δικαιούχους να αποχωρούν σε κατάσταση πανικού μη ξέροντας πως θα… βγάλουν το επόμενο χρονικό διάστημα!

ΑΠΟ ΤΑ 313, ΣΤΑ ΜΟΛΙΣ 95€

Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα των περιπτώσεων αφορά σε μονογονεϊκή οικογένεια με τρία τέκνα. Η δικαιούχος (μητέρα) έλαβε την εξής ειδοποίηση:

«Σας ενημερώνουμε ότι κατόπιν επανυπολογισμού του οικογενειακού σας εισοδήματος (λόγω εισοδημάτων-λοιπών επιδομάτων που σας έχουν καταβληθεί) κατά τη στιγμή της αίτησής σας, το ποσό των 313,33€ αναθεωρείται σε 220,00€. Επομένως, η μηνιαία επιδότηση για τους υπολειπόμενους μήνες ισχύος της αίτησής σας θα μειωθεί κατά το ποσό των 93,33€. Επιπροσθέτως, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό των 373,32€ που έχετε λάβει μέχρι στιγμής, θα αφαιρεθεί καταμερισμένο ισομερώς (124,44€) από τις επόμενες πληρωμές σας. Επομένως, το τελικό ποσό της μηνιαίας επιδότησής σας διαμορφώνεται σε 95,56€».

Με άλλα λόγια, η συγκεκριμένη δικαιούχος δεν θα λάβει 313 ευρώ, όπως υπολόγιζε, αλλά 95 ευρώ. Η ίδια αντέκρουσε το «επιχείρημα» της δήθεν «αλλαγής εισοδήματος» της λέγοντας ότι η φορολογική της δήλωση παραμένει ίδια και άλλωστε δεν έχει μεσολαβήσει νέα υποβολή φορολογικών δηλώσεων από την τελευταία φορά που έλαβε το ΚΕΑ. «Άρα, γιατί μου άλλαξαν το ποσό που παίρνω…», αναρωτήθηκε.

«ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ»

Η εξέλιξη ανέτρεψε τα πλάνα των οικογενειακών προϋπολογισμών των δικαιούχων. Για παράδειγμα, ο Γιώργος Σ. ανέφερε στην «Πολιτεία» την προσωπική του περίπτωση λέγοντας ότι με τα χρήματα που θα έπαιρνε από το ΚΕΑ σκόπευε να πληρώσει τα φροντιστήρια του παιδιού του που φέτος δίνει πανελλήνιες! Τονίζοντας ότι απ’ τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκε σε αδιέξοδο κι απόγνωση. Ένα αλαλούμ, δηλαδή, με απρόβλεπτες συνέπειες αφού πολλοί θεωρούν πως θα ήταν πιο λογικό οι μειώσεις να ίσχυαν έστω μετά από κάποιο χρόνο προσαρμογής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

You may also like

Comments are closed.