ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Πατρινοί ψάχνουν για σπίτι αλλά… δεν βρίσκουν!

Αυξήθηκαν και οι τιμές των ακινήτων με το πρόγραμμα Μητσοτάκη.

akinita

Ψάχνουν για σπίτι με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αλλά… σπίτι δεν βρίσκουν! Κάποιοι νέοι στην Πάτρα φθάνουν στο σημείο να κάνουν λόγο για «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» τις οποίες  πούλησαν με το πρόγραμμα «Σπίτι μου»! Συνολικά στην Ελλάδα μέχρι τώρα από όσους υπέβαλαν αιτήσεις (κοντά στις 13 χιλιάδες) μόνο το 10% βρήκε σπίτι και πήρε προέγκριση.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που επιδοτεί το επιτόκιο στεγαστικού δανείου σε νέους έως 39 ετών για την αγορά κατοικίας, βρέθηκε στην προμετωπίδα της κυβερνητικής στεγαστικής πολιτικής. Διαφημίστηκε-προωθήθηκε από τα αρμόδια υπουργεία και ως άκρως… ελκυστική προσφορά, προκάλεσε το ενδιαφέρον χιλιάδων νέων.

Έως τώρα, όμως, η πλειονότητα των αιτούντων «βρίσκει τοίχο», ενώπιον των σημαντικών αντικειμενικών δυσκολιών που φαίνεται πως υπάρχουν. Από τις περισσότερες από 13.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», μόλις οι 1.350, έλαβαν προέγκριση, καθώς βρήκαν ακίνητο που πληροί τις προϋποθέσεις και ταυτόχρονα καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες. Μόλις, δηλαδή, το 10% πέρασε τον πρώτο «σκόπελο», αυτό της εύρεσης ακινήτου, που αποδεικνύεται και ο πλέον δύσκολος να ξεπεραστεί για χιλιάδες αιτούντες.

Το πρόγραμμα, ως γνωστόν αφορά ακίνητα αξίας έως 200.000 ευρώ, ηλικίας τουλάχιστον 15 ετών (δηλαδή έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2007) και επιφανείας έως 150 τ.μ. Η εύρεση του κατάλληλου ακινήτου αποδεικνύεται πως είναι αρκούντως δύσκολη κυρίως για τους εξής λόγους: πρώτον, διότι έχει συρρικνωθεί η δεξαμενή των εν λόγω παλαιών ακινήτων που βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι ο υποψήφιος αγοραστής πρέπει να επιβαρυνθεί με τα κόστη ανακαίνισης, που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα.

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 04 29 114213

Το δημοσίευμα της «Πολιτείας» (19/09/2022) αμέσως μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το πρόγραμμα στέγασης

Δεύτερον, έχουν ήδη καταγραφεί κερδοσκοπικές τακτικές από ιδιοκτήτες που προχώρησαν σε μεγάλες ανατιμήσεις των ακινήτων τους, στο άκουσμα και μόνο της έναρξης του προγράμματος «Σπίτι μου». Να σημειωθεί πως η «Πολιτεία» αμέσως μετά τις εξαγγελίες του κυβερνητικού προγράμματος τον Σεπτέμβριο του 2022, είχε προειδοποιήσει για τις αυξήσεις των τιμών, μέσα από ασφαλείς πληροφορίες μεσιτικών γραφείων της Πάτρας (ένθετη φωτογραφία).

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στην Πάτρα παρατηρείται αύξηση της τιμής του τετραγωνικού ακόμη και σε παλαιότερα σπίτια. Τα οποία μέχρι σήμερα και λόγω των κρίσεων δίνονταν… «κοψοχρονιά»! Επίσης, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, που παρακολουθούν την εξέλιξη του προγράμματος, οι νέοι αιτούντες που ψάχνουν ακίνητο, έχουν να ανταγωνιστούν και τους ξένους αγοραστές, που επενδύουν στα ελληνικά ακίνητα για να αποκτήσουν τη Χρυσή Βίζα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη για διπλασιασμό σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων. Θα πρέπει να τονιστεί πως η Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας Κυριακή Αθανασιάδη δήλωσε: «Υπάρχει αύξηση που δεν πρέπει όμως να προσμετράται από την τιμή που είχαν τα ακίνητα από το 2012 και μετά. Δεν είναι αυτή η πραγματική εικόνα. Εγώ θεωρώ ότι εξορθολογίστηκαν οι τιμές. Όποιος σχολιάζει-κρίνει-παρατηρεί τις αυξήσεις των ενοικίων ή των τιμών πωλήσεων, θα παρατηρήσει ότι η αύξηση δεν είναι τόσο μεγάλη.

Βεβαίως παρατηρώ και εγώ μια αύξηση, όχι μόνο στην Πάτρα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ίσα – ίσα, στην Πάτρα είναι πολύ καλύτερα τα δεδομένα. Εμείς σαν Ένωση, προτείνουμε λογική, συνέπεια και σεβασμό και από τις δύο πλευρές»!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

You may also like

Comments are closed.