ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πατρινοί συνταξιούχοι χωρίς εισόδημα και σ’ απόγνωση!

1 4
Tου Αχιλλέα Ροδίτη
Το φλέγον ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων στην Ελλάδα αποτελεί πρόβλημα που λιμνάζει χωρίς ακόμα να έχει δοθεί υπεύθυνα λύση από την Πολιτεία, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι να βουλιάζουν στα χρέη και την ανέχεια εξαιτίας της έλλειψης εισοδήματος.

Εάν, τώρα, για κάποιους συνταξιούχους υπάρχουν και πρόσθετοι παράγοντες που εμποδίζουν την εκταμίευση της εκδιδόμενης σύνταξης τους, τότε το περιβάλλον διαμορφώνεται ακόμα πιο εφιαλτικό. Κι αυτό, διότι οι εν λόγω συγκεκριμένοι συνταξιούχοι δεν έχουν απλά και μόνο να περιμένουν το πότε θα «βγει» η σύνταξη, αλλά θα πρέπει να βρουν και χρήματα για να πληρώσουν επιπλέον, μπαίνοντας έτσι, θέλουν δεν θέλουν, στην δίνη του δανεισμού.

Μια τέτοια περίπτωση είναι του συμπολίτη Δ.Φ. τον οποίο συναντήσαμε τυχαία στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στην πλατεία Γεωργίου. Ο συγκεκριμένος είναι γνωστός σε μεγάλο μέρος των πατρινών καθώς διέθετε κατάστημα Εστίασης το οποίο μάλιστα ήταν στέκι υψηλόβαθμων στελεχών οργανισμών και αρχών της πόλης. Εργαζόταν επί χρόνια με συνέπεια, υπευθυνότητα και είχε το χαρακτηριστικό του σκληρού και τίμιου βιοπαλαιστή.

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΩΝ

Όπως μας είπε, πριν δύο χρόνια έφτιαξε τα χαρτιά του για να βγει στη σύνταξη, όμως ανακάλυψε ότι για κάποια χρόνια που είχε εργαστεί στη νεανική του ηλικία, ο τότε εργοδότης του του κολλούσε πλασματικά ένσημα!

Έτσι υποχρεώθηκε να κάνει αίτηση εξαγοράς των ετών ασφάλισης, με το ΤΕΒΕ να του ζητά το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ το οποίο ο ίδιος πρέπει να καταβάλλει εφάπαξ προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της σύνταξης του.

Αλλά ο ίδιος αδυνατεί να βρει τόσα χρήματα. «Ήταν τόσο δύσκολες οι τελευταίες εποχές των Μνημονίων, που αντί να βάζω στην άκρη, χάλαγα και τις οικονομίες που παλαιότερα είχα αποταμιεύσει, ώστε να επιβιώνει η οικογένεια και η επιχείρηση που λειτουργούσα. Τώρα δεν υπάρχει… μία στην άκρη. Άρα μου είναι αδύνατο να πληρώσω τόσα λεφτά…», είπε ο ίδιος στην «Πολιτεία».

«ΑΝΘΡΑΚΑΣ» ΚΑΙ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ

Μία πιθανή λύση που ο κ. Φ. σκέφτηκε, ήταν να εξασφαλίσει τη δυνατότητα έκδοσης ενός τραπεζικού δανείου ύψους 10.000 ευρώ.

Με αντάλλαγμα προς την Τράπεζα: πρώτον, την δημιουργία λογαριασμού στον οποίο να κατατίθεται κάθε μήνα η σύνταξη του και δεύτερον, την παραχώρηση από τον ίδιο προς το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του δικαιώματος παρακράτησης, σε μηνιαία βάση, του ποσού που θα αντιστοιχούσε στην δόση του δανείου που θα έπαιρνε.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο ίδιος είχε επισκεφθεί την Εθνική Τράπεζα. Σε μια προσπάθεια του να διασφαλίσει αυτή την δυνατότητα-διέξοδο, σωτήρια για αυτόν και την οικογένεια του.

Όμως η Τράπεζα του άναψε «κόκκινο» φως αφού, όπως του εξήγησε διευθυντικό στέλεχος, έχει απαγορευτεί πλέον από τα κεντρικά η δυνατότητα αυτή καθώς οι Τράπεζες δεν δικαιούνται βάσει νόμου να παρεμβαίνουν στη σύνταξη ενός πολίτη και να την χρησιμοποιούν στην βάση μιας δανειακής διαπραγμάτευσης.

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ, ΠΛΕΟΝ, ΟΙ ΦΙΛΟΙ

Η μόνη υπαρκτή λύση για τον εν λόγω συνταξιούχο φαίνεται να είναι η στροφή του προς τον ιδιωτικό δανεισμό. Να μαζέψει τα λεφτά, δηλαδή, μέσω προσωπικού δανεισμού του από έναν ή παραπάνω φίλο/ους ή γνωστούς.

«Αλλά αναρωτιέμαι…», μας λέει και προσθέτει: «Με αυτή την τακτική δεν με οδηγούν έμμεσα στους τοκογλύφους; Αν εγώ δεν έχω έναν αδελφό ή άλλο συγγενή ή φίλο που να έχει να μου δανείσει τόσα χρήματα σε τέτοιες εποχές, δεν θα αναγκαστώ να καταφύγω σε κάποιον που θα με δανείσει με τόκο και θα αιχμαλωτιστώ για το υπόλοιπο της ζωής μου και ίσως να καταλήξω να χάσω ακόμα και το παλιό σπιτάκι που μου έχει απομείνει;».

Η περιπέτεια είναι ολοφάνερη. Ο 65χρονος άνδρας ζει μαζί με την γυναίκα του και τον 23χρονο γιο τους, ενώ συντηρούσε μέχρι πρότινος και τον πολύ νεότερο σε ηλικία, αλλά άνεργο αδελφό του.

Από μόνη της αυτή η περιγραφή καθιστά ξεκάθαρο πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση του και πόσο υπέρμετρες οι υποχρεώσεις του, που δυστυχώς ξεπερνούν κάθε οικονομική του δύναμη. Ιδίως τώρα που δεν έχει καθόλου εισόδημα, αφού επί δύο χρόνια περιμένει μια σύνταξη η οποία φαντάζει «άπιαστο» όνειρο.

Και μοιάζει πραγματικά περίεργο που το κράτος δεν έχει μεριμνήσει και προβλέψει συγκεκριμένες διεξόδους για τέτοιες περιπτώσεις συνταξιούχων. Ώστε μέσω της σύνταξης τους να έχουν δικαίωμα και να μπορούν να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να ζήσουν πιο ήρεμα τα γηρατειά τους. Μετά από σκληρή δουλειά μιας ολόκληρης ζωής!

ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ…

Η παραπάνω ιστορία είναι μία από τις πολλές δραματικές ιστορίες της… διπλανής πόρτας. Ακόμα όμως και όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν βρεθεί σε έναν τέτοιο κυκεώνα να πρέπει να πληρώσουν οφειλόμενα, δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουν κι εκείνοι τον «Γολγοθά» της ταλαιπωρίας από την προβληματική διαδικασία έκδοσης συντάξεων που έχει οδηγήσει στην συσσώρευση εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων.

Με βάση τα στοιχεία του προπερασμένου μηνός, του Ιουλίου, φαίνεται πως αυξήθηκαν κατά 20.000 μέσα σε έναν μήνα οι εκκρεμείς συντάξεις. Και ο e-ΕΦΚΑ μοιάζει να κυνηγάει την ουρά του με αυτό το θέμα. Διότι παρότι οι απονομές έχουν διπλασιαστεί, ο όγκος των εκκρεμοτήτων αυξάνεται αντί να μειώνεται.

Στο τέλος Μαΐου οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονταν σε 151.955 από 132.605 που ήταν τον Απρίλιο, δηλαδή αυξήθηκαν περίπου κατά 20.000, μέσα σε έναν μόλις μήνα.

Ο αριθμός των συνταξιούχων που παίρνουν προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να είναι μικρός. Μόλις 24.972. Ενώ την προκαταβολή των έως 384 ευρώ λαμβάνουν 22.713 συνταξιούχοι. Το ρεκόρ εκκρεμών κύριων συντάξεων (170.000) είχε καταγραφεί τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω πανδημίας.

Τους προηγούμενους μήνες του 2021 τα αποτελέσματα ήταν σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αλλά η θετική πορεία ανακόπηκε εξαιτίας του διπλασιασμού των αιτήσεων συνταξιοδότησης. Οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης ανήλθαν τον μήνα Απρίλιο σε 13.058, (διπλάσιες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, δηλαδή: 6.545). Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αναμένεται μαζικό κύμα αποχωρήσεων έως το τέλος του χρόνου και οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 200.000 από 160.000 που ήταν πέρυσι.

 

 

 

You may also like

Comments are closed.