ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πάτρα: Εβδομάδα δοκιμασίας για την πόλη από τις φωτιές

fotia10
του Ζώη Μαρίνου
Εβδομάδα που δοκιμάστηκε η Πάτρα. Και δοκιμάστηκε άγρια απ’ τις φωτιές.

Και, ασφαλώς, δεν είναι αβάσιμη η θεωρία ή η εικασία ότι τα απανωτά συμβάντα κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Την οριστική απάντηση θα δώσει το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής. Εν τούτοις, ο χρόνος ίσως είναι κατάλληλος για ορισμένες επισημάνσεις. Η πρώτη επισήμανση αναφέρεται στα «πολλά, παράλληλα συμβάντα», όπως λέει σήμερα στη σελίδα 4 της «Πολιτείας», ο συνδικαλιστής πυροσβέστης Βασίλης Φερτάκης.

Δηλαδή, στην ανάγκη οι πυροσβεστικές δυνάμεις να διατηρούν το -ει δυνατόν- καλύτερο αξιόμαχο στην περίπτωση πολλών, ταυτόχρονων πυρκαγιών. Και επιμένουμε σ’ αυτό.

Γιατί και λογική έχει και καλό «πλασάρισμα» στο νόμο των πιθανοτήτων, όπως φάνηκε την Τετάρτη στην Πάτρα και στον Ερύμανθο. Άρα, τα αιτήματα των εδώ πυροσβεστών για πληρέστερη θωράκιση οφείλουν να συναντήσουν καλύτερη απόκριση από εκείνους που αποφασίζουν.

Δεύτερη επισήμανση, η ανάγκη να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο ποινών για τους αποδεδειγμένα εμπρηστές.

Διότι η πράξη τους, από δόλο ή από αμέλεια, μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, ειδικά σε μια χώρα που ιστορικά καταγράφει την δεύτερη φονικότερη πυρκαγιά παγκοσμίως στον 21ο αιώνα, με τους 102 νεκρούς στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018.

Η τρίτη επισήμανση έχει να κάνει με τα αίτια μιας εμπρηστικής ενέργειας. Η μεν αμέλεια, σε συνθήκες καύσωνα και μ’ ανέμους, παραπέμπει σ’ ανθρώπους που έχουν το ακαταλόγιστο, τους σύγχρονους «βλάκες και μισούς», για να θυμηθούμε την ταινία του Δανιηλίδη (1959), με τον αξεπέραστο Χρήστο Ευθυμίου, στον ομώνυμο ρόλο.

Ο δε δόλος, που στη συνείδηση όλων παραπέμπει σε οικοπεδοφάγους, ίσως χρειάζεται μεγαλύτερη συζήτηση. Και ίσως, πλάι στην αναντίρρητη αναγκαιότητα της αυστηροποίησης των ποινών, θα πρέπει να ξεκινήσει μια γενική κουβέντα για τη δασική νομοθεσία.

Και πτυχές της που θα πρέπει να εξορθολογιστούν. Να εκσυγχρονιστούν. Με όρους περισσότερο και πιο αδιάσειστα αντικειμενικούς και διαυγείς, ώστε να μην αισθάνονται κάποιοι-ίσως λανθασμένα, ίσως όχι…- ότι αδικούνται από διοικητικές πράξεις.

Άλλα, όπως και να αισθάνονται, θα πρέπει να ξέρουν ότι εμπρησμός ίσον «Άγιος Στέφανος», που λέμε και στην Πάτρα. Η φωτιά δεν είναι λύση.

 

You may also like

Comments are closed.