ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πάτρα: Επιχειρηματίας έκανε… ανάληψη τα Δώρα όλων των υπαλλήλων του! Καταγγελία “βόμβα”

Facebook
Twitter

Απίστευτη καταγγελία από την ΓΣΕΕ για Πατρινή επιχείρηση. Ο ιδιοκτήτης κράτησε τις χρεωστικές για να πάρει πίσω τα δώρα Χριστουγέννων! Ήδη έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Συνθήκες εργασιακής «γαλέρας» καταγγέλλει η ΓΣΕΕ ότι επικρατούν σε επιχείρηση με έδρα την Πάτρα.

Και μάλιστα, σε μια αποκάλυψη «βόμβα», μέσω της εφημερίδας «Πολιτεία», του Γραμματέα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, Δημήτρη Καραγεωργόπουλου τονίζεται ότι ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για τον «νομικό εγκλωβισμό» του ιδιοκτήτη ο οποίος εφαρμόζει τακτικές εργασιακού σκοταδισμού που παραπέμπουν σε μεσαιωνικού τύπου αντιμετώπιση των υπαλλήλων του.

Και μάλιστα, φαίνεται να είναι η μοναδική επιχείρηση σ’ όλη την ελληνική επικράτεια που φέτος στις γιορτές προέβη στο απολύτως πρωτοφανές, να υφαρπάξει στο 100% τα δώρα Χριστουγέννων όλων των υπαλλήλων της!

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ!

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην εφημερίδα ο κ. Καραγεωργόπουλος, πρόκειται για εταιρεία η οποία απασχολεί 27 νόμιμους εργαζόμενους, αυτούς που «φαίνονται» στα χαρτιά, τυπικά και επισήμως, δηλαδή, καθώς επίσης κι άλλους περίπου 60 με 70 υπαλλήλους οι οποίοι στην πλειονότητα τους προέρχονται από ξένες χώρες.

Αυτό που καταγγέλλεται πως έπραξε ο επιχειρηματίας τα Χριστούγεννα, είναι ότι ανάγκασε τους νόμιμους εργαζόμενους να εκδώσουν χρεωστικές τραπεζικές κάρτες με την πρόσθετη υποχρέωση να μην τις κρατήσουν οι ίδιοι αλλά να τις… παραδώσουν στο λογιστήριο της επιχείρησης προφανώς για να είναι σίγουρος ότι όταν θα τους πλήρωνε τα δώρα θα μπορούσε μετά να πάρει, με ασφάλεια, τα λεφτά πίσω!

Πράγματι, σύμφωνα με την καταγγελία, όταν έφθασε η ημερομηνία υποχρεωτικής καταβολής του δώρου Χριστουγέννων, ενός επιπλέον μισθού, ναι μεν έγινε κανονικά η πληρωμή του σε όλους τους υπαλλήλους, και τους 27, αλλά με τις κάρτες που είχε στην κατοχή του το λογιστήριο έγινε εν συνεχεία η ανάληψη των μετρητών από τα ΑΤΜ. Κι έτσι τα χρήματα… ξαναμπήκαν στο ταμείο της εταιρείας, όχι στην τσέπη των εργαζομένων!

«Με άλλα λόγια, ο επιχειρηματίας φάνηκε προς το δημόσιο ότι ήταν συνεπής, ότι δηλαδή πλήρωσε κανονικά στους εργαζόμενους του τα δώρα Χριστουγέννων, αλλά παράλληλα μπόρεσε να ξαναπάρει τα χρήματα του πίσω, και χωρίς να υποχρεώσει τους ίδιους τους εργαζόμενους να του τα παραδώσουν αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο να γινόταν μια καταγγελία και να του παραδίδονταν προσημειωμένα χαρτονομίσματα…», τονίζει ο κ., Καραγεωργόπουλος.

 ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ έχει ήδη κινητοποιηθεί ενημερώνοντας τους νομικούς της συμβούλους και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες ώστε η υπόθεση να φθάσει ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης για να αποδοθεί το δίκαιο.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Καραγεωργόπουλο, είναι ότι από την πλευρά των εργαζομένων υπάρχει έκδηλος φόβος για να «βγουν» επωνύμως και να καταγγείλουν όσα συνέβησαν σε βάρος τους. Πράγμα απολύτως αναμενόμενο, λόγω των πολλών εργασιακών συνεπειών που μπορεί να υποστούν περαιτέρω.

«Όμως είμαστε πολύ κοντά για να πείσουμε εργαζόμενους να μιλήσουν ανοιχτά και η υπόθεση να φθάσει εκεί που πρέπει και ο εν λόγω επιχειρηματίας να λογοδοτήσει στην Δικαιοσύνη για αυτή του την τακτική», σημειώνει ο Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ.

Επιπρόσθετα, κάνει λόγο και για τις συνθήκες απασχόλησης των «παράνομων» εργαζομένων, δηλαδή των 60 και πλέον αλλοδαπών ψυχών που προσφέρουν υπηρεσίες στην ίδια επιχείρηση, υπό το προφανές καθεστώς «μαύρης» εργασίας.

Λέγοντας μάλιστα ότι εκ μέρους της ΓΣΕΕ έχει γίνει στο πρόσφατο παρελθόν απόπειρα αιφνιδιαστικού ελέγχου με σκοπό να διαπιστωθεί επ’ αυτοφώρω το πρόβλημα και να υπάρξουν αποδείξεις για το τι συμβαίνει και υπό ποιες συνθήκες εργάζονται κάποιοι στη συγκεκριμένη εταιρεία. «Αλλά όταν πήγαμε και μας αντελήφθησαν, άνθρωποι έτρεχαν δω κι εκεί για να κρυφτούν και να μην τους βρούμε..», καταλήγει.

Ιδού γιατί δεν αποδίδουν οι έλεγχοι

Ότι είναι δύσκολη η κατάσταση στον χώρο εργασίας είναι γεγονός και γνωστό τοις πάση. Η αβεβαιότητα της εποχής και οι αλυσιδωτές εξελίξεις, εγχώρια και διεθνώς, έχουν ανατρέψει τις συνθήκες ενός τρόπον τινά σταθερού πλαισίου συνεργασίας που κυριαρχούσε επί δεκαετίες. Ως αποτέλεσμα αυτού είναι να καταγράφονται περιπτώσεις στυγνής εκμετάλλευσης.

Η απάντηση του συνδικαλιστικού κλάδου στην προφανή και εύλογη απορία που δημιουργείται «γιατί συμβαίνει αυτό έτσι ανεξέλεγκτα» είναι ξεκάθαρη: «Διότι δεν υπάρχουν έλεγχοι πραγματικοί και ουσιαστικοί», τονίζει ο Πατρινός συνδικαλιστής της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Αποκαλύπτει μάλιστα ότι ακόμα κι αν γίνει καταγγελία από εργαζόμενο, το αποτέλεσμα δεν θα είναι δεδομένο. «Υπάρχουν μέχρι και ομάδες στο viber» όπου γίνεται απευθείας ενημέρωση για τέτοιες καταγγελίες. Και συνήθως ο εργοδότης ενημερώνεται για την ημερομηνία που θα γίνει ο έλεγχος. Τακτοποιεί τα πάντα για την συγκεκριμένη ημερομηνία, όλα δείχνουν ‘καλώς’ και δεν υπάρχει απολύτως καμία συνέπεια», σημειώνει.

Χώρια φυσικά από τις συνέπειες που μπορεί να υποστεί ο εργαζόμενος ο οποίος αποτόλμησε την καταγγελία! Η απόλυση ίσως θα είναι το λιγότερο που μπορεί να αντιμετωπίσει. Το χειρότερο θα είναι η γνωστοποίηση της «συμπεριφοράς» του σε όλες τις άλλες επιχειρήσεις ώστε να μπει στην «μαύρη λίστα»!

 Εκμετάλλευση γίνεται και από εργαζομένους …!

Αλλά, εδώ που τα λέμε, η εκμετάλλευση δεν έχει μονόδρομη προέλευση. Αφορά και τις δύο πλευρές, έστω αν είναι σαφής η υπεροχή της εργοδοτικής πλευράς. Κι αυτό το υπογραμμίζουμε διότι στην Πάτρα εντοπίσαμε και περίπτωση που αφορά σε καταγγελίες για τη στάση ομάδας συνδικαλιστών εργαζομένων κατά συγκεκριμένης εταιρείας που εδρεύει και δραστηριοποιείται στην πόλη!

Και που υπό την συνεχόμενη απειλή της απεργίας η εργοδοσία υποχρεώνεται να αποδέχεται «αχρείαστες υπερωρίες» ώστε να αυξάνεται το μηνιαίο εισόδημα των υπαλλήλων! Η εταιρεία έχει φτάσει στο σημείο να ζημιώνεται αλλά αδυνατεί να βρει το δίκιο της όσο το σωματείο δεν βάζει «νερό στο κρασί»…

Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας:

7 5

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top