ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πενταετής παραγραφή φόρων και προστίμων – Πότε δεν ισχύει η παράταση

Facebook
Twitter

Παράταση της πενταετούς παραγραφής για επιβολή φόρων και προστίμων κατά ένα ή περισσότερα έτη προβλέπεται με βάση τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

Το δικαίωμα της φορολογικής αρχής για επιβολή φόρων και προστίμων κατόπιν ελέγχου παραγράφεται, κατ’ αρχήν, μετά την πάροδο πενταετίας από το τέλος του έτους εντός του οποίου υποβάλλεται η αντίστοιχη δήλωση. Ωστόσο, συγκεκριμένα γεγονότα δικαιολογούν την παράταση του χρόνου παραγραφής κατά ένα έτος.

Τέτοια γεγονότα είναι, μεταξύ άλλων, η υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης από τον φορολογούμενο κατά το τελευταίο έτος της πενταετίας, η περιέλευση νέων κρίσιμων στοιχείων ή πληροφοριών εις γνώσιν της φορολογικής αρχής κατά το τελευταίο έτος της πενταετίας καθώς και η προσφυγή στη ΔΕΔ ή στα αρμόδια δικαστήρια προς επίλυση της φορολογικής διαφοράς.

Τα παραπάνω ισχύουν για χρήσεις από 1.1.2014 και μετά. Ετσι, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ, δεν είναι δυνατή παράταση της πενταετούς παραγραφής για επιβολή ΦΠΑ κατά ένα έτος λόγω περιέλευσης νέων κρίσιμων στοιχείων εις γνώσιν της φορολογικής αρχής κατά το τελευταίο έτος της πενταετίας, για χρήσεις έως και 31.12.2013.

Και αυτό διότι τα ζητήματα παραγραφής ΦΠΑ για χρήσεις έως και τις 31.12.2013 ρυθμίζονται κατά ειδικό τρόπο από τις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ, με αποτέλεσμα η παράταση της πενταετούς παραγραφής να είναι δυνατή αποκλειστικά σε περίπτωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ κατά το τελευταίο έτος της παραγραφής και όχι σε άλλες περιπτώσεις, οι οποίες δεν αναφέρονται στον νόμο (ΣτΕ 1260/2022).

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top