ΚΟΣΜΟΣ

Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ δεν παρείχαν συγκεκριμένες πληροφορίες για τη βύθιση του «Moskva»

moskva
Το αμερικανικό Πεντάγωνο διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι παρείχε «συγκεκριμένες πληροφορίες στόχευσης» στην Ουκρανία, με σκοπό τη βύθιση του ρωσικού πολεμικού πλοίου «Moskva» στη Μαύρη Θάλασσα, όπως μετέδωσε το CNNi.

«Δεν παρείχαμε καμία συγκεκριμένη πληροφορία στόχευσης του “Moskva” στην Ουκρανία», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, σε δήλωση του το βράδυ της Πέμπτης.

«Οι Ουκρανοί έχουν τις δικές τους δυνατότητες πληροφοριών για να εντοπίζουν και να στοχεύουν ρωσικά ναυτικά σκάφη, όπως έκαναν και σε αυτή την περίπτωση», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι έπληξε το πλοίο με δύο πυραύλους Neptune κατά πλοίων στα μέσα Απριλίου. Το πλοίο στη συνέχεια βυθίστηκε, καθώς ρυμουλκήθηκε πίσω στο λιμάνι για επισκευές. Η Ρωσία δήλωσε ότι η ζημιά στο πλοίο ήταν αποτέλεσμα της πυροδότησης πυρομαχικών.

Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού τέθηκε σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»). Μετονομάστηκε («Μόσχα») μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, ανθυποβρυχιακά όπλα και αντιαεροπορικά συστήματα (το θαλάσσιο αντίστοιχο του επίγειου συστήματος S-300), το καταδρομικό αναπτύχθηκε στη Μαύρη Θάλασσα για να εγγυάται την αντιαεροπορική άμυνα των υπολοίπων ρωσικών πολεμικών ανοικτά των ουκρανικών ακτών και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Πενταγώνου έρχονται μετά και τα δημοσιεύματα εφημερίδων όπως η Washington Post και οι New York Times, οι οποίες, επικαλούμενες ανώνυμες πηγές, διατείνονταν πως η βύθιση του «Moskva» ήρθε ως απότοκο δεδομένων που απέστειλαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών στο Κίεβο.

New York Times: Οι ΗΠΑ βοηθούν τους Ουκρανούς να σκοτώσουν Ρώσους στρατηγούς

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη οι New York Times προχώρησαν σε αποκαλύψεις για τον ρόλο των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία κάνει η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έδωσαν στο Κίεβο πληροφορίες, με σκοπό να σκοτώσουν αρκετούς Ρώσους στρατηγούς κοντά στα μέτωπα.

Σύμφωνα με τους NYT η Ουάσινγκτον διαβίβασε στο Κίεβο λεπτομερείς πληροφορίες για τις μετακινήσεις στρατευμάτωντοποθεσίες και άλλες λεπτομέρειες για τα κινητά κέντρα διοίκησης του ρωσικού στρατού· οι ουκρανικές δυνάμεις, αξιοποιώντας τα στοιχεία αυτά και συνδυάζοντάς τα με δικά της, ιδίως υποκλοπές ρωσικών τηλεπικοινωνιών, εξαπέλυσε έτσι πλήγματα με πυροβολικό και άλλες επιθέσεις που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν Ρώσοι ανώτεροι αξιωματικοί.

Η ουκρανική κυβέρνηση διατείνεται πως οι δυνάμεις της έχουν σκοτώσει περίπου 12 Ρώσους στρατηγούς.

Στις αρχές Μαρτίου, ο δήμος της Νοβοροσίσκ, στη νότια Ρωσία, επιβεβαίωσε πως ο στρατηγός Αντρέι Σουχοβέτσκι, υποδιοικητής της 41ης στρατιάς, έπεσε «ηρωικά» στην Ουκρανία.

Οι πηγές των NYT δεν θέλησαν να διευκρινίσουν πόσοι είναι οι ρώσοι στρατηγοί που σκοτώθηκαν εξαιτίας στοιχείων που διαβίβασε η Ουάσινγκτον στο Κίεβο, ενώ οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Τη Δευτέρα, το Πεντάγωνο ανέφερε επίσημα ότι ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο Βαλέρι Γκερασίμοφ, πήγε για «αρκετές ημέρες» την περασμένη εβδομάδα στο μέτωπο στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματικοί βρίσκονται ολοένα πιο κοντά στα πεδία των μαχών.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε τους ουκρανικούς ισχυρισμούς ότι ο Βαλέρι Γκερασίμοφ τραυματίστηκε.

Σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε την Κυριακή ότι αρκετοί ανώτεροι Ρώσοι αξιωματικοί χτυπήθηκαν όταν έγινε «έκρηξη» στην Ιζιούμ, προσθέτοντας πως ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου βρισκόταν επιτόπου. Όμως άλλος Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι ο κορυφαίος Ρώσος αξιωματικός δεν τραυματίστηκε.

Η αμερικανική βοήθεια σε ό,τι αφορά τη συλλογή πληροφοριών, την οποία η Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει αλλά χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες, προστίθεται στη στρατιωτική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει προμηθεύσει, με πολύ πιο διαφανή τρόπο, στον ουκρανικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών όπλων, πυρομαχικών και, πιο πρόσφατα, βαρέων πυροβόλων, ελικοπτέρων και UAVs.

Ούτε το Πεντάγωνο, ούτε ο Λευκός Οίκος απάντησαν όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο δοκίμασαν να επικοινωνήσουν μαζί τους για να τους ζητήσουν σχόλια για το δημοσίευμα των Times.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ