ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαν σήμερα ο Γλέζος και ο Σάντας κατέβασαν τη σβάστικα από την Ακρόπολη

glezos santas
Oγδόντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από την ημέρα που οι Γλέζος – Σάντας κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη, στην ίσως πρώτη εμβληματική πράξη αντίστασης, στην κατεχόμενη Ελλάδα και Ευρώπη.

Ήταν Μάιος του 1941. Κοντά ένας μήνας από τότε που ακούστηκε για πρώτη φορά η γερμανική μπότα στους δρόμους της Αθήνας. Ακόμα η Κρήτη δεν είχε κατακτηθεί από τους Ναζί. Ο Μανώλης Γλέζος και ο Αποστόλης Σάντας, και οι δυο φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, κοίταζαν τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και θλίβονταν, βλέποντας να κυματίζει η σημαία του κατακτητή.

Τότε μπήκε στο νου τους το παράτολμο σχέδιο. Στην Εθνική Βιβλιοθήκη βρήκαν ό,τι σχετικό με τον Ιερό Βράχο, τις σπηλιές και τα μονοπάτια της περιοχής. Έστησαν το σχέδιό τους: Η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν, για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους φρουρούς, ήταν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου.

Το πρωί της 30ης Μαΐου του 1941, ο Γλέζος και ο Σάντας πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη είχε πέσει. Οι δύο φοιτητές αποφάσισαν να δράσουν το ίδιο βράδυ: Πήδηξαν τα σύρματα, σύρθηκαν ως τη σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου και σκαρφάλωσαν από τις σκαλωσιές των αρχαιολόγων. Οι φρουροί δεν τους αντιλήφθηκαν. Με γρήγορες κινήσεις κατέβασαν από τον ιστό το σύμβολο του ναζισμού, μία τεράστια σημαία, διαστάσεων 4×2 μ. Οι δύο νεαροί πήραν μαζί τους τη σημαία και από την ίδια διαδρομή απομακρύνθηκαν.

Οι Αθηναίοι που ξύπνησαν νωρίς εκείνη την ημέρα, κοίταξαν προς την Ακρόπολη και είδαν μόνο την Ελληνική σημαία να κυματίζει!

You may also like

Comments are closed.