Η απάντηση που κανείς εισπράττει ρωτώντας τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες περιφερειακές εκλογές στη Δυτική Ελλάδα (θα γίνουν οριστικά στις 8 Οκτωβρίου 2023) και κυρίως ποιο πρόσωπο θα στηριχθεί ως υποψήφιος περιφερειάρχης, συμπυκνώνεται στο συμπέρασμα ότι το επόμενο διάστημα θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες και μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει αποκρυσταλλωθεί το τοπίο.
Αντιθέτως, στο τοπικό ΠΑΣΟΚ, όπου από σήμερα θ’ αναθερμανθεί και η συζήτηση για τη συγκρότηση της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας με υποψηφίους για τη θέση του γραμματέα τους Νίκο Μοίραλη και Θανάση Γιανναδάκη, κερδίζει έδαφος η άποψη που λέει ότι «δεν έχουμε πολυτέλεια, για τις αυτοδοικητικές εκλογές, σε Περιφέρεια και Δήμους, να τρέχουμε τη τελευταία στιγμή…».
Κοινός παρονομαστής στη στρατηγική που θα χαράξουν και τα δυο κόμματα είναι η αναζήτηση απάντησης στο ερώτημα «ποιος, τελικά, κερδίζει τον Νεκτάριο Φαρμάκη»; Γιατί ο νυν περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας (φωτογραφία) εξακολουθεί να έχει σημαντικά ερείσματα στο εκλογικό σώμα και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία) και να διατηρεί το πολιτικό του κεφάλαιο, όπως τουλάχιστον παραδέχονται κι αντικειμενικοί αναλυτές των δυο «απέναντι» πλευρών.
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η «ΣΙΓΟΥΡΗ» ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ
Αυτή την ώρα, σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ γίνονται ανεπίσημες συζητήσεις για τις επόμενες περιφερειακές εκλογές, πέφτουν ονόματα στο «τραπέζι», συζητούνται σενάρια, παρεισφρέει δε -σε κάθε κουβέντα- και η παράμετρος του «γενικότερου πολιτικού κλίματος», δηλαδή της πολιτικής εικόνας της περιόδου των περιφερειακών εκλογών καθώς γενική είναι η εκτίμηση ότι η περιφερειακή κάλπη είναι περισσότερο πολιτική απ’ την κάλπη των δημοτικών εκλογών και ευθέως επηρεάζεται απ’ την ευρύτερη πολιτική ατμόσφαιρα.
Ο ΘΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ
Στο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, λένε ότι πρόσωπο που μπορεί να αμφισβητήσει τον 42χρονο, γεννημένο στο Αγρίνιο, Νεκτάριο Φαρμάκη, είναι ο 52χρονος σήμερα, πρώην υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης, εξίσου Αγρινιώτης στην καταγωγή.
Και μάλιστα, εδώ και δυο εβδομάδες, έχει αναθερμανθεί η σχετική συζήτηση, τόσο στην Αχαΐα όσο και στην Αιτωλοακαρνανία. Άλλοι, όπως προσφάτως έγραψε η «Πολιτεία», λένε ότι ο Φαρμάκης «κερδίζεται» μόνο από μια εξίσου νέα και άφθαρτη επιλογή, όπως ο 41χρονος πατρινός εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, που προσφάτως «σάρωσε» στις εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΚΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
Στο ΠΑΣΟΚ, αν και ο πρώην περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας (63 ετών) δεν έχει δημοσίως πει ότι απεμπολεί το αυτονόητο δικαίωμα του να είναι εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης, υπάρχουν σχετικές συζητήσεις, χωρίς εντούτοις να υπάρχουν και ονόματα στο «τραπέζι».
Θυμίζουμε δε ότι την περασμένη εβδομάδα ο νυν περιφερειακός σύμβουλος, πρώην νομάρχης και πρώην βουλευτής Δημήτρης Κατσικόπουλος, δήλωσε ότι «είμαι στη διάθεση του κόμματος μου και ξεκούραστος…».
Αυτή την ώρα οι συζητήσεις γύρω απ’ το ερώτημα «ποιος κερδίζει τον Φαρμάκη;», σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μοιάζουν με παράλληλους (ανεπίσημους, έστω) μονόλογους.
Αλλά, υπάρχουν και εκείνοι που έχουν μια πρώτη απάντηση ή έστω υποψία απάντησης. Λέγοντας ότι πιθανότητες επικράτησης έναντι του Νεκτάριου Φαρμάκη θα έχει (δυνητικά) όποιος καταφέρει να στηριχθεί τόσο απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και απ’ το ΠΑΣΟΚ.
Συγκεντρώνοντας, επιπλέον, το στοιχείο της ανανέωσης. Σταυρόλεξο, δηλαδή, για δυνατούς λύτες. Αλλά, αυτό δεν αναιρεί την πρόβλεψη ότι έρχεται -στη Δυτική Ελλάδα- ένα διάστημα σύνθετων ζυμώσεων και ενδιαφέρουσων εξελίξεων.