ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Στα σκαριά νέος φορέας με άξονα τον Πολιτισμό και την ανάδειξη ταλέντων

Creative Hubs
Τοπικές επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε συναντήσεις B2B με εκπροσώπους επιχειρήσεων στο περίπτερο της Περιφέρειας στην 8η ΔΕΘ
Στα πλαίσια της συνδιοργάνωσης, με το Επιμελητήριο Αχαΐας, εκδήλωσης παρουσίασης του έργου «Creative Hubs» κατά τη διάρκεια της 86ης ΔΕΘ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας άνοιξε τα χαρτιά της σχετικά με την ανάληψη πρωτοβουλίας για την ανάδειξη νέων ταλέντων, δημιουργών αλλά και καινοτόμων νέων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την ίδρυση ενός νέου φορέα ο οποίος θα λειτουργεί παράλληλα με τη νέα Αναπτυξιακή Εταιρεία της Π.Δ.Ε., σε ένα άλλο τομέα από το… συνηθισμένο: Στη χρηματοδότηση δράσεων που απευθύνονται στην «Δημιουργική Βιομηχανία», έναν ολοένα αναπτυσσόμενο τομέα, παγκόσμια.

«Ο Πολιτισμός θέλει ελευθερία σκέψης, δημιουργικότητα και οικονομική ενίσχυση για να συνεχίσει να προσφέρει. Τα μέχρι σήμερα χρήματα που διατίθενται στον πολιτισμό είναι ανεπαρκή» εξηγεί στην «Πολιτεία» ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επενδύσεων Φωκίων Ζαΐμης.

Ο κ. Ζαΐμης συντονίζει τις κοινές δράσεις με το Επιμελητήριο Αχαΐας στα πλαίσια του έργου «Creative Hubs», δεν παρέστη στην παρουσίαση του έργου στην Θεσσαλονίκη, εξήγησε όμως το βασικό σκεπτικό που σχετίζεται με την ανάπτυξη της «Δημιουργικής Βιομηχανίας».  «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στοχεύει στη δημιουργία ενός φορέα Πολιτισμού που θα συνδράμει στην καλύτερη δικτύωση και συνεργασία υφιστάμενων φορέων και ατόμων, στην ενίσχυση του Πολιτισμού και της Δημιουργικής Βιομηχανίας σε περιφερειακό αλλά και εθνικό επίπεδο, πάντα με εξωστρέφεια» εξηγεί.

Με βάση τον σχεδιασμό, ο νέος αυτός φορέας δεν θα είναι αμιγώς κρατικός, ούτε ιδιωτικός, αλλά ένα μείγμα και των δύο. «Θα μπορεί να σταθεί μόνος του αλλά και μέσα από άλλους φορείς. Απαιτείται εδώ μια καλή διαχείριση, θα αναζητηθούν και πόροι που θα τον συντηρούν. Θα αναδείξει ταλέντα και θα ενισχύσει οικονομικά τη Δυτική Ελλάδα καθώς θα προκύψουν σημαντικές συνεργασίες» υποστηρίζει ο κ. Ζαΐμης.

Για το project έχει ήδη ενημερωθεί ο Υφυπουργός Πολιτισμού Μανώλης Γιατρομανωλάκης, ο οποίος όχι μόνο είναι θετικός σχετικά με την εν λόγω πρωτοβουλία αλλά συνεργάζεται στενά με την Π.Δ.Ε. ώστε να υλοποιηθεί.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

fokion zaimis

Ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επενδύσεων Φωκίων Ζαΐμης

«Αυτή η νέα πολιτιστική δομή στοχεύει στη σύνδεση των καλλιτεχνικών δυνάμεων της Δυτικής Ελλάδας στηριζόμενη στο απόθεμα της πολιτιστικής κληρονομιάς, για την ανάδειξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, στο πεδίο των Παραστατικών Τεχνών (Θέατρο, Μουσική, Εικαστικά, κλπ.) και των εναλλακτικών γνωστών ή αναδυόμενων πεδίων της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας» σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη.

Ο νέος φορέας, μέσα από τον προγραμματισμό, θα αναλάβει

@ τη στήριξη και ενίσχυση των λαϊκής δημιουργίας, θεατρικών παραγωγών για παιδιά και νέα μοντέλα εκπαίδευσης και καλλιέργειας,

@ την υιοθέτηση και σχεδιασμό προγραμμάτων συμμετοχής ευπαθών κοινωνικών ομάδων,

@ τη στήριξη πολιτιστικών δράσεων εκτός των αστικών κέντρων της Δυτικής Ελλάδας,

@ δράσεις προαγωγής της καλλιτεχνικής παιδείας (σεμινάρια, συμβουλευτική κ.α.),

@ την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε καλλιτεχνικά θέματα,

@ τη στήριξη και ανάπτυξη της ψηφιακής τέχνης και της εκτενούς χρήση των ψηφιακών μέσων τεχνολογίας,

@ τη συνεργασία με φορείς πολιτισμού (μουσεία, ΜΜΕ, εκδοτικοί οίκοι, τουρισμός κ.α.),

@ την ανάπτυξη των νέων οπτικοακουστικών, μουσικών και εικαστικών έργων και της φωτογραφία,

@ νέας θεατρικές παραστάσεις με εκτενής χρήση ψηφιακών μέσων νέων τεχνολογιών για ψηφιακή δημιουργία  και διαδραστική παρουσίαση,

@ τη συνεργασία με φορείς πολιτισμού και πληροφόρησης (μουσεία, ΜΜΕ, εκδοτικούς οίκους κλπ.) και

@ τη σύνδεσή τους με τον Τουρισμό.

«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα νεοφυών επιχειρήσεων πάνω στην δημιουργική βιομηχανία και στον πολιτισμό, τα οποία αποδεικνύουν περίτρανα πώς μπορούν οι νέες τεχνολογίες να βελτιώσουν τη συνεργασία, την προώθηση της καινοτομίας και την ανάπτυξη» επισημαίνει ο κ. Ζαΐμης και καταλήγει:

«Ο κλάδος της Δημιουργικής βιομηχανίας βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες μας με μία σειρά έργων που ολοκληρώνονται, όπως είναι το «SPARC», το «CREATIVE HUBS», αλλά και  άλλων που τώρα ξεκινούν, όπως το Πολιτιστικό και Δημιουργικό Περιφερειακό Οικοσύστημα (Cultural and Creative Regional Ecosystem – CCRE-S3) στην πλατφόρμα της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Απαιτείται συντονισμός και στήριξη του κλάδου».

1 20 e1664353943776

 

 

 

Aπό την έντυπη έκδοση της “Πολιτείας” της 26/6/2022

You may also like

Comments are closed.