ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΤΡΑ | 100% η συμμετοχή Περιπτεράδων στην απεργία – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από τη συγκέντρωσή τους στο Σύνταγμα

εικόνα Viber 2023 12 05 13 31 35 277

 

Οι περιπτεράδες της Πάτρας δίνουν το “παρών” στη μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, αντιδρώντας στο Φορολογικό Νομοσχέδιο που, όπως λένε, βάζει “ταφόπλακα” στις μικρές επιχειρήσεις τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πάτρα, ο κλάδος έχει συμμετοχή στη σημερινή απεργία σε ποσοστό 100%!

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Σωματείου Ενοικιαστών Περιπτέρων Πάτρας «Τρεις Ιεράρχες» κ. Τάκης Ταγκαλάκης, το Σωματείο αποφάσισε την απεργιακή κινητοποίηση “ενάντια στην καταστροφική απόφαση της κυβέρνησης που με το φορολογικό νομοσχέδιο που θέλει να περάσει με συνέπεια τον αφανισμό μας και την πλήρη εξόντωση του κλάδου μας”.

“Είναι ολέθριο, το 5% του τζίρου που υπερβαίνει το Μ.Ο. του ΚΑΔ να υπολογίζεται ως κέρδος την στιγμή που στο 80% του τζίρου δουλεύουμε με 4% μικτό κέρδος! Και είναι κρίμα να στέλνουν στην Βουλή το νομοσχέδιο ενώ ξέρουν ότι θα κλείσουν τις ατομικές επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τα περίπτερα.

Είναι πολλαπλάσιος ο φόρος που θα προκύψει! Κι είναι πολύ χειρότερο, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή, για περιπτεράδες που λειτουργούν κενωθέντα περίπτερα… Είναι ντροπή να μας φορολογούν για τους φόρους που εισπράττουμε”, τονίζει ο κ. Ταγκαλάκης.

εικόνα Viber 2023 12 05 13 31 34 982 εικόνα Viber 2023 12 05 13 31 34 711 εικόνα Viber 2023 12 05 13 31 34 574

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων είναι ο κύριος εκπρόσωπος του κλάδου στην Ελλάδα. Ο κλάδος μας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία 13 χρόνια από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που περιήλθε η χώρα.

Από 11.000 σημεία που υπήρχαν πριν το 2010 έχουν απομείνει λιγότερα από 5.000, τα οποία βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία. Στα περίπτερα μας και γύρω απ’ αυτά απασχολούνται αρκετές χιλιάδες οικογένειες, αλλά και εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.

Τα περίπτερα κατά κύριο λόγο, είναι πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, κυρίως λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των καταναλωτών, του συνεχώς αυξανόμενου ανταγωνισμού από μεγάλους ομίλους, αλυσίδες μίνι μάρκετ κ.ο.κ. Επιχειρούν πολλές φορές σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, ευάλωτα σε ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις με επαγγελματίες χωρίς προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή, ενώ συνεισφέρουν για, τουλάχιστον, 120 έτη στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.

Με αφορμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο φέρνει προς ψήφιση η Κυβέρνηση, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε κυρίως για ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο μας τα οποία επικεντρώνονται στα εξής δύο:

  1. Ο τρόπος προσδιορισμού του Μ.Ο. του τζίρου που αφορά τον Κ.Α.Δ. μας ο οποίος είναι ο 47.19.10.02 (εκμετάλλευση περιπτέρου).

Σύμφωνα με την Α.Α.Δ.Ε., αυτός είναι 294.000 ευρώ, κατά τη γνώμη μας εντελώς λανθασμένος, καθώς χρησιμοποιεί τους τζίρους άλλων 12 (δώδεκα) εμπορικών κλάδων με αρχικό τετραψήφιο Κ.Α.Δ. 47.19, άσχετων με εμάς καθώς οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχουν πολύ μικρότερους τζίρους όπως το (Λιανικό εμπόριο ειδών ερωτικού περιεχομένου και το Λιανικό εμπόριο ειδών δώρων γενικά και λοιπά). Επίσης, για τον αντικειμενικότερο προσδιορισμό του Μ.Ο. τζίρου του Κ.Α.Δ. μας, θα έπρεπε να συμμετέχουν μειωμένες οι εποχιακές και οι εν μέρει λειτουργούσες επιχειρήσεις και σε κάθε περίπτωση να χρησιμοποιείται αποκλειστικά ο δικός μας Κ.Α.Δ. Θεωρούμε πως ο πραγματικός Μ.Ο. του τζίρου του Κ.Α.Δ. αγγίζει ή και ξεπερνά το διπλάσιο, δηλαδή τις 600.000 ευρώ. Αποτέλεσμα αυτού του μειωμένου Μ.Ο. είναι να προκύπτει τεράστια φορολογική επιβάρυνση.

 

  1. Ο υπολογισμός του ποσοστού 5% επί του τζίρου των επιχειρήσεων μας που υπερβαίνουν το Μ.Ο. του τζίρου του Κ.Α.Δ.

Το μέτρο θα αποτελέσει τη χαριστική βολή καθώς θα κλείσουν άμεσα το μεγαλύτερο μέρος των ατομικών επιχειρήσεων μας που είναι και η πλειοψηφία. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι περίπου το 80% του τζίρου μας αποτελείται από προϊόντα και υπηρεσίες με πολύ χαμηλό ποσοστό κέρδους όπως (τα καπνικά με 4%, οι κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας 0,80%, τα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών 3%, οι παρκοκάρτες 2%, ο Τύπος 6%) με Μ.Ο. μικτού κέρδους 4% και καθαρού κέρδους 3%. Αυτό σημαίνει ότι κερδίζουμε 3%, ενώ θα φορολογηθούμε με 5% επί του τζίρου. Δηλαδή, ο απόλυτος παραλογισμός! Αν κανείς συνυπολογίσει και το δυσβάσταχτο κόστος του P.O.S. που ανέρχεται στο 0,80%, τότε δύο επιλογές μας μένουν. Ή κλείνουμε άμεσα ή πετάμε όλα τα τοξικά προϊόντα, δηλαδή το 80% του τζίρου μας που αποτελούν και τους περίφημους κράχτες μας και όποιος επιβιώσει…

Απαιτούμε την εξαίρεση του συνολικού τζίρου των προαναφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών με μηδενικό Φ.Π.Α. από τη φορολόγηση του 5%.

Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι οδηγούμαστε σαν κλάδος σε ξαφνικό θάνατο καθώς η φορολογία αφορά το φορολογικό έτος 2023. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι θα βρεθούμε με επιπλέον χρέη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ο φόρος εισοδήματος θα υπερδιπλασιαστεί μη δυνάμενοι, πλέον, να τον αποπληρώσουμε.

Εκτός από αυτά τα 2 σημεία που αφορούν ιδιαιτέρως τον κλάδο μας, δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεση μας:

Α. Στην εξαρχής παντελή έλλειψη διαλόγου με τους φορείς της αγοράς.

Β. Στην οριζόντια φορολόγηση μέσω τεκμηρίων, τα οποία είναι εντελώς άδικα και λειτουργούν υπέρ των ισχυρών, ενώ ταυτόχρονα εξοντώνουν τους αδύναμους.

Γ. Στον ορισμό ελάχιστου τεκμαρτού στον κατώτατο μεικτό μισθό και όχι επί του καθαρού. Ενώ ζητάμε στο όνομα της ισότιμης μεταχείρισης αφορολόγητο, εκπτώσεις φόρου, επιδόματα και λοιπά.

Δ. Στην φορολόγηση των εισοδημάτων του 2023, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να καταλαμβάνονται εξ απροόπτου χωρίς να μπορούν να οργανώσουν και να προγραμματίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Ε. Στον δια νόμου αποκλεισμό ζημιών (συνώνυμο του ρίσκου), κάτι που αντιβαίνει στους φυσικούς νόμους του εμπορίου και της αγοράς.

ΣΤ. Στην αναγκαστική εξώθηση του φορολογουμένου ενώπιον του εφόρου για αμφισβήτηση του τεκμαρτού που του επιβάλλει το κράτος, ενώ το βάρος της περί του αντιθέτου απόδειξης φέρει το ίδιο το κράτος. Ακόμη και για τα αυτονόητα και τα αυταπόδεικτα.

Όσο για την επίκληση από την πλευρά της Κυβέρνησης της διαμόρφωσης φορολογικής συνείδησης με το νέο φορολογικό έκτρωμα, πιστεύουμε ακράδαντα ακριβώς το αντίθετο.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   |    ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΛΛΙΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ    |  ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΛΑΣ

 

 

You may also like

Comments are closed.