ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περού: Στο «φως» νεκροταφείο της ισπανικής αποικιοκρατίας

perou
Οι αρχαιολόγοι στο Περού ανακάλυψαν ένα νεκροταφείο της ισπανικής αποικιοκρατίας, με 42 τάφους, σε ένα πρώην νοσοκομείο που χτίστηκε το 1552 στο ιστορικό κέντρο της Λίμα, μετέδωσε το AFP. Η ανακάλυψη έγινε πρόσφατα στο χώρο του πρώην νοσοκομείου San Andrés, ενός από τα παλαιότερα αποικιακά κτίρια στην πρωτεύουσα του Περού.

«Βρισκόμαστε στο παλαιότερο και καλύτερα διατηρημένο νεκροταφείο στην πόλη της Λίμα, που χρησιμοποιήθηκε μεταξύ 1552 και 1808, όπου βρήκαμε 42 ανθρώπινα λείψανα ανδρών και γυναικών μεταξύ 30 και 50 ετών», είπε ο Luis Martin Bogdanovich, επικεφαλής του δημοτικού προγράμματος για την ανάκτηση του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας Λίμα.

Οι ερευνητές έσκαψαν μόνο 30 εκατοστά βάθος όπου ανακάλυψαν δεκάδες οστά, μερικά σε τέλεια κατάσταση. «Άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις έχουν ταφεί εδώ», είπε ο Bogdanovich, ο οποίος χαρακτήρισε την ανακάλυψη «θεμελιώδης για την ιστορία της Λίμα».

Κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας δεν υπήρχαν δημόσια νεκροταφεία και άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των Ισπανών και των Κρεολών, έρχονταν στο νοσοκομείο για να πεθάνουν όταν ήταν άρρωστοι. Αφού έπαυσε να λειτουργεί, το Νοσοκομείο San Andrés μετατράπηκε το 1808 σε μοναστήρι για καλόγριες, ένα σπίτι για εγκαταλελειμμένα παιδιά και στη συνέχεια σε δημόσιο σχολείο μέχρι το 2007, όταν ένας σεισμός κατέστρεψε το κτίριο.

Στο ίδιο σημείο ανακαλύφθηκε επίσης υπόγεια κρύπτη, με τη μορφή θολωτής κατασκευής από τούβλα στην οποία θάφτηκαν υψηλόβαθμες προσωπικότητες. «Πρόκειται για εξαιρετική ανακάλυψη γιατί (συνήθως) οι τάφοι δεν είναι τόσο καλά διατηρημένοι, ούτε καν μέσα στην εκκλησία», δήλωσε ο αρχαιολόγος Hector Walde, επικεφαλής της ομάδας αρχαιολόγων της Λίμα. «Υπάρχουν διάφορες αιτίες θανάτου, αλλά η πιο εντυπωσιακή είναι η σύφιλη σε μία περίπτωση», είπε ο Walde.

Το νεκροταφείο καλύπτει έκταση 150 τετραγωνικών μέτρων. Ανάμεσα στα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν είναι κεραμικά πλακίδια και θραύσματα. Σύμφωνα με ειδικούς, εκεί θάφτηκαν οι μούμιες των αυτοκρατόρων των Ίνκας Huayna Capac, Pachacutec και Tupac Yupanqui, καθώς και δύο από τις συζύγους τους.

You may also like

atk 3460 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΣΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ: Ανάρμοστη η απάντησή σας για την επιλογή γυναίκας στο ρόλο του Μότσαρτ

Αμεση ήταν η αντίδραση του υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη για τις δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή ...

Comments are closed.