ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πέθανε ο Ηλίας Νικολακόπουλος – Έπαθε ανακοπή καρδιάς ενώ κολυμπούσε στη Σύρο

Facebook
Twitter
Σοκ στον πολιτικό κόσμο και όχι μόνο προκαλεί η είδηση πως ο Ηλίας Νικολακόπουλος, πολιτικός επιστήμονας, ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και ένας από τους πιο γνωστούς δημοσκόπους της χώρας, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών ενώ έκανε διακοπές στη Σύρο. 

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος υπέστη ανακοπή καρδιάς ενώ κολυμπούσε στην παραλία Αχλάδι στη Σύρο.

Ο άνθρωπος που συνέδεσε την παρουσία του και τις αναλύσεις του με τις εκλογικές βραδιές της χώρας τα τελευταία χρόνια, ο επιστήμονας που έγινε σχεδόν συνώνυμο με τις δημοσκοπήσεις, έκανε διακοπές στη Σύρο όταν επήλθε το μοιραίο. Είχε πάει για μπάνιο με την παρέα του στην παραλία Αχλάδι και περίπου στις 13:00 οι φίλοι του διαπίστωσαν πως δεν ανταποκρινόταν.

Έσπευσαν με σκάφος για να δουν τι είχε συμβεί και αμέσως κάλεσαν σε βοήθεια. Παρά τις προσπάθειες, όμως, δυστυχώς, ο Ηλίας Νικολακόπουλος είχε πια φύγει από τη ζωή.

«Έχω σοκαριστεί… Δεν είναι δυνατόν να έφυγε έτσι ξαφνικά ο Ηλίας… Δε θέλω να το πιστέψω… Σήμερα όσοι αγαπήσαμε την έρευνα είναι σα να μείναμε ορφανοί», έγραψε στο Facebook ο Στράτος Φαναράς.

Ποιός ήταν ο Ηλίας Νικολακόπουλος

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Λωζάννη και έκανε μεταπτυχιακά στο Παρίσι (Diplome d’ Etudes Approfondies – Θεωρία Πιθανοτήτων – Univ. Paris 6).

Από 1975 έως το 1996 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας (αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 1988 ως κύριος ερευνητής).

Το 1984 υποστήριξε στο ΑΠΘ (Τμήμα Νομικής) τη διδακτορική του διατριβή με θέμα Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964. Από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως Λέκτορας και από το 2003 ως Καθηγητής) και διετέλεσε επί 8 χρόνια υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία».

Από το 1984 έως το 2022, ο Ηλίας Νικολακόπουλος δημοσίευσε επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους), είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40.

iliasnikolakopoulos intime

Κατά καιρούς συνεργάστηκε σε ερευνητικά προγράμματα με το Centre d’ Etudes de la Vie Politique Francaise (CEVIPOF) στο Παρίσι, με το CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) στην Μαδρίτη, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Βουδαπέστης και Μαδρίτης (Universita Autonoma).

Επί σειρά ετών συνεργάστηκε με το Μega για την παρουσίαση των εκλογικών διαδικασιών.

Αρθρογραφούσε τακτικά σε εφημερίδες (“Τα Νέα” κ.λπ.) και διατηρούσε την εκπομπή ιστορικού περιεχομένου στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”.

Μέχρι σήμερα ήταν πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top