Οι θέσεις και οι προτάσεις του σπιράλ για θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου Πατρέων
Τις προτάσεις του σπιράλ για τη διαχείριση της ύδρευσης και αποχέτευσης στην Πάτρα και τη γενικότερη πολιτική ΔΕΥΑΠ παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Πέτρος Ψωμάς και στελέχη της δημοτικής του παράταξης, σε συνέχεια της σταδιακής παρουσίασης του συνολικού προγράμματος που θέτουν υπόψη του πατραϊκού λαού, εν όψει των δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Οκτωβρίου. Οι κύριες θέσεις συνοψίζονται στα εξής.
- Διαχείριση λυμάτων
Για τις περιοχές της Πάτρας που εξακολουθούν να λειτουργούν με βόθρους, ασύνδετες ακόμα με τον βιολογικό καθαρισμό, θα πρέπει να υπάρξει προγραμματισμός και χρονοδιάγραμμα, γνωστά στους δημότες που ανησυχούν, ξοδεύονται και διαμαρτύρονται. Μέχρι να ολοκληρωθούν όλα τα απαραίτητα έργα -με δεδομένο το έντονοχρονίζον πρόβλημα σε πολλά μέρη του Δήμου Πατρέων- το σπιράλ προτείνει την εξής διαχείριση: Ο δήμος και Η ΔΕΥΑΠ να καταγράφει και να δημοσιοποιεί τον όγκο των λυμάτων που φτάνει με βυτιοφόρα σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και για τις κατοικίες με βόθρους να υπάρχει αρχείο εκκενώσεων, ώστε να γνωρίζουμε ποιο ποσοστό λυμάτων ανά περιοχή, καταλήγει στον βιολογικό και ποιο στη θάλασσα.Στις συνοικίες της Πάτρας που επί χρόνια είναι ενταγμένες στο Σχέδιο Πόλεωςκαι δεν έχουν ακόμη δίκτυο, η ΔΕΥΑΠ ή ο ΔήμοςΠατρέων πρέπει, εύλογα,να αναλάβει σημαντικό μέρος του κόστους εκκένωσης. Αν δεν είναι εφικτό να έχει η ΔΕΥΑΠ δικά της βυτιοφόρα, προτείνεται κάποιας μορφής σύμβαση με ιδιωτικές εταιρείες που θα επιλύει το ζήτημα με τον καλύτερο τρόπο. Υπενθυμίζεται πως σήμερα το κόστος για άδειασμα με βυτίο της ΔΕΥΑΠ είναι μεν οικονομικότερο, αλλά παραμένει μεγάλος ο χρόνος ανταπόκρισης στα αιτήματα.
- Διαχείριση του Φράγματος Πείρου–Παραπείρου
Επιτακτική είναι η ανάγκη σύστασης και λειτουργίαςειδικού φορέα, ο οποίος πρέπει να είναι Διαδημοτικός Σύνδεσμος με την συμμετοχή και των τριών όμορων δήμων (Πατρέων, Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας) και με αποσαφηνισμένο το ρόλο του κράτους. Στις αρμοδιότητες του φορέα θα είναι η αποκλειστική ευθύνη για την άρτια λειτουργία, συντήρηση και διαχείριση των έργων επεξεργασίας, μεταφοράς και διανομής νερού, δηλαδή των έργων από το διυλιστήριο του Φράγματος έως τη βρύση στα σπίτια των πολιτών. Πρωταγωνιστικό ρόλο θα πρέπει να παίξει η ΔΕΥΑΠ, η οποία διαθέτει ανάλογη εμπειρία και τεχνογνωσία για τη λειτουργία εγκαταστάσεων ύδρευσης και το ειδικό εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό. Η εποπτεία θα γίνεται από Διοικητικό Συμβούλιο (με μέλη κατά αναλογία με το ποσοστό συμμετοχής των τριών δήμων στο φορέα) το οποίο θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της τιμολογιακής πολιτικής του νερού. Το κράτος, ενδεχομένως και με την συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την συντήρηση, την διαχείριση και το κόστος λειτουργίας των βασικών υποδομών των φραγμάτων Αστερίου και Βαλμαδούρας, για δύο, κυρίως λόγους: α) Θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των φραγμάτων (επικίνδυνα φαινόμενα όπως σεισμικά γεγονότα ή εμφάνιση κατολισθήσεων) οδηγούν σε κόστη αποκατάστασης που ξεπερνούν τις δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών καιβ) Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι σωστό να επωμιστεί το κόστος απόσβεσης των βασικών έργων υποδομής.
- Ενεργειακή αυτονομία της ΔΕΥΑΠ.
Το σπιράλ, από την πρώτη μέρα της παρουσίας του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΠ, έχει προτείνει την ενεργειακή αυτονομία της επιχείρησης μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων. Αξιοποιώντας πλήθος ευκαιριών χρηματοδότησης, η ΔΕΥΑΠ μπορεί να καταστεί ενεργειακά αυτόνομη, σε μια εποχή που μόνο η λειτουργία των αντλιοστασίων της την επιβαρύνει ετησίως με 5 εκατομμύρια ευρώ! Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα, μέσω της εξοικονόμησης λογαριασμών ρεύματος, να ενισχυθεί το κοινωνικό τιμολόγιο και να μειωθούν τα τιμολόγια σε ευαγή και κοινωφελή ιδρύματα της πόλης.
- Τιμολόγια Δ.Ε.Υ.Α.
Διεκδίκηση μετατροπής του τιμολογίου των Δ.Ε.Υ.Α. από γενικής χρήσης σε βιομηχανικό (μειωμένο έναντι των κοινών επιχειρήσεων) για όλες τις εγκαταστάσεις τους (επεξεργασίας λυμάτων, γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, μονάδες αφαλάτωσης κλπ).
- Προσωπικό
Διεκδίκηση άμεσης πρόσληψης επιστημονικού προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις του οργανογράμματος.
- Χρηματοδοτήσεις
Άμεση και έντονη διεκδίκηση όλων των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, προκειμένου η ΔΕΥΑΠ να καταστεί πάλι πρωτοπόρα σε όλους τους τομείς.
- Επικοινωνία με τον δημότη
Η άμεση ανταπόκριση σε βλάβες και αιτήματα, η αυτονόητη απάντηση σε σχετικά ερωτήματα και η ανοικτή σχέση της δημοτικής επιχείρησης με τους Πατρινούς αποτελούν προϋπόθεση για αποτελεσματική λειτουργία και ορθή δημοτική εξυπηρέτηση.
Τέλος διευκρινίζεται πως για το σπιράλ το νερό είναι δημόσιο αγαθό και έτσι πρέπει να παραμείνει και να αντιμετωπίζεται. Οποιαδήποτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση του νερού πρέπει άμεσα να εγκαταλειφθεί.
Την παρουσίαση των προτάσεων του σπιράλ για τη ΔΕΥΑΠ έκαναν, μαζί με τον Πέτρο Ψωμά, ο δημοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Στανίτσας, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, Γιώργος Αγγελόπουλος και Δημήτρης Νταλαπέρας, ο επίτιμος Γραμματέας της δημοτικής παράταξης Γιώργος Σιγαλός και τα μέλη του σπιράλ Δημήτρης Βούλγαρης, Χάρης Μασσαράς και Τάκης Χρονόπουλος. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΠ στο Νότιο Πάρκο.