ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πέτρος Ψωμάς: Πως θα κάνουμε την Πάτρα, προσβάσιμη πόλη – Ένα ανατριχιαστικό και συγκινητικό ΒΙΝΤΕΟ

Facebook
Twitter

 

Οι προτάσεις του σπιράλ και της Ομάδας Εργασίας #κοινωνία για την προσβασιμότητα

Η ένταξη των ΑμεΑ-και γενικότερα των «εμποδιζόμενων ατόμων»- στο σώμα της κοινωνίας, με ισότιμη συμμετοχή στις δραστηριότητες, τις υπηρεσίες και την εξυπηρέτηση, βρίσκεται ψηλά στην κλίμακα των προτεραιοτήτων του σπιράλ.

Η Ομάδα Εργασίας #Κοινωνία της παράταξης παρουσίασε τις προτάσεις της για μια Πάτρα, προσβάσιμη και λειτουργική. Προηγήθηκε συνάντηση-συζήτηση του Πέτρου Ψωμά με το μέλος του σπιράλ, Τάκη Βλαχάκη, κατά την οποία ο παραπληγικός συνδημότης μας επεσήμανε στον υποψήφιο Δήμαρχο Πατρέων τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην πόλη και πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους επίλυσής τους.

Η έννοια της “πρόσβασης” -αρχικά για τις δημοτικές υπηρεσίες- δεν περιορίζεται στην ύπαρξη προσβάσιμης εισόδου (κεκλιμένων επιπέδων, ανελκυστήρων κλπ), αλλά και σε θέσεις στάθμευσης, κατάλληλη σήμανση, κατάλληλα έπιπλα και εξοπλισμό, χώρους υγιεινής ΑμεΑ, εκπαιδευμένο προσωπικό, καταχώρηση δημοτικών χώρων σε εφαρμογές για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής κλπ.Όπως σε όλες τις σύγχρονες πόλεις, πρέπει να ισχύσει και στην Πάτρα «Σχεδιασμός για Όλους» ή «Καθολικός Σχεδιασμός».

Επιγραμματικά οραματιζόμαστε για την πόλη μας τα εξής:

® Προσβασιμότητα κτιρίων, πλατειών, πεζοδρομίων, πολιτιστικών και αθλητικών χώρων, παιδικών χαρών και χώρων παροχής υπηρεσιών υγείας (με λειτουργικές ράμπες πρόσβασης χωρίς κακοτεχνίες, χωρίςεμπόδια στους οδηγούς τυφλών των πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα, κορμούς κλπ).

® Δυνατότητες μετακίνησης για «εμποδιζόμενα άτομα» (ειδικό ταξί, mini-busγια ΑμεΑ, χρήση υβριδικών χειροποδηλάτων, «φιλικές» στάσεις του αστικού ΚΤΕΛ, κατάλληλοι φωτεινοί σηματοδότες, παρεμβάσεις στις σκάλες, διαφύλαξη ελεύθερων χώρων στάθμευσης ΑμεΑ κ.α.).

® Συνεργασία με τα ξενοδοχεία της πόλης, προκειμένου να γίνουν φιλικά και ελκυστικά προς τον αναπηρικό τουρισμό (με κατάλληλες χωροθετήσεις και υποδομές στα δωμάτια και στους κοινόχρηστους χώρους).

® Εφαρμογή στην πόλη «καλών πρακτικών» σαν αυτές που συναντάμε σε άλλους δήμους της χώρας (πχ. εκπαιδευτικές κατασκηνώσεις για παιδιά και εφήβους ΑμεΑ).

®Προσβάσιμες ηλεκτρονικές σελίδες (το siteτου ΔήμουΠατρέων, εξειδικευμένες σελίδες) καιψηφιοποίηση των υπηρεσιών που είτε οδηγεί στην άρση της ανάγκης μετακίνησης προς την υπηρεσία, είτε βοηθά τους ανθρώπους με προβλήματα μετακίνησης (ΑμεΑ, ηλικιωμένους κ.α.).

Τις παραπάνω προτάσεις παρουσίασαν σε σχετική συνέντευξη μέλη της Ομάδας #κοινωνία του σπιράλ: η συντονίστρια Ελένη Χριστοπούλου, η Μαγδαληνή Αγραφιώτη, η ΑντιγόνηΒαβαρούτα, η Χαρά Σπηλιωτοπούλου και ο Ηλίας Σκαρπέτας. Συμμετείχαν επίσης ο Νίκος Κοτσώνης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του σπιράλ, συντονιστής της Ομάδας #Τεχνολογία και ο επικεφαλής της παράταξης Πέτρος Ψωμάς.

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ:

(3) Οι προτάσεις του σπιράλ και της Ομάδας Εργασίας #κοινωνία για την προσβασιμότητα – YouTube

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top