ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πέτρος Ψωμάς στην “Πολιτεία”: «Θα είμαστε η… επόμενη Δημοτική Αρχή»

Facebook
Twitter

Ο επικεφαλής του «σπιράλ» αναλύει το όραμα του για την Πάτρα

Του Αχιλλέα Ροδίτη
Από τώρα ο Πέτρος Ψωμάς και το «σπιράλ» έχουν προγραμματίσει την επίσημη παρουσίαση του οράματος για την Πάτρα.

Στις 15 Μαρτίου, στο Royal. Αφορμή για τη συζήτηση μας δεν ήταν όμως αυτή η εκδήλωση, στην οποία ο κ. Ψωμάς μας προσκαλεί, όσο η βεβαιότητα του ότι η παράταξη του θα κερδίσει τις εκλογές.

Εξηγεί τους λόγους, απαντά για τις συζητήσεις με κόμματα, μιλά για τους συνυποψηφίους του και τον Κ. Πελετίδη, αλλά κυρίως σκιαγραφεί την Πάτρα όπως την ονειρεύεται…

Δείτε όλη τη συνέντευξη:

Petros Psomas 3 1

– Τελευταία μιλάτε σα να θεωρείτε βέβαιη την επικράτηση σας στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Γιατί;
Τέσσερα χρόνια τώρα, από την ίδρυση του «σπιράλ» και την εκλογή μας στο δημοτικό συμβούλιο, είμαστε διαρκώς παρόντες με τους συνεργάτες μου στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της Πάτρας. Όχι μόνο στο δημοτικό συμβούλιο και όλα τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Πατρέων, αλλά καθημερινά στην τοπική μας κοινωνία. Στόχος ήταν, εξ αρχής, η άρθρωση ουσιαστικού αντιπολιτευτικού λόγου και η ενημέρωση των δημοτών για τις θέσεις και προτάσεις μας. Εδώ και μήνες εισπράττουμε την απογοήτευση των πατρινών για την στασιμότητα της Πάτρας και διαπιστώνουμε τη θετική απήχηση της εναλλακτικής μας πρότασης. Η προβολή αυτών των δύο τάσεων – με δεδομένο πως δεν σκοπεύουμε να σταματήσουμε, αλλά μάλλον θα εντείνουμε τις κινήσεις μας τους επόμενους οκτώ μήνες, ως τις εκλογές – μάς οδηγούν σε ασφαλές συμπέρασμα πως πάμε καλά. Πολύ καλά! Προβλέπω ποσοστό που θα μας στείλει στο δεύτερο γύρο. Και εκεί η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα επιλέξει την αλλαγή.

«ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΑ ΤΑ ΧΡΙΣΜΑΤΑ»
– Ως παράταξη προτάξατε το μη πολιτικο-κομματικό χαρακτήρα. Όμως ακούστηκαν τα περί συζητήσεων με κόμματα. Αφήνετε παράθυρο ανοιχτό σε χρίσματα, σε άμεση ή έμμεση κομματική στήριξη;
Τα χρίσματα είναι μια παρωχημένη λογική άλλων εποχών. Τα κόμματα επηρεάζουν όλο και λιγότερο τις αυτοδιοικητικές επιλογές των πολιτών. Χαίρομαι γι’ αυτό. Το «σπιράλ» δημιουργήθηκε για να εκφράσει τους Πατρινούς που επιθυμούν να ξεφύγουν από τις αυστηρά κομματικές γραμμές. Είναι πεποίθηση μας, εξάλλου – και το έχουμε εμπεδώσει μέσα στο χρόνο – πως η επίλυση των προβλημάτων του Δήμου Πατρέων απαιτεί δουλειά, μεθοδικότητα και συνεννόηση, όχι αυστηρή ιδεολογική προσέγγιση. Υπολήπτομαι τα κόμματα και θεωρώ καθοριστικό το ρόλο τους στη δημοκρατία μας και στον σχηματισμό της εκάστοτε κυβέρνησης.
Η αυτοδιοίκηση θέλει άξιους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας που να αγαπούν την πόλη, να έχουν όρεξη να ασχοληθούν με τα ζητήματα της, να συνθέτουν και να συνεργάζονται. Προς τι η ανάγκη στενών κομματικών επιλογών; Στο πλαίσιο, βέβαια, των επαφών με τους τοπικούς θεσμούς και παράγοντες, συζητάμε με όλους, άρα και με τα κόμματα. Έχω εκφράσει προς όλες τις κατευθύνσεις την αγωνία μας για την τύχη της Πάτρας και παρουσιάζω διαρκώς το όραμά μας για την Πάτρα. Όποιος επιθυμεί να στηρίξει την αυτοδιοικητική μας κίνηση, χωρίς να επιδιώκει να αλλοιωθεί η ανεξάρτητη φυσιογνωμία της, είναι ευπρόσδεκτος στον αγώνα μας. Για το καλό της Πάτρας, εμείς δε βάζουμε διαχωρισμούς και αποκλεισμούς.

ΣΥΝΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΚΑΙ Κ. ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
– Τι γνώμη έχετε για τους συνυποψηφίους σας;
Χαίρομαι που έχουν προκύψει, τελευταία, σοβαρές ανθυποψηφιότητες. Η απαλλαγή της Πάτρας από την ιδεοληπτική διοίκηση της νυν δημοτικής αρχής θα προέλθει μέσα από ουσιαστική αντιπαράθεση αξιόμαχων υποψηφίων. Προβλέπω πως θα διαμορφωθεί ένα τέτοιο προεκλογικό πλαίσιο μέχρι τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

– Για τον νυν δήμαρχο Κώστα Πελετίδη; Τι είναι αυτό που τον κάνει να προηγείται στις προτιμήσεις των πολιτών, έστω κι αν δεν ανήκουν στο ΚΚΕ;
Ο νυν δήμαρχος έχει ένα σαφές προβάδισμα αναγνωρισιμότητας, μετά από 9 χρόνια στο «τιμόνι» του δήμου. Μην ξεχνάμε πως το μισό της δεύτερης θητείας του ήταν σε περίοδο πανδημίας, φάση που μοιραία «προστάτευσε» όλες τις… κυβερνήσεις, κεντρικές και τοπικές. Η φθορά του, όμως, είναι μεγάλη, γιατί δεν προώθησε κανένα μεγάλο έργο και λείπει από το λόγο και από τη ματιά του κάθε τι το οραματικό. Προφανώς θα ψηφιστεί ξανά από ποσοστό μεγαλύτερο του κομματικού του ακροατηρίου. Ο κόσμος όμως έχει πλέον καταλάβει πως ένας γνήσιος αγωνιστής δεν αρκεί να διεκδικεί, πρέπει και να τα καταφέρνει. Έδωσε ότι είχε να δώσει, ήρθε ή ώρα να παραδώσει τη σκυτάλη.

– Στην παράταξη σας έχετε πρώην αντιδημάρχους της δημοτικής αρχής Δημαρά, στην οποία κι εσείς υπήρξατε Σύμβουλος. Αλλά εκείνη η δημοτική αρχή δεν έπεισε τους πατρινούς για να ανανεώσουν τη θητεία της. Γιατί να πειστούν τώρα;
Νιώθω ευτυχής για την ανθρωπογεωγραφία του «σπιράλ». Πρόκειται για μια εξαιρετική σύνθεση ανθρώπων της πόλης από όλους τους χώρους, κυριολεκτικά. Όχι μόνο πολιτικά, αλλά επαγγελματικά, κοινωνικά, ηλικιακά, στα πάντα. Το φάσμα προέλευσης των ανθρώπων μας είναι ευρύτατο και τα υλικά μας όλα εκλεκτά. Από κάθε χώρο, από κάθε προσπάθεια, μάς ακολουθούν άνθρωποι άξιοι, καθαροί, συνεννοήσιμοι, έμπειροι. Η αυτοδιοικητική εμπειρία των τότε αντιδημάρχων είναι καταλυτικής σημασίας για την παράταξή μας. Οι γνώσεις που απέκτησαν, μέσα από επιτυχίες ή παραλείψεις, είναι επίσης χρήσιμες πολύ. Καθένα από τα σχεδόν 500 ενεργά μας μέλη μπολιάζει το «σπιράλ» με στοιχεία που το διαμορφώνουν και το δυναμώνουν, διαρκώς. Η προσπάθειά μας σήμερα, το 2023, διαθέτει σύγχρονη ματιά, ποικιλία τάσεων και μια φρεσκάδα αντίληψης, στοιχεία που καλύπτουν τις ανάγκες της εποχής. Είναι και πιο ώριμες οι συνθήκες, πανελλαδικά, πλέον για ανεξάρτητα σχήματα. Και πιο απελευθερωμένο επίσης το ακροατήριο των ψηφοφόρων.

«ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ… ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΟΝΕΙΡΩΝ»
– Εν κατακλείδι, πώς θέλετε την Πάτρα; Και πόσο ρεαλιστικό – υλοποιήσιμο είναι αυτό που οραματίζεστε;
Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα υλοποιήσιμο γιατί ό,τι προτείνουμε είναι ρεαλιστικό, μελετημένο, κοστολογημένο και εδράζεται σε επιτυχημένες πρακτικές που έχουν κάπου αλλού εφαρμοστεί. Το όραμά μας είναι μια πόλη βιώσιμη, λειτουργική και επισκέψιμη. Κλείνω συχνά τα μάτια και «βλέπω» την Πάτρα των δικών μας ονείρων. Την βλέπω καθαρά! Είναι μια πόλη καθαρή, περιποιημένη και όμορφη, μια πόλη νοικοκυρεμένη, μια πολιτεία αλληλεγγύης, πόλη που χαίρεσαι να την περπατάς, που σε σέβεται και τη σέβεσαι, που νιώθεις ωραία να είσαι μέρος της, περήφανος, που με ενθουσιασμό καλείς και άλλους να την επισκεφτούν, μια Πάτρα πολυπολιτισμική, ενεργή, δραστήρια, ζωντανή. Η νεολαία, η τεχνολογία, ο τουρισμός, η εξυπηρέτηση του δημότη έχουν υψηλή θέση στη δική μας ατζέντα, οι ευπαθείς ομάδες είναι συνοδοιπόροι και συνδημιουργοί, συνυπάρχουμε! Το μέλλον της Πάτρας, για εμάς, έχει και πολλά στοιχεία δανεικά από το ένδοξο παρελθόν της πόλης, από πολλές ξεχωριστές στιγμές και περιόδους της.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ…
Ο κ. Ψωμάς από τώρα έχει προγραμματίσει την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του για την πόλη, απευθύνοντας γενικό κάλεσμα. «Καλώ και εσάς και τους αναγνώστες σας να έρθουν στο Royal (στο Παλαιό Πτωχοκομείο), το απόγευμα της Τετάρτης 15 Μαρτίου (στις 7.30μμ). Εκεί, θα ξεδιπλώσω το πλήρες όραμα του σπιράλ για την Πάτρα του μέλλοντος και θα το μοιραστώ με τους Πατρινούς και τις Πατρινές, σε μια πρώτη μεγάλη προεκλογική ομιλία. Η πρόσκληση είναι ανοικτή, σαν το «σπιράλ». Θα χαρούμε πολύ να σας έχουμε στη συντροφιά μας».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ:

20 1

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top