ΠΟΛΙΤΕΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΤΡΑ | Πιο πολλές οι πισίνες και τέντες, παρά τα service αυτοκινήτου…

101597983 2719895808330581 2253891583017484288 n e1669909071668

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ ΑΛΛΑΞΑΝ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Πολλοί ίσως πιστεύουν και θεωρούν αυτονόητο και λογικό, ότι λόγω κρίσης και απανωτών αναταραχών πολλά επαγγέλματα έχουν πάρει την κατιούσα επειδή θεωρούνται ενδεχομένως είδος πολυτελείας ή μη προσεγγίσιμα για όλα τα βαλάντια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ισχύει, όχι όμως σε όλες. Αντίθετα με ότι θεωρεί κάποιος ορισμένα επαγγέλματα ενισχύθηκαν περισσότερο μετά την πανδημία. Όπως, για παράδειγμα, το επάγγελμα του τεντά ή αυτό της κατασκευής πισίνας!

Εντοπίσαμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που παραπέμπουν περισσότερο σε σκέψη περί κάποιου είδους πολυτελείας, ειδικά στην δεύτερη περίπτωση, ενώ η πρώτη, της τέντας, είναι κάτι που για πολλούς θα μπορούσε να περιμένει…

Ωστόσο όσο κι αν μοιάζει εξωπραγματικό, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΙΣΙΝΕΣ

ένθετη πισινα e1669908974856

Οι αποφάσεις ιδιοκτητών σπιτιών να φτιάξουν μια πισίνα αυξήθηκαν εν μέσω της πανδημικής κρίσης, σύμφωνα με τον πατρινό κατασκευαστή Μάκη Γεωργούλια.

Όπως ο ίδιος μας είπε, ήταν κάτι απρόσμενο που παρατηρήθηκε αλλά έχει την λογική του εξήγηση: «Ο κόσμος μετά την πανδημία έγινε πολύ πιο φοβισμένος. Ειδικά με τον συνωστισμό στις παραλίες. Όπως συνέβη με τα σπίτια, που άρχισαν αρκετοί να αναζητούν την μετακόμιση σε περιοχές πιο μακριά απ’ το αστικό κέντρο αλλά και περισσότερο ευάερους χώρους κατοικίας, έτσι άρχισαν και να προσανατολίζονται στην κατασκευής μιας μικρής έστω πισίνας».

Εξηγεί μάλιστα ότι φέτος το καλοκαίρι σημειώθηκε ρεκόρ ζήτησης και στην Πάτρα. Διευκρινίζοντας ότι πια δεν αποτελεί ένα είδος πολυτελείας, σε λογικό πλαίσιο, αλλά κάτι που σχετικά εύκολα μπορεί να ολοκληρωθεί. Εφόσον ο ειδικός φόρος σε βαραίνει σε μια πισίνα άνω των 50 τ.μ. «που τέτοια μόνο σε μεγάλα ξενοδοχεία συναντάς», επισημαίνει. Και προσθέτοντας ότι το βαλάντιο για μια μικρών ή μεσαίων διαστάσεων πισίνα είναι προσεγγίσιμο για κάποιον που διαθέτει μονοκατοικία. «Άλλωστε και το έξοδο συντήρησης, που ήταν κάποτε πρόβλημα, λόγω τεχνολογίας είναι πια σχεδόν μηδαμινό», τονίζει.

ΟΙ ΤΕΝΤΕΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του πατρινού κατασκευαστή τεντών Δημήτρη Λίτση. Και σε αυτόν τον κλάδο φαίνεται ότι καταγράφεται αυξητική τάση ενδιαφέροντος από πατρινούς, έστω κι αν κάποτε θεωρούσαν πως μπορούσε να περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Τι έπαιξε ρόλο σε αυτό; Η ακρίβεια του ρεύματος και το υψηλότερο κόστος ψύξης και ρύθμισης της θερμοκρασίας στο σπίτι, οδήγησε σε μπαράζ τοποθέτησης τεντών που δημιουργούν κενό και λειτουργούν ως θερμοστάτης. Έτσι, το καλοκαίρι σημείωσαν άνοδο οι παραγγελίες.

ένθετη Δ. Λίτσης

 

«Εκεί που κάποιος έκαιγε το κλιματιστικό πληρώνοντας ένα σωρό χρήματα, επέλεξε την δημιουργία σκιάς και πιο δροσερού περιβάλλοντος στο σπίτι.

Αλλά αυτό βοηθά και το χειμώνα απομονώνοντας εν μέρει το κρύο», εξηγεί ο κ. Λίτσης.

Επισημαίνοντας ότι και τώρα το χειμώνα η ζήτηση δεν έχει μειωθεί όσο προηγούμενα χρόνια.

ΟΜΩΣ… ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΜΕ ΤΑ ΙΧ

ένθετη αλλά προς τον μεσότιτλο

Σε έναν άλλο κλάδο όμως συμβαίνει το αντίθετο. Στα αυτοκίνητα μας, για παράδειγμα, που μάλλον τα αφήσαμε παραμελημένα παρά την αναγκαιότητα της μετακίνησης.

Όπως δηλώνει στην «Πολιτεία» ο ιδιοκτήτης συνεργείου Βασίλης Κόττας, από την πανδημία κι έπειτα τα ραντεβού για το καθιερωμένο service μειώθηκαν αισθητά. «Οι οδηγοί οδηγούν στα όρια τους τα ΙΧ τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ζημιές ακόμα μεγαλύτερες», εξηγεί ο κ. Κόττας.

Αναφέρει προχθεσινό παράδειγμα: Οδηγός ήξερε ότι είχε πρόβλημα το ψυγείο, δεν πήγαινε να το επισκευάσει που θα χρειαζόταν μόλις 58 ευρώ συν 30 ευρώ για εργασία, με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη σε όλο το σύστημα θέρμανσης και ψύξης του οχήματος και πλέον να καλείται να επισκευάσει ζημιά 400 ευρώ και άνω!

«Δυστυχώς αυτό είναι μια καθημερινότητα. Αλλά οι οδηγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι έτσι δεν γλιτώνουν οικονομικά αλλά επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο», υπογραμμίζει.

 

 

 

You may also like

Comments are closed.