Του Αχιλλέα Ροδίτη
Μια συνέντευξη που σε κάθε λέξη της διατηρεί αυξημένο το ενδιαφέρον της αναφορικά με τα προβλήματα της πανδημίας και την αντιμετώπισή τους, με σαφή ενημέρωση για πεπραγμένα αλλά και για όσα σχεδιάζονται στο θέμα στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας, αλλά και με κρίσιμης σημασίας μηνύματα για τις ριζικές αλλαγές που επέφερε η πανδημική κρίση, είναι αυτή που παραχώρησε αποκλειστικά στην «Πολιτεία» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ Πλάτωνας Μαρλαφέκας.
Ο κ. Μαρλαφέκας καλεί την πόλη που έμαθε σε μεγάλο βαθμό να στηρίζει την οικονομία της στην παρουσία φοιτητών να αλλάξει προσανατολισμό και να στρέψει το βλέμμα στις νέες προκλήσεις.
Συγκεκριμένα, στις «σοβαρές επενδύσεις» και στα «μεγάλα έργα».
Σοβαρές επενδύσεις και μεγάλα έργα θα δώσουν πνοή πραγματικής ανάπτυξης στην περιοχή μας, λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και νέος πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ στη συνέντευξη του στην «Πολιτεία»
Τονίζει, ότι «θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες» επικαλούμενος παραδείγματα που το Επιμελητήριο Αχαΐας θέτει ως προμετωπίδα στην προσπάθεια επίτευξης της τοπικής ανάπτυξης. Όπως το «Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας», την σύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, την σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, την ψηφιακή σύγκλιση των επιχειρήσεων κ.α.
Ήδη το Επιμελητήριο Αχαΐας καταγράφει επιτυχίες στην προσέλκυση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με 12 τέτοια προγράμματα να είναι σε εξέλιξη, με συνολικό προϋπολογισμό τα 3.004.303,34 ευρώ! Παράλληλα όμως ο κ. Μαρλαφέκας κάνει έναν απολογισμό της κατάστασης που προκάλεσε η υγειονομική κρίση.
«Οι πληγές είναι μεγάλες», λέει και επισημαίνει πως γίνεται ήδη η καταγραφή απωλειών ώστε να προταθούν αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Προειδοποιεί ότι «η χώρα δεν θα αντέξει την απώλεια άλλης μιας τουριστικής περιόδου» ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται αισιόδοξος ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες».

Διαμηνύει ωστόσο ότι «τίποτα δεν θα κατακτηθεί χωρίς σκληρή δουλειά…». Επίσης, βαθμολογεί τους χειρισμούς της Κυβέρνησης και αναλύει τον ρόλο που διαδραμάτισε το Επιμελητήριο Αχαΐας, υπογραμμίζοντας ότι πρώτιστο μέλημα την περίοδο της πανδημίας ήταν και είναι η βιωσιμότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσα από «αμυντικές πολιτικές»…
Η συνέντευξη:
Ερ. Κύριε Μαρλαφέκα, πρόσφατα πετύχατε την εκλογή σας στη θέση του Προέδρου του ΕΦΕΠΑΕ, δηλαδή του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας. Διπλό το ερώτημα που προκύπτει: 1ον) Τι σημαίνει η εκλογή αυτή, σε προσωπικό επίπεδο, στο πλαίσιο μιας δυναμικής διαδρομής στην ενασχόληση με τα κοινά της στήριξης του επιχειρείν και 2ον) Ποιοι είναι οι στόχοι και ποιες οι προτεραιότητες που θέτετε αναλαμβάνοντας το «τιμόνι» του ΕΦΕΠΑΕ;
Απ. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να επισημάνω πως η τιμή που έγινε προς το πρόσωπό μου εμπεριέχει κατ’ επέκταση και τιμή προς το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της Αχαΐας, το οποίο εκπροσωπώ. Αναμφισβήτητα αποτελεί και ιδιαίτερη τιμή προς το Επιμελητήριο Αχαΐας αλλά και προς την Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Η ΔΕΠ είναι ο φορέας που διαχειρίζεται τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα, τα οποία ενισχύουν πλήθος επιχειρήσεων από τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδος, της Πελοποννήσου, της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων. Στα πλαίσια αυτά έχουμε πολύ στενή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλά και με τις αντίστοιχες περιφέρειες για την επίτευξη των στόχων που αφορούν στην μεγαλύτερη το δυνατόν απορρόφηση των πόρων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προφανώς οι συνεπείς προς τους στόχους ενέργειες και η αποτελεσματικότητα επιβραβεύτηκαν με την ανάληψη της προεδρίας από τον Εθνικό φορέα, που είναι ο ΕΦΕΠΑΕ. Είναι μία κομβική χρονικά περίοδος που έχουμε να αντιμετωπίσουμε από την μία πλευρά, τις επιπτώσεις από την μακροχρόνια οικονομική και υγειονομική κρίση με σοβαρές συνέπειες στην βιωσιμότητα πλήθους επιχειρήσεων και από την άλλη πλευρά, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που έχουν σαφείς στρατηγικές όπως π.χ. οι εξωστρεφείς. Στα πλαίσια αυτά, θα πρέπει να δομηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μετουσιωθούν σε προγράμματα και ενισχύσεις και στο σημείο αυτό ο ΕΦΕΠΑΕ έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Θα πρέπει δε να συγκεράσουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα με αντίστοιχες αδυναμίες της κάθε περιοχής, είτε με οριζόντιες είτε με τοπικές παρεμβάσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα αντιμετωπίσουμε σημαντικές δυσκολίες αλλά και σοβαρές προκλήσεις.
Είναι απόλυτα κατανοητό πως η χώρα μας δεν θα αντέξει την απώλεια μιας ακόμη τουριστικής περιόδου.
Τρίτος πόλος στην Ελλάδα
Ερ. Ένας χρόνος πανδημία. Ένας χρόνος… κάτι σαν πόλεμος. Κατ’ αρχάς, στο ανθρώπινο επίπεδο, πώς ήταν από την αρχή μέχρι σήμερα η περίοδος αυτή για έναν πρόεδρο Επιμελητηρίου;
Απ. Να υπενθυμίσω πως η αρχή του 2020 εμπεριείχε πολλές ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη και όλες οι συνθήκες είχαν θετικό πρόσημο προς αυτή την κατεύθυνση. Στα πλαίσια αυτά είχαμε, ως Επιμελητήριο, ενεργοποιηθεί με στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αλλά και με τα παραγωγικά υπουργεία, ώστε να προσπαθήσουμε για την αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας. Δυστυχώς όμως, παρουσιάστηκε δυναμικά η υγειονομική κρίση και υποχρεωθήκαμε να εφαρμόσουμε αμυντικές πολιτικές στην προσπάθεια συγκράτησης. Να θυμίσω πως τον Μάρτιο 2020 με αφορμή την απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, παρουσιάσαμε μελέτη, στο υπουργείο Οικονομικών, με τις οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις της περιοχής μας καθώς θεωρήσαμε πως η υγειονομική κρίση θα ήταν ένα προσωρινό φαινόμενο. Όμως η εξέλιξη ήταν τελείως διαφορετική και υποχρεωθήκαμε στην συνέχεια να προτείνουμε και να εισηγούμαστε αμυντικές πολιτικές για να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Έτσι η Στρατηγική περιορίστηκε στην υποστήριξη μέτρων αντιμετώπισης των οδυνηρών συνεπειών της κρίσης αυτής. Παράλληλα, όμως, έχουμε θέσει και σημαντικές προτεραιότητες για την περιοχή στα πλαίσια μιας συνολικής προσπάθειας για την ανάδειξή της ως τρίτου πόλου της χώρας μας.
Ευκαιρίες από το ταμείο ανάκαμψης
Ερ. Πόσο μεγάλες υπολογίζετε τις πληγές στην τοπική επιχειρηματικότητα και πώς θα μπορέσουν να επουλωθούν; Πρώτον, από ποιες φάσεις εκτιμάτε ότι θα «περάσει» αυτή η διαδικασία επούλωσης και πόσο χρόνο μπορεί να πάρει; Και δεύτερον, θα είναι μια νέα μεγάλη οικονομική κρίση, όπως πολλοί ισχυρίζονται ή προσωπικά δεν είστε τόσο απαισιόδοξος;
Απ. Αναμφισβήτητα οι πληγές είναι μεγάλες ιδιαίτερα στους κλάδους του λιανεμπορίου και της Εστίασης που έχουν πληγεί άμεσα αλλά και σε άλλους κλάδους που έχουν πληγεί έμμεσα και ανήκουν στην μεταποιητική δραστηριότητα και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Στα πλαίσια αυτά προετοιμαζόμαστε για την καταγραφή των απωλειών σε ενεστώτα χρόνο, ώστε αντίστοιχα να προτείνουμε παρεμβάσεις που να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνω την σπουδαιότητα του εμβολιασμού στο μεγαλύτερο δυνατόν μέρος του πληθυσμού, ώστε σύμφωνα με τον προγραμματισμό έως το τέλος Ιουνίου να επανέλθουμε σε μια κατά το δυνατόν κανονικότητα. Είναι απόλυτα κατανοητό πως η χώρα μας δεν θα αντέξει την απώλεια μιας ακόμη τουριστικής περιόδου. Και σε αυτό το σημείο θα εκφράσω την αισιοδοξία μου, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες και ποικίλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επίσης θα υπενθυμίσω πως ο μεταποιητικός κλάδος είχε υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες στην διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και θα πρέπει αυτές οι απώλειες να εξισορροπηθούν. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος αλλά ταυτόχρονα θα επισημάνω πως τίποτα δεν θα κατακτηθεί χωρίς σκληρή δουλειά και προσήλωση στους στόχους. Η πρόσκληση αφορά τους πάντες και όσοι πιστεύουν σε αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Το Επιμελητήριο στο πλευρό όσων επλήγησαν
Ερ. Αν δημιουργούσαμε έναν βαθμολογικό πίνακα των παροχών στήριξης της Κυβέρνησης, πώς θα την βαθμολογούσατε; Απλώθηκε η στήριξη στους πολλούς ή σε λίγους; Τα μέτρα ανακούφισης ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και εφαρμόστηκαν με τα σωστά κριτήρια ή αδικήθηκαν κάποιοι;
Απ. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση που ξεκίναγε από την ραγδαία υγειονομική επιβάρυνση κι έφθανε σε μεγάλες απώλειες εισοδημάτων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των νοικοκυριών αλλά και μεγάλη απώλεια εθνικού εισοδήματος. Οι επαγγελματίες που εξαρτούν το βιοτικό τους επίπεδο από την καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης βρέθηκαν με πολύ σοβαρό πρόβλημα. Στο σημείο αυτό έρχεται η Κυβέρνηση με μια σειρά μέτρων να ανακουφίσει επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Σε πολύ μεγάλη κλίμακα και με πολλές μορφές. Τα Επιμελητήρια είχαμε ένα πολύ σπουδαίο ρόλο ως σύμβουλοι της Πολιτείας, να εισηγούμαστε μέτρα, να διορθώνουμε πιθανά προβλήματα και να προτείνουμε παρεμβάσεις. Και στον τομέα αυτό, πετύχαμε να έχουμε ένα πολύ σημαντικό ρόλο και αυτό αναγνωρίζεται από την Πολιτεία. Στόχος ήταν και είναι τα μέτρα να καλύπτουν το μεγάλο τμήμα των πληγέντων. Υπήρξαν και επιχειρηματίες που πιθανόν να θεωρούν πως αδικήθηκαν η δεν είχαν την αντίστοιχη στήριξη, πάντως όσοι απευθύνθηκαν σε εμάς, γνωρίζουν πως είχαν την άμεση υποστήριξη και βέβαια επιτυχία στους στόχους μας.
Είναι βέβαιο πλέον πως πρέπει να βάλουμε μεγάλους στόχους, ώστε να επιτύχουμε οικονομική και επιχειρηματική ανάκαμψη για την περιοχή μας.
Ερ. Να μείνουμε στον ρόλο του Επιμελητηρίου Αχαΐας. Πώς σχεδιάζει να συμβάλλει στην προσπάθεια ώστε να σταθεί όρθιο το τοπικό επιχειρείν και να πάρει ώθηση προς μια νέα αναπτυξιακή τροχιά;
Απ. Η τοπική οικονομία έχει μεγάλες απώλειες. Μια οικονομία που σε μεγάλο βαθμό είχε στηριχθεί και στην παρουσία των φοιτητών στην πόλη μας, θα πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό. Εισοδήματα από την στέγη, σίτιση, ψυχαγωγία κ.λπ. αυτού του πληθυσμού δεν θα είναι πλέον όπως πριν. Η τεχνολογία μέσα στην κρίση ανέδειξε νέους προσανατολισμούς, που σημαίνει πως θα πρέπει να προσαρμοσθούμε στις νέες συνθήκες. Είναι βέβαιο πλέον πως πρέπει να βάλουμε μεγάλους στόχους, ώστε να επιτύχουμε οικονομική και επιχειρηματική ανάκαμψη για την περιοχή μας. Οι σοβαρές επενδύσεις και τα μεγάλα έργα θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και τα εισοδήματα. Σαν παράδειγμα θα αναφέρω το Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας, που είναι μια εντελώς ώριμη επένδυση ενταγμένη στον Αναπτυξιακό Νόμο και υποστηρίζεται και από την Πολιτεία. Η υλοποίηση αυτού του έργου, θα προσελκύσει παράλληλα και άλλες επενδύσεις στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και όχι μόνο. Παράλληλα θα προκαλέσει τις συνθήκες για σημαντικές επενδύσεις στους κλάδους της φιλοξενίας, της μεταποίησης και των υπηρεσιών. Έχουμε στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, με την PATRAS IQ, σχεδιάζουμε την σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, στηρίζουμε την ψηφιακή σύγκλιση των επιχειρήσεων. Θα συμπληρώσω δε πως, όπως είναι γνωστό, το Επιμελητήριο Αχαΐας συμμετέχει σε διεθνή φόρουμ, με αποτέλεσμα να έχει επιτυχίες στην προσέλκυση και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που έχουν σαν στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη νέων επιχειρηματιών. Σήμερα έχει σε εξέλιξη 12 τέτοια προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού του Επιμελητηρίου Αχαΐας 3.004.303,34 € που έχουν ωφελήσει πλήθος μικρών επιχειρήσεων και νέων επιχειρηματιών. Τέλος η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων υλοποιεί παράλληλα προγράμματα ενίσχυσης διαφόρων κλάδων, επιδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και επιχειρήσεις που έχουν αναπτυξιακό προσανατολισμό. Συνολικά στην Αχαΐα το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει καταβάλει σε αυτές ποσό ύψους 22,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Τι είναι ο ΕΦΕΠΑΕ και ποιοι μετέχουν στη διοίκηση του
Η «Πολιτεία» θυμίζει ότι ο Πλάτων Μαρλαφέκας εξελέγη ως ο νέος Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ για την επόμενη διετία, σε συνέχεια της 66ης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 22/03/2021.
Ο κ. Μαρλαφέκας είναι πρόεδρος της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, εταίρου του ΕΦΕΠΑΕ, του Επιμελητηρίου Αχαΐας, καθώς και αντιπρόεδρος και διευθυντής Μάρκετινγκ της Ελληνικής Εταιρείας Αναψυκτικών και Χυμών ΛΟΥΞ.
Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. που συγκροτήθηκε σε σώμα είναι τα εξής:
– Αντιπρόεδροι: Ευάγγελος Καρκανάκης, Α΄Αντιπρόεδρος Αναπτυξιακής Κρήτης και Απόστολος Παπαδούλης, Μέλος Δ.Σ. και Γενικός Διευθυντής ΑΕΔΕΠ.
– Γραμματέας: Στυλιανός Αστρακάς, Γενικός Διευθυντής ΑΝΔΙΑ.
– Μέλη: οι κ.κ. Δημήτριος Σκάλκος (Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ), Φωκίων Θωμάς Αλγιανάκογλου, Πρόεδρος ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ, Ελευθέριος Αντωνακόπουλος, Πρόεδρος ΕΛΑΝΕΤ, Παντελής Χαβιαράς, εκπρόσωπος της ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ.
Ο ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας) είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με αντικείμενο τη Διαχείριση Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία), των ΠΕΠ (Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων), του μέτρου ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ για επιχειρήσεις και Δράσεων του Πράσινου Ταμείου.