ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πλαστά στην Πάτρα: «Αδυναμία» στα 20ευρα…

Facebook
Twitter
Περίπου 460.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το 2020 (220.000 το β΄ εξάμηνο του έτους), μία μείωση κατά 17,7% συγκριτικά με το 2019. Και όλα αυτά βάσει των επίσημων στοιχείων που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα.

Το πλέον αξιοσημείωτο στοιχείο είναι το γεγονός ότι τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης καταγράφουν τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ. Κάτι που έχει διαπιστωθεί και στις περιπτώσεις εντοπισμού πλαστών χαρτονομισμάτων στην Πάτρα.

Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί στα 2/3 περίπου του συνόλου των πλαστών ευρώ που κυκλοφόρησαν στην ελληνική «αγορά».

Αλλά και όλο πιο αδέξια τα κυκλώματα παραχαρακτών καθώς δύσκολα «πετυχαίνουν» υψηλή πιστότητα  

Η πιθανότητα να… πέσει στα χέρια μας ένα πλαστό τραπεζογραμμάτιο θεωρητικά και βάσει στατιστικής, είναι πολύ μικρή, καθώς ο αριθμός των πλαστών ευρώ εξακολουθεί, παρά τα λεγόμενα, να παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία, τα οποία υπερβαίνουν τα 25 δισεκατομμύρια.

Αυτό τουλάχιστον σημειώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επικαλούμενη τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι για παράδειγμα το 2020 ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων που εντοπίστηκαν ήταν 17 ανά 1 εκατομμύριο γνήσια τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία. Πρόκειται δηλαδή για ένα ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Τα κυκλώματα και οι αγορές

Ωστόσο σε μια περιορισμένη αγορά επαρχιακής πόλης, όπως εν προκειμένω η Πάτρα, οι πιθανότητες αυξάνουν εάν τα κυκλώματα παραχάραξης επιλέγουν τη συγκεκριμένη αγορά για να διοχετεύσουν μεγάλη παρτίδα πλαστών χαρτονομισμάτων. Και αυτό είναι κάτι που έχει συμβεί στην πατραϊκή αγορά η οποία την τελευταία πενταετία τουλάχιστον έχει βρεθεί στο επίκεντρο του «ενδιαφέροντος» τέτοιων κυκλωμάτων.

Από την πλευρά τους οι τοπικές αστυνομικές αρχές καταβάλλουν προσπάθεια εντοπισμού, ωστόσο επαφίεται στην προθυμία των επαγγελματιών και ιδιωτών που όταν εντοπίσουν πλαστά χαρτονομίσματα θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στις αστυνομικές αρχές ή σε κάποιο από τα υποκαταστήματα Τραπεζών προκειμένου να ενημερώσουν σχετικά.

Και αυτό τονίζεται επιμελώς από τις αρχές εξαιτίας της εν μέρει διαδεδομένης αντίληψης που κυριαρχεί σε μεγάλη μερίδα πολιτών, ότι τέτοια αντίδραση μπορεί να περιπλέξει τον κάτοχο. Και υπό έναν τέτοιο φόβο αρκετοί, είτε πετούν τα πλαστά που έφτασαν στα χέρια τους, είτε επιχειρούν ακόμα και να τα χρησιμοποιήσουν σε μικρής κλίμακας συναλλαγές. Πάντως, προϊόντα αναπαραγωγής χαμηλής ποιότητας αποσύρονται συνεχώς από την κυκλοφορία.

Αυτά εντοπίζονται εύκολα καθώς δεν διαθέτουν χαρακτηριστικά ασφαλείας ή οι απομιμήσεις τους είναι πολύ κακής ποιότητας. Μπορείτε να ελέγξτε τη γνησιότητα των τραπεζογραμματίων σας με την απλή μέθοδο των τριών ελέγχων («έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία»). Το «Ευρωσύστημα» βοηθά όσους κατ’ επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά να διασφαλίζουν ότι τα μηχανήματα διαχείρισης και επεξεργασίας τραπεζογραμματίων μπορούν να εντοπίζουν και να αποσύρουν από την κυκλοφορία τα πλαστά τραπεζογραμμάτια κατά τρόπο αξιόπιστο.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top