ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Άγγιξε… ευαίσθητες χορδές ο Πλ. Μαρλαφέκας με την δήλωση για τα τοπικά προϊόντα | Πόσο τελικά τα στηρίζουμε…;

Facebook
Twitter

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Μεγάλη συζήτηση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσου Φορέα

Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας) και του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, με την επισήμανση του, στο πλαίσιο της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πολιτεία» την περασμένη Δευτέρα, για την «παθογένεια» μας σε σχέση με την προώθηση των τοπικών προϊόντων.

 

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΔΗΛΩΣΗ

1ο ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ ΕΝΘΤΕΗ scaled e1662984313276

Απαντώντας σε ερώτημα για την επιτυχημένη πορεία της ΛΟΥΞ, ο κ. Μαρλαφέκας έκανε την εξής επισήμανση: «Πράγματι σε επίπεδο πατρινού καταναλωτή έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη του, και σε μεγάλο βαθμό οι Πατρινοί, και χαίρονται, και ενθουσιάζονται, και νιώθουν υπερήφανοι όταν βρίσκουν μια λουξ σε άλλες χώρες ή σε σημεία που δεν το περιμένουν. Όμως δεν μπορώ να πω το ίδιο και με τους επαγγελματίες, και αυτό δείχνει την παθογένεια της περιοχής μας».

Αναφερόμενος σε παραδείγματα είπε: «Για παράδειγμα, δεν θα αναφερθώ στην λουξ αλλά στα τοπικά καταπληκτικά ούζα και τσίπουρα της Αχαΐας, όπως και τα κρασιά. Η Εστίαση έπρεπε να ξεκινά πρώτα από αυτά και μετά να πουλάμε, π.χ. ούζο Μυτιλήνης. Αυτό όμως θα πρέπει να το ζητάνε και οι καταναλωτές επιτακτικά από τα καταστήματα. Η μη κατανάλωση – προτίμηση  τοπικών προϊόντων, υπηρεσιών κ.α., μόνο φτώχεια, ανεργία και παρακμή φέρνει στην περιοχή μας…». Και ήταν αυτές του οι φράσεις αρκετές για να περιγράψουν στο σύνολο του το πρόβλημα και να σκιαγραφήσουν απ’ άκρη σ’ άκρη τις πτυχές του και τις επιπτώσεις του στην τοπική οικονομία.

 

«ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ»

ΑΠ’ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

1ο ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΕΝΘΕΤΗ

Η τοποθέτηση Μαρλαφέκα έγινε αφορμή παρεμβάσεων και από άλλους εμπλεκομένους που μέσω της «Πολιτείας» έσπευσαννα συμφωνήσουν και να επαυξήσουν! Όπως ο πρώην Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ (Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης Αχαΐας) και Τομεάρχης Εστίασης της ΔΕΕΠ Αχαΐας ΝΔ Σπύρος Στεργίου ο οποίος όχι απλώς συντάσσεται με τις δηλώσεις Μαρλαφέκα αλλά μάλιστα χαρακτηρίζει και ως… «ξενο-βλαχο-μαγκιά» τη νοοτροπία, κάποιοι να επιλέξουν μη αχαϊκά προϊόντα ή κάποιοι επαγγελματίες να προσφέρουν μόνο ή πρωτίστως ξένα προϊόντα.

«Φανταστείτε να πάτε στο Ρέθυμνο, να καθίσετε σε μια ταβέρνα και να ζητήσετε τσίπουρο… πατρινού κι όχι τσικουδιά Κρητική. Θα σας πετάξουν έξω…», τονίζει ο κ. Στεργίου. Αναφέροντας και τη δική του περίπτωση: «Εγώ στο μαγαζί μου έχω ΜΟΝΟ τοπικά προϊόντα. Εκτός από μοτσαρέλα, που δεν παράγουμε. Ότι παράγεται στην Αχαΐα, βάζω αυτό και κανένα άλλο. Και προσπαθούσα να πείσω και συναδέλφους να κάνουν το ίδιο». Εξηγεί μάλιστα: «Τα δικά μας προϊόντα είναι ίδια ή και καλύτερα από πολλά άλλα. Για παράδειγμα, δεν γίνεται να πουλάς κρασί Νεμέας όταν η Αχαΐα έχει τους καλύτερους αμπελώνες στη χώρα. Ούτε ούζο Μυτιλήνης όταν έχεις ούζο Πιλαβά, Χάχαλη και άλλων πολλών που είναι ασυγκρίτως εξαιρετικά».

 

«Ο ΣΚΕΑΝΑ ΝΑ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ»

Επιπροσθέτως ο κ. Στεργίου γνωστοποιεί ότι ως πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, και μαζί με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, και το Επιμελητήριο Αχαΐας, είχε ξεκινήσει διάλογος και προσπάθεια με στόχο την κυριάρχηση των τοπικών προϊόντων στην Εστίαση, προσπάθεια που όμως «πάγωσε» στην πανδημία. Και επ’ ευκαιρίας της συζήτησης που «άνοιξε» ξανά, καλεί μέσω της «Πολιτείας» τη σημερινή διοίκηση του ΣΚΕΑΝΑ, να γίνει συνεχιστής της πρωτοβουλίας εκείνης.

Να δράσει άμεσα και δυναμικά κινούμενη στην ίδια κατεύθυνση και να συνεχίσει εντατικά την προσπάθεια ώστε να εντρυφήσει στα μέλη του κλάδου την νοοτροπία, ότι προωθώντας μόνο ή πρωτίστως τα τοπικά προϊόντα, το όφελος είναι για εκείνους και για όλη την πόλη. «Διότι τα χρήματα θα μείνουν στον τόπο μας. Θα διοχετευτούν στα μαγαζιά, σε εργαζόμενους οι οποίοι θα καταναλώσουν σε τοπικές επιχειρήσεις. Θα συνεχιστεί ο κύκλος του χρήματος εντός των ορίων του τόπου μας», εξηγεί.

 

(Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας):

4 e1662985036442

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top