Νέα εκτίναξη παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο συνολικό ύψος των ανεκτέλεστων υπολοίπων συμβασιοποιημένων έργων των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής, με πιο πρόσφατη χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Uni Systems.
Η θυγατρική του ομίλου Quest αύξησε το «απόθεμα» της στα 680 εκατ. ευρώ, με τα 220 εκατ. ευρώ από αυτά να αφορούν διαγωνισμούς του RRF, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου τις προηγούμενες ημέρες από τον CEO Γιάννη Λουμάκη, άρα τα άλλα 460 εκατ. ευρώ πάνω, κάτω προέρχονται από αντίστοιχες συνεργασίες και συμβατικές υποχρεώσεις στον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό. Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη, το ανεκτέλεστο που εμφάνιζε η Uni Systems τα τελευταία χρόνια κυμαινόταν μεταξύ 500-560 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς, προκύπτει μια ιδιαίτερα μεγάλη αύξησή του και μάλιστα τη στιγμή που η διοίκηση διεκδικεί ευκαιρίες άλλων 100 εκατ. ευρώ από τη λεγόμενη «ουρά του Ταμείου Ανάκαμψης», έστω και αν πλέον τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση και παράδοση όλων των projects θεωρούνται ασφυκτικά, για όλους.
Το… δεύτερο στοίχημα για κάποιους εκ των εμπλεκομένων ελληνικών ομίλων είναι να συνδυαστεί επιτυχώς η προσπάθεια έγκαιρης υλοποίησης των έργων αυτής κατηγορίας, με τον γενικότερο «φόρτο εργασίας» τους σε ιδιωτικό τομέα και εξωτερικό.
Από τις ανακοινώσεις των ημερών, φαίνεται ότι το «φαινόμενο» συσχετίζεται με τις δραστηριότητες των «παικτών» κάθε μεγέθους, αφού και η εισελθούσα το καλοκαίρι του 2023 στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών Dotsoft κατέγραψε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ανεκτέλεστο άνω των 45 εκατ. εκατ. ευρώ, κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.
Επαναλαμβανόμενα έσοδα
Το άθροισμα του υπογεγραμμένου ανεκτέλεστου για το σύνολο των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής πλησιάσει πλέον το «φράγμα» των 2,5 δισ. ευρώ, δίχως να συνυπολογιστούν ίσως τα επαναλαμβανόμενα έσοδα αρκετών εξ αυτών από ενεργές συμβάσεις για τα προσεχή 2-3 τουλάχιστον έτη, μη εξαιρουμένων π.χ. των leaders του τομέα του business software (Epsilon Net και Entersoft-SoftOne), των μικρότερων εταιρειών του κλάδου, αλλά και των ομίλων τηλεπικοινωνιών που συμμετέχουν σε ψηφιακά έργα ή παρέχουν σχετικές υπηρεσίες.
Από την πλευρά της Performance Technologies διευκρινίστηκε ότι υπολογίζεται ένα ανεκτέλεστο έργων από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στα 30 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται ωστόσο τα επαναλαμβανόμενα έσοδα, που φτάνουν στο 40% των πωλήσεών της.
Στις τεχνολογικές εταιρείες με «καλά» ανεκτέλεστα ανήκουν επίσης οι Adaptit (65 εκατ. ευρώ), CPI (20 εκατ. ευρώ), η «μικρή» εισηγμένη της πληροφορικής Ίλυδα που μιλούσε για 8 εκατ. ευρώ πριν υπογράψει κάποια νέα σημαντικά έργα κ.ά.
Τα νέα «El Dorado»
Με το ενδιαφέρον να στρέφεται σταδιακά στην «μετά RRF εποχή», εφόσον δεν υπάρξει παράταση, οι πιθανές χρηματοδοτήσεις από νέους πόρους και νέα προγράμματα, το αίτημα για πρόβλεψη μελλοντικών κονδυλίων για την συντήρηση και υποστήριξη των ψηφιακών έργων στην Ελλάδα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος απαξίωσής τους και βεβαίως η πάντα υψηλή ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα και οι συνεργασίες στο εξωτερικό που ολοένα διευρύνονται, δείχνουν να εξασφαλίζουν «δουλειές και χρήμα» σε όλους, για αρκετό καιρό.
Από την άλλη, αναδεικνύονται νέα «El Dorado» για τον κλάδο, μέσω του software για την αμυντική βιομηχανία, της αξιοποίησης της ΑΙ, της διαρκούς ανάπτυξης των λύσεων του FinTech και του Cyber Security ανάλογα με τις αυξημένες ανάγκες των καιρών, του Ψηφιακού Μετασχηματισμού ολόκληρων κλάδων όπως η ναυτιλία, η ενέργεια, το εμπόριο, η βιομηχανία κ.λπ.
Οι διψήφιοι μέσοι ρυθμοί ανάπτυξης ναι μεν συνεχίζονται, αλλά το ίδιο και οι αναφορές στις σοβαρές ελλείψεις εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, απέναντι στον τεράστιο όγκο έργων. Οι προκλήσεις, συνεπώς, δεν σταματούν…