ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλώρη για έσοδα 20 δισ. έχει βάλει ο τουρισμός – Με διψήφιο ποσοστό «τρέχουν» έσοδα και αφίξεις

pic 0 big 2023 09 21T153649.317
Έσοδα πάνω από 20 δισ. για τον ελληνικό τουρισμό εφέτος δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ηδη, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα ποσοστά ανόδου των εισπράξεων, τόσο για το 7μηνο του 2023 (Ιανουάριος – Ιούλιος), αλλά και τον Ιούλιο του ίδιου έτους, κινούνται σε διψήφια ποσοστά και εφόσον η τάση διατηρηθεί η ίδια Αύγουστο και Σεπτέμβριο, τότε είναι βέβαιο πως η Ελλάδα θα καταγράψει ένα νέο ιστορικό ρεκόρ.

Και όλα αυτά παρά τα προβλήματα που υπήρξαν στην χώρα και διεθνώς, είτε από τον πληθωρισμό που αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της παγκόσμιας κοινωνίας και κυρίως της Ευρώπης, αλλά και των φυσικών καταστροφών που έπληξαν την Ελλάδα και ειδικά κάποιους δημοφιλείς προορισμούς, όπως για παράδειγμα η Κέρκυρα και Ρόδος.

Βέβαια οριστικά συμπεράσματα θα εξαχθούν από την δημοσιοποίηση των στοιχείων του Αυγούστου, κάτι που θα συμβεί σε ένα περίπου μήνα. Οι ενδείξεις πάντως τόσο από τις αφίξεις μέσω αεροδρομίων, όσο και από τους παράγοντες του τουρισμού, δείχνουν ότι και ο εν λόγω μήνας θα είναι εξαιρετικός τόσο από πλευράς εισπράξεων, όσο και βέβαια αφίξεων.

Αυξημένες 14% οι αφίξεις τον Ιούλιο

Να σημειωθεί ότι οι εισπράξεις τον Ιούλιο ήταν σχεδόν 14% αυξημένες, σε σχέση με το 2019 – έτος ορόσημο για την Ελλάδα – και λίγο περισσότερο σε σχέση με πέρυσι. Σε ότι αφορά το 7μηνο η άνοδος σε σχέση με το 2019 ήταν σχεδόν 13%, ενώ πέρυσι ήταν μεν πολύ μεγαλύτερη – σχεδόν 21% – αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αυτό διότι πέρυσι, λόγω του ότι υπήρχαν περιορισμοί λόγο του Covid η τουριστική περίοδος άργησε αρκετά να ξεκινήσει.

Όπως αναφέρει στην σχετική της ανακοίνωση η Τράπεζα της Ελλάδος «οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 15,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 15,1% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022», ενώ αναφερόμενη στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου σημειώνει χαρακτηριστικά «οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 21,9% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 20,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022».

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Οι παράγοντες της αγοράς πάντως σημειώνουν χαρακτηριστικά και ενώ η περίοδος βαίνει προς το τέλος της, έστω και αν ακόμη και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα λειτουργούν κάποια μεγάλα ξενοδοχεία, ότι τα δύσκολα έρχονται. Και αυτό διότι η Ελλάδα έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη και θα πρέπει να κάνει μία ειδικού τύπου διαχείριση της κατάστασης και αυτό για δύο βασικούς λόγους.

Ο ένας έχει να κάνει ότι η επόμενη ημέρα η αύξηση των εσόδων δεν μπορεί να γίνει μονομερώς από την ισόποση αύξηση των αφίξεων και αυτό διότι η χώρα δεν αντέχει τεράστιο αριθμό τουριστών. Άρα η αύξηση πλέον των εσόδων θα πρέπει να προέρχεται περισσότερο από την προσέλκυση τουριστών με μεγαλύτερο πορτοφόλι.

Και δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την πιθανή οικονομική εξάντληση των τουριστών λόγω της ακρίβειας και έτσι λοιπόν θα πρέπει να δει η αγορά πως θα το αντιμετωπίσει, ειδικά αν αυτή η εικόνα συνεχιστεί επί μακρόν.

You may also like

Comments are closed.