ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

“Μπαίνουν στο φούρνο για ψωμί, όχι για να… χορέψουν” – Η αγανάκτηση πατρινής αρτοποιού για το “χαράτσι” πνευματικών δικαιωμάτων

fournos psomi orhmw9vd63jsv9siyce500pkmgrt2muffqa9ulb648

του Αχιλλέα Ροδίτη

Μπαίνεις στον φούρνο και ρωτάς για το πόσο ήρθε το πανάκριβο ρεύμα, αλλά η ιδιοκτήτρια σου απαντά με τρόπο αφοπλιστικό:

– «Άσε το ρεύμα. Το… ράδιο να δεις πόσο μου ήρθε! Που κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό…».

– «Το ράδιο; Ποιο ράδιο;», ρωτάω με απορία.

– «Τα πνευματικά δικαιώματα για τα τραγούδια που ακούω στο ραδιόφωνο, για να μου φτιάχνει η διάθεση», απαντά εκείνη.

Και σπεύδει να μου δείξει το «Απογραφικό Ενημερωτικό Δελτίο» που της παρέδωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών με την επωνυμία «Αυτοδιαχείριση» και η οποία αναγράφει το χρηματικό ποσό οφειλής ύψους… 621, 24 ευρώ! Τα 501 ευρώ ήταν το λεγόμενο «καθαρό» χρέος αλλά μαζί με τον ΦΠΑ έφθανε στο προαναφερθνέν χρηματικό ποσό των 621 και… κάτι ευρώ ενώ αφορούσε σε χρήση ραδιοφώνου του.

1o ΘΕΜΑ Τρίγγος Φούρνος Σκανάρισμα και να σβηστούν στοιχεία επιχείρησης 3

 

Όπως αναφέρεται στην απόδειξη, ο εξουσιοδοτημένος συνεργάτης ανακάλυψε ότι ο… φούρνος δεν είχε εφοδιαστεί με την προβλεπόμενη, από τον νόμο 2121/93 «Άδεια Δημόσιας Εκτέλεσης» με αποτέλεσμα να υποχρεούται να πληρώσει τα πνευματικά δικαιώματα του ρεπερτορίου. Και όπως μας είπε η κα Καλλιόπη Τρ. δεν είναι η μοναδική επιχείρηση της οποίας ο ιδιοκτήτης κλήθηκε να πληρώσει το λογαριασμό.

«Έστω κι αν δεν είμαι κατάστημα εστίασης, ούτε φυσικά επαγγελματικός χώρος διασκεδάσεως. Οι πελάτες μου, εδώ, μπαίνουν μέσα για να πάρουν ψωμί και να φύγουν, άντε και καμιά τυρόπιτα. Δεν έρχονται στο φούρνο να το… στήσουν στον χορό…», μας λέει με σαφές νόημα η κα Καλλιόπη.

Και διατυπώνει την ξεκάθαρη απορία της σχετικά με το ποιο είναι το σκεπτικό με το οποίο παρέχεται το δικαίωμα της αναζήτησης χρημάτων για πνευματικά δικαιώματα σ’ ένα μαγαζί που το ράδιο «παίζει» αποκλειστικά και μόνο για τον επαγγελματία και όχι για πελάτες. Ενώ ούτε συμβάλλει στο να αυξηθεί η πελατεία του καταστήματος.

 

ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Κάθε επαγγελματίας θα πρέπει να γνωρίζει ότι εφόσον χρησιμοποιεί μέσο που «παίζει» μουσική δημόσια, υποχρεούται να πληρώσει.

Μάλιστα η «Αυτοδιαχείριση» είναι πιστοποιημένο μέλος όλων των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών ενώσεων οργανισμών δημιουργών. Εισπράττει και διανέμει δικαιώματα Ελλήνων και ξένων συνθετών και στιχουργών, καθώς και σημαντικών ξένων εκδοτών μουσικής, από όλες τις πηγές εσόδων, με βάση τους διεθνείς επαγγελματικούς κανόνες και τις βέλτιστες πρακτικές των  ομόλογων Οργανισμών του εξωτερικού.

Επιπρόσθετα, η υπ’ αριθμ. 1023/2022 απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου τα Επικρατείας, που εκδόθηκε στις αρχές του περασμένου Μαΐου και αφορούσε στην μερική ακύρωση της ΚΥΑ μεταφοράς της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ, προβλέπει ότι η «Αυτοδιαχείριση» έχει πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα της τεκμηρίωσης των έργων των δικαιούχων της ΕΥΕΔ, στα δεδομένα είσπραξης των δικαιωμάτων των δικαιούχων της ΕΥΕΔ από όλες τις πηγές, καθώς και στα δεδομένα διανομής των εσόδων στους δικαιούχους της ΕΥΕΔ.

 

You may also like

Comments are closed.