Ποια είναι η «ατζέντα» της πρώτης Γυναίκας Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών

Facebook
Twitter

 

του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημερίδα Αχαϊκή Πολιτεία)

Το βέβαιον είναι ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών που στη θέση του Προέδρου εξέλεξε για πρώτη φορά στην μακρόχρονη ιστορία του μία γυναίκα, έχει αρχίσει να δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο, ακόμα πιο εξωστρεφές και πιο δραστήριο.

Η Ερμίνα Διονυσάτου, η νέα Πρόεδρος, μας εξέπληξε με την πρώτη υψηλού επιπέδου συνάντηση που πραγματοποίησε την Παρασκευή το πρωί, με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη. Όπως η ίδια είπε στην «Πολιτεία» αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Υπουργό, τα κυρίαρχα θέματα που μπήκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν:

  • πρώτον, να ρυθμιστεί το πρόβλημα των κρατήσεων των τραπεζών, που από 0,65 φθάνει το 1,20 για τις μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου. Πράγμα για το οποίο απέσπασε δέσμευση ότι θα διευθετηθεί εφόσον ήδη έχει ξεκινήσει διάλογος μεταξύ κυβέρνησης – υπουργείου και τραπεζών.
  • Δεύτερον, ότι είναι ανάγκη να ρυθμιστεί το θέμα της αύξησης των δόσεων δανείων και χρεών προς το δημόσιο, ΕΦΚΑ, για τους εμπόρους, ζήτημα για το οποίο όμως η κατάληξη δεν φάνηκε να είναι αισιόδοξη με βάση αντικειμενικές δυσκολίες.
  • Και τρίτον, τέθηκε το αίτημα να καλυφθεί η αυξημένη ανάγκη που υπάρχει στους μικρομεσαίους επαγγελματίες του λιανεμπορίου για ρευστότητα. Και η κα Διονυσάτου «έδειξε» την Αναπτυξιακή Τράπεζα ζητώντας επί της ουσίας να ανοίξει η «κάνουλα» για εισροή χρήματος στους ανθρώπους της αγοράς και του εμπορίου.

 

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ…

Στο τελευταίο σκέλος, όμως, «κρύβεται» η έντονη ανησυχία την οποία εξέφρασε η Πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών κα Ερ. Διονυσάτου. Αναφέροντας ότι αυτό το οποίο κράτησε από τις απαντήσεις του Υπουργού κ. Κ. Χατζηδάκη, περί της ανάγκης αύξησης ρευστότητας προς τους επαγγελματίες, ήταν πως… υπάρχει η προοπτική νέων προγραμμάτων αλλά στην βάση των συγχωνεύσεων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

«Αυτό δεν μπορώ να κρύψω ότι με ανησυχεί και με προβληματίζει ιδιαίτερα. Διότι αν φθάσουμε στο σημείο να μιλήσουμε για συγχωνεύσεις τότε καταλαβαίνετε ότι θα σημάνει η αρχή του τέλους για τα πολύ μικρά και οικογενειακά εμπορικά μαγαζιά», ξεκαθάρισε.

 

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Ερωτηθείσα από την «Πολιτεία» για την δική της ατζέντα, ως νέα Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, μετά την πλήρη ενημέρωσή της για τα «ανοιχτά» θέματα και τις διεκδικήσεις του ΕΕΣΠ, η κα Διονυσάτου πρόταξε το θέμα της ενότητας.

  • ΕΝΟΤΗΤΑ

Όπως είπε: «Το πρώτο που θέλω να πετύχουμε, όλοι μαζί, είναι η ενότητα Φορέων και Εμπόρων. Και εσωτερικά η ενότητα στον Εμπορικό Σύλλογο αλλά και σε σχέση με την συνεργασία του εμπορικού κόσμου και του Συλλόγου με τους ίδιους τους Φορείς. Πρέπει να είμαστε σε κοινή γραμμή και σε συνεργασία, για να μπορούμε να συζητάμε, να προτείνουμε, να συνθέτουμε και τελικά να λύνουμε προβλήματα και να βελτιώνουμε, όσο γίνεται, την κατάσταση». Σαφώς, με αυτό η κα Διονυσάτου αποκαλύπτει το πνεύμα εξωστρέφειας από το οποίο διαπνέεται η ίδια αλλά και θέλει να εφαρμόσει και να εγκαινιάσει στην νέα λειτουργία του Εμπορικού Συλλόγου υπό την δική της Προεδρία.

  • ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΡΤΑ

Επίσης, η Πρόεδρος του ΕΕΣΠ αποκαλύπτει μέσω της «Πολιτείας» ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τον «Ανοιχτό» Εμπορικό Σύλλογο υπό την έννοια ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η καθιέρωση, σε εβδομαδιαία βάση, της δίωρης ακρόασης. «Δύο ώρες την εβδομάδα, σε συγκεκριμένο χρόνο και μέρα, θα είμαι εκεί για τον οποιονδήποτε επιθυμεί να έρθει στον Σύλλογο για να συζητήσουμε, να ακούσουμε», εξηγεί.

Προσθέτοντας ότι αυτό το εβδομαδιαίο δίωρο θα είναι το τυπικό, διότι επί της ουσίας, όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο Εμπορικός Σύλλογος ήταν πάντα ‘ανοιχτός’ όμως θα γίνει ακόμα περισσότερο ‘ανοιχτός’. Παραπέμποντας σε μια νέα νοοτροπία βάσει της οποίας οι συναντήσεις και οι επαφές μεταξύ εμπόρων και Συλλόγου θα είναι συνεχείς και σε καθημερινή βάση, στα γραφεία ή έξω στα μαγαζιά, και θα καλλιεργηθεί πνεύμα συζήτησης και κατάθεσης προτάσεων από κάθε έμπορο.

  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Σημαντική η παράμετρος, είναι και αυτή της γυναικείας επιχειρηματικότητας. «Ως γυναίκα, αντιλαμβάνεστε ότι δίνω έμφαση σε αυτό», είπε η κα Διονυσάτου και πρόσθεσε ότι είναι ήδη σε συνεννόηση προκειμένου με το Επιμελητήριο Αχαΐας αλλά και με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο υποστήριξης κάθε γυναίκας που βρίσκεται ή θέλει να βρεθεί στο ελεύθερο επάγγελμα, έχοντας μια σειρά από παραμέτρους που αυξάνουν τον βαθμό δυσκολίας (μητρότητα κ.λπ.).

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top