Καθημερινά στις συσκευασίες των τροφίμων συναντάμε τις ενδείξεις «ανάλωση έως» και «ανάλωση κατά προτίμηση έως». Αν και με την πρώτη ματιά οι δύο όροι μοιάζουν πολύ, στην πραγματικότητα η σημασία τους είναι πολύ διαφορετική.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, η κατανόηση αυτών των δύο ενδείξεων είναι σημαντική για την ασφαλή και ποιοτική κατανάλωση τροφίμων, ενώ συμβάλλει ενεργά και στη μείωση της σπατάλης τους.
«Ανάλωση έως»
Η ένδειξη «ανάλωση έως» (use by) υποδεικνύει πως μετά την ημερομηνία αυτή, το τρόφιμο δεν είναι ασφαλές να καταναλωθεί, μαγειρευτεί ή καταψυχθεί. Τέτοια προϊόντα είναι συνήθως:
- Tο φρέσκο κρέας
- Τα γαλακτοκομικά
- Tα θαλασσινά
- Τα έτοιμα γεύματα
Όταν η ημερομηνία «ανάλωση έως» έχει παρέλθει, δεν πρέπει να καταναλώνεται το προϊόν, ακόμα κι αν φαίνεται ή μυρίζει φυσιολογικά. Πρόκειται για θέμα ασφάλειας και όχι ποιότητας.
«Ανάλωση κατά προτίμηση έως»
Αντίθετα, η ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση έως» (best before) αναφέρεται στην ποιότητα του τροφίμου και όχι στην ασφάλειά του. Μετά από αυτή την ημερομηνία, το τρόφιμο μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια, αρκεί:
- να έχουν τηρηθεί σωστά οι οδηγίες αποθήκευσης
- η συσκευασία να έχει παραμείνει άθικτη
- το προϊόν να δείχνει και να μυρίζει φυσιολογικά
Η ένδειξη αυτή εμφανίζεται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, όπως:
- Ξηρά τρόφιμα (ρύζι, ζυμαρικά κλπ)
- Αποξηραμένα τρόφιμα
- Κονσερβοποιημένα τρόφιμα
Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας
Μετά το άνοιγμα μιας συσκευασίας, είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται (π.χ. «καταναλώστε εντός τριών ημερών»), καθώς η προστασία που προσφέρει η κλειστή συσκευασία παύει να ισχύει.