ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ποιά είναι η νέα παραλλαγή «Κένταυρος» της μετάλλαξης ‘Όμικρον’

Facebook
Twitter
Ανησυχίες εκφράζουν λοιμωξιολόγοι στην Ευρώπη για την εμφάνιση μιας άλλης ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Όμικρον, η οποία κερδίζει γρήγορα έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Η προειδοποίηση ήρθε καθώς οι βουλευτές ζήτησαν διπλασιασμένες προσπάθειες για να πείσουν τα σχεδόν 3 εκατομμύρια ενήλικες στην Αγγλία που δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε μια δόση εμβολίου κατά του Covid, να δεχτούν την προσφορά εμβολιασμού.

Η παραλλαγή BA.2.75 – με το παρατσούκλι «Κένταυρος» – εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Τα κρούσματα στη Μεγάλη Βρετανία έχουν έκτοτε αυξηθεί κατακόρυφα – και προφανώς ταχύτερα από εκείνα της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον 5 (ή BA.5), η οποία είναι επίσης παρούσα στην Ινδία, και εκτοπίζει γρήγορα την παραλλαγή Όμικρον 2 (BA.2) που ήταν προηγουμένως κυρίαρχη σε πολλές χώρες.

Η BA.2.75 έχει επίσης ανιχνευθεί από τότε σε περίπου 10 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χαρακτήρισε το στέλεχος αυτό ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτικό ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια, ωστόσο τα στοιχεία είναι ανεπαρκή ή δεν έχουν ακόμη έχει αξιολογηθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επίσης στενά τη νέα παραλλαγή, αν και ο επικεφαλής επιστήμονάς του, δρ. Σούμιγια Σουαμινάταν, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία ώστε να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

Και στην Ελλάδα ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε την Τετάρτη το πρωί στον Σκάι ότι, προς το παρόν, δεν παρατηρείται κάποια έξαρση ή κάποιο «κύμα» από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη παρότι διασπείρεται. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί παρακολουθούν την πορεία του «Κενταύρου», είπε.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε παραλλαγές να διασπείρονται και να μην δημιουργούν κάποια συγκεκριμένη έξαρση, άρα λοιπόν προς το παρόν απλά παρακολουθούμε την εξάπλωσή της», τόνισε ο Έλληνας καθηγητής.

Εκτός από τη φαινομενική ταχεία ανάπτυξή του και την ευρεία γεωγραφική του εξάπλωση, οι λοιμωξιολόγοι έχουν ειδοποιηθεί από τον τεράστιο αριθμό των επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει το στέλεχος BA.2.75, σε σχέση με το BA.2, από το οποίο είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είχε την ευκαιρία να εξελίξει ένα πλεονέκτημα έναντι μιας ήδη επιτυχημένης γενεαλογίας ιών, δήλωσε ο Δρ Στίβεν Γρίφιν, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στην Αγγλία.

«Δεν είναι τόσο οι ακριβείς μεταλλάξεις, όσο ο αριθμός/ο συνδυασμός», είπε ο Δρ Τομ Πίκοκ, λοιμωξιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εντόπισε την Όμικρον ως πιθανή ανησυχητική παραλλαγή τον Νοέμβριο του 2021. «Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η αποτέλεσμα τόσων πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζονται μαζί – δίνει στον ιό μια ιδιότητα «μπαλαντέρ» όπου το άθροισμα των μερών θα μπορούσε να είναι χειρότερο από τα μέρη μεμονωμένα.

«Είναι σίγουρα ένας πιθανός υποψήφιος για αυτό που θα διαδεχθεί το BA.5. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανότατα κάτι που θα έχουμε στη συνέχεια, δηλαδή μια «παραλλαγή μιας παραλλαγής».

Ακόμα κι αν δεν απογειωθεί σε άλλες χώρες, η ανάπτυξή του στην Ινδία υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να είναι ένα ζήτημα εκεί, τουλάχιστον, πρόσθεσε ο δρ Πίκοκ. «Σαφώς αναπτύσσεται αρκετά καλά στην Ινδία, αλλά η Ινδία δεν έχει πολύ BA.5 και είναι ακόμα πολύ ασαφές πόσο καλά τα πάει ενάντια σε [αυτό]».

Ο δρ. Γκρίφιν το ανέφερε ως ένα ακόμη παράδειγμα της εντυπωσιακής ικανότητας του ιού να ανέχεται αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδας του – το μέρος που χρησιμοποιεί για να μολύνει κύτταρα και στο οποίο βασίζονται τα περισσότερα εμβόλια κατά της Covid.

«Αυτή τη φορά πέρυσι, πολλοί ήταν πεπεισμένοι ότι η Δέλτα αντιπροσώπευε μια εξελικτική κορυφή για τον ιό, αλλά η εμφάνιση της Όμικρον και η τεράστια αύξηση της μεταβλητότητας και της αποφυγής αντισωμάτων είναι ένα σημάδι ότι δεν μπορούμε ως πληθυσμός να ακολουθήσουμε ένα σχέδιο που μοιάζει με γρίπη για να παρακολουθήσουμε αποτελεσματικά την εξέλιξη του ιού», είπε ο δρ. Γκρίφιν.

Εκτός από τα εμβόλια, τα πιο μακροπρόθεσμα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν διάφορα αγνωστικά μέτρα για την πρόληψη λοιμώξεων και επαναμολύνσεων. «Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία περιβαλλόντων ανθεκτικών στις λοιμώξεις μέσω βελτιωμένου αερισμού, φιλτραρίσματος ή αποστείρωσης του εσωτερικού αέρα, λογικής επανέκδοσης δοκιμών πλευρικής ροής και κατάλληλων και υποστηριζόμενων περιόδων απομόνωσης που θα μειώσουν πραγματικά τη συνεχιζόμενη μετάδοση», είπε.

Πηγή: The Guardian, ΣΚΑΪ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top