Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και η καλή πορεία της οικονομίας οδηγούν σε νέες μειώσεις φόρων οι οποίες, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υλοποιηθούν εντός της τετραετίας.
Η κυβέρνηση αναμένει πρόσθετα έσοδα από τη μείωση στο κενό ΦΠΑ ύψους 2,5 δισ. ευρώ έως το 2027, εξέλιξη που θα βοηθήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για μείωση φόρων όπως ο ΦΠΑ (υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. το 2019) η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ο εξορθολογισμός των τεκμηρίων διαβίωσης, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και για τις επιχειρήσεις και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Ο κ. Μητσοτάκης στην τελετή εγκαινίων του νέου κτιρίου της ΑΑΔΕ, ανέφερε ότι «Όσο περιορίζεται και μικραίνει το κενό στον ΦΠΑ και εξιχνιάζονται φορολογικές απάτες τόσο θα προσθέτετε μεγαλύτερα έσοδα στο κράτος ώστε να μπορέσουμε να μειώνουμε φόρους όπως είναι η πρόθεσή μας μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας το 2027» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Αν και με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες οποιοδήποτε υπερπλεόνασμα που προέρχεται από συγκυριακούς λόγους δεν θα μπορεί να ξοδεύεται για παροχές ωστόσο τα πρόσθετα έσοδα από ενεργητικές φορολογικές πολιτικές όπως για παράδειγμα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μπορούν μετά από διαπραγμάτευση με τη Κομισιόν να αξιοποιηθούν για μειώσεις φόρων.
Τι εξετάζει η κυβέρνηση για τις μειώσεις φόρων:
Μείωση κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026 και πλήρη κατάργηση τους σε βάθος χρόνου με την πλήρη εφαρμογή των ψηφιακών εργαλείων για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων και της περιουσιακής κατάστασης και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το φάσμα της αγοράς. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η εξάλειψη των αδικιών και των στρεβλώσεων που έχουν σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με χαμηλά εισοδήματα να καλούνται να πληρώσουν υψηλότερους φόρους σε σχέση με το εισόδημα τους καθώς η εφορία υπολογίζει το φόρο με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης που ισχύουν για τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις αγορές αγαθών, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τα σκάφη αναψυχής.
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι από το νέο έτος, το τέλος θα αποτελέσει παρελθόν για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, μπλοκάκια και ατομικές επιχειρήσεις ενώ παραμένει για τις επιχειρήσεις, τα υποκαταστήματα των νομικών προσώπων.
Μείωση του κανονικού και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ του 2019 προέβλεπε μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 11%.
Παρεμβάσεις στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με μειώσεις συντελεστών κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα. Δεν αποκλείεται ο ανώτατος συντελεστής 44% να εφαρμόζεται για εισοδήματα υψηλότερα των 50.000 ευρώ.
Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Σε επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% θα προχωρήσει η κυβέρνηση το 2027 πέραν από τη μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ.