Κάθε μέρος του ανθρώπινου σώματος εξυπηρετεί μια ζωτική λειτουργία στη διατήρηση της υγείας και της ζωής.
Υπάρχει όμως ένα πολύ συγκεκριμένο και ζωτικής σημασίας όργανο, με τον ρόλο του να είναι καθοριστικός στην ανθρώπινη ζωή που έχει όμως μία εκπληκτική ιδιαιτερότητα. Δεν νιώθει πόνο.
Και αυτό που το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό, είναι πως το όργανο αυτό είναι υπεύθυνο για την ερμηνεία όλων όσων αισθανόμαστε. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν αισθάνεται πόνο.
Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, δεδομένου ότι ο εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για την αντίληψη και την επεξεργασία του πόνου, δεν έχει στην πραγματικότητα υποδοχείς πόνου.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους, σε χειρουργικές επεμβάσεις όπως οι νευροχειρουργικές, οι γιατροί μπορούν να χειρουργήσουν στον εγκέφαλο με τον ασθενή ξύπνιο χρησιμοποιώντας μόνο τοπική αναισθησία, χωρίς ο ασθενής να αισθάνεται πόνο.
Το μυστικό πίσω από αυτό το χαρακτηριστικό έγκειται στην απουσία αλγοϋποδοχέων, των υποδοχέων που είναι υπεύθυνοι για την ανίχνευση του πόνου.
Αυτοί οι υποδοχείς είναι «νευρικές απολήξεις που ανιχνεύουν φυσικές ή χημικές παραλλαγές στους ιστούς και στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο».
Οι αλγοϋποδοχείς υπάρχουν σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως το δέρμα, οι αρθρώσεις και ορισμένα όργανα, προειδοποιώντας για πιθανές βλάβες και βοηθώντας στην προστασία του σώματος. Ωστόσο, «αυτές οι καταλήξεις δεν υπάρχουν στον εγκέφαλο.
Παρά το γεγονός ότι δεν βιώνει τον ίδιο τον πόνο, ο εγκέφαλος παίζει βασικό ρόλο στην αντίληψή του. Είναι υπεύθυνος για την ανίχνευση σημάτων πόνου που λαμβάνει από άλλα μέρη του σώματος μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος. Όταν ο πόνος είναι έντονος, ενεργοποιεί αντιδράσεις που μας οδηγούν στο να αναζητήσουμε ανακούφιση ή προστασία.