Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που ανακοινώθηκε ότι καθοριστικός παράγοντας για το κύμα ανατιμήσεων στα τρόφιμα -και το μήνα Νοέμβριο– ήταν η άνοδος στη τιμή του ελαιόλαδου (31,4% σ’ ένα χρόνο).
Τις ίδιες μέρες περίπου βρισκόταν στην Πάτρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας για ν’ αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ο κ. Στουρνάρας, θα το θυμούνται όσοι ήταν εκείνη τη μέρα στην αίθουσα, είχε πει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες «ασκεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων και ως εκ τούτου σε ένα τέτοιο περιβάλλον, με αυξημένη μεταβλητότητα και κινδύνους για τη διαμόρφωση των τιμών, η συγκράτηση των πληθωριστικών προσδοκιών κοντά στο στόχο μας γίνεται πιο δύσκολη».
Άρα, μην περιμένουμε και πολλά πράγματα στο πεδίο της χαλιναγώγησης των τιμών. Ούτε στο ελαιόλαδο. Εκεί όπου ο εξ Αγρινίου πρόεδρος του ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών) Γιώργος Λεχουρίτης που έχει καλή γνώση του πως κινείται η αγορά και στην Αχαΐα έχει πει ότι το φετινό λάδι πιθανότατα να φτάσει να πωλείται στα σούπερ μάρκετ σε τιμές ακόμα και 20 ευρώ το λίτρο.
Έχει δε αναφέρει και την τιμή των 24 ευρώ ως ένα πιθανό σενάριο για τους επόμενους μήνες! Για το δε χριστουγεννιάτικο τραπέζι ο Λεχουρίτης έχει πει ότι φέτος θα είναι 20% ακριβότερο από πέρυσι… Τόσο καλά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ