ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ποιοι θα γλιτώσουν φέτος το τέλος επιτηδεύματος

Facebook
Twitter
Χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένεται να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος το 2023 υπό την προϋπόθεση ότι αύξησαν το προσωπικό τους το 2022.

Με διάταξη που ψήφισε η Βουλή δυνητικά περίπου 900.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες μπορούν να γλιτώσουν από το τέλος των 650-1.000 ευρώ εφόσον προχωρήσουν στην αύξηση των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης. Συγκεκριμένα, η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος παρέχεται σε επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις με τις εξής προϋποθέσεις:

– Τα ακαθάριστα έσοδά τους να μην υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως.
– Να αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση.

Η απαλλαγή από το τέλος αφορά το έτος που συντελείται η αύξηση της απασχόλησης. Δηλαδή, στην περίπτωση που μία επιχείρηση προχωρήσει την 1η Οκτωβρίου 2022 στην πρόσληψη ενός εργαζομένου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, τότε για τη χρήση του 2022 η επιχείρηση θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος των 1.000 ευρώ.

Μέχρι να καταργηθεί οριστικά για όλους το τέλος επιτηδεύματος, οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν κάθε χρόνο να απαλλάσσονται από την πληρωμή του όταν αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον για ένα τρίμηνο κάθε έτους.

Ωστόσο, δεν είναι οι μόνες επιχειρήσεις από το τέλος επιτηδεύματος. Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος οι  ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.

Μειωμένος φόρος για τους νέους επαγγελματίες

Μειωμένο φόρο κατά 50% θα πληρώσουν οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι δεν έχουν κλείσει τριετία από την έναρξη της δραστηριότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα εισοδήματα τους να μην ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις φορολογούνται με συντελεστή 4,5% κατά τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας της δραστηριότητας τους. Βέβαια, στην περίπτωση που τα εισοδήματα είναι μεγαλύτερα των 10.000 ευρώ η έκπτωση χάνεται και φορολογούνται με συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Πάντως και όπως προκύπτει από τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ κάτι που αυτομάτως οδηγεί και στη μείωση του φορολογικού συντελεστή για αυτούς που τη δικαιούνται.

Δηλαδή, επαγγελματίας που έκανε έναρξη επαγγέλματος τον Ιανουάριο του 2020 θα φορολογηθεί φέτος (για τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους) με συντελεστή 4,5% εφόσον αυτά δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ, καταβάλλοντας φόρο 450 ευρώ στην εφορία. Εφόσον όμως δηλώσει εισοδήματα 15.000 ευρώ, για τα πρώτα 10.000 θα φορολογηθεί με συντελεστή 9%.  Σημειώνεται ότι οι  νέοι επαγγελματίες δεν καταβάλλουν για τα 5 χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητας τέλος επιτηδεύματος, ενώ πληρώνουν μειωμένη κατά 50% προκαταβολή φόρου για τρία χρόνια.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top