
Δέκα μέρες συμπληρώνονται τα ξημερώματα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι ενδείξεις πληθαίνουν: αυτός ο εφιάλτης δεν θα τελειώσει γρήγορα.
Το ΝΑΤΟ δεν θέλει να ρισκάρει επέκταση του πολέμου και δεν στέλνει αεροσκάφη του να αναμετρηθούν με τα ρωσικά στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. Η Μόσχα κάνει σαφές ότι δεν θα σταματήσει πριν καταλάβει ολόκληρη τη χώρα, ενώ η ουκρανική πλευρά καταγγέλλει ότι οι Ρώσοι – παρά τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός – δεν σέβονται την εκεχειρία.
Εν τω μεταξύ, ο Ρωσικός στρατός συνεχίζει να καταλαμβάνει εδάφη στα ανατολικά της χώρας: από το βορρά, όπου η πολιορκία στο Κίεβο και το Χάρκοβο εντείνεται, ως το νότο, και τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.
Η εκεχειρία στην Μαριούπολη δεν τηρήθηκε, οι κάτοικοι δεν κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πόλη από ασφαλείς διαδρόμους κι επέστρεψαν στα καταφύγια. Οι ρωσικές δυνάμεις πλέον απειλούν και την Οδησσό, τη μόνη άλλη διέξοδο της Ουκρανίας στη θάλασσα, την ώρα που ο ισραηλινός πρωθυπουργός ταξίδεψε μυστικά στη Μόσχα σε πρωτοβουλία διαμεσολάβησης.
Απελπιστική η κατάσταση στη Μαριούπολη
Η πολιορκία της Μαριούπολης συνεχίζεται. Η πόλη είναι αποκλεισμένη και οι προσπάθειες για ανθρωπιστικό διάδρομο έτσι ώστε να φύγει ο κόσμος έπεσαν στο κενό.
Οι εικόνες από το νοσοκομείο της πόλης συγκλονίζουν. Ένας πατέρας τρέχει έχοντας στην αγκαλιά του το τραυματισμένο παιδί του. Οι γιατροί προσπαθούν να το επαναφέρουν. Δεν τα καταφέρνουν και οι γονείς του καταρρέουν.
Οι Ρωσικές δυνάμεις δεν σεβάστηκαν την συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, τονίζει στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Σεργκέι Ορλόφ.
«Στις 9 το πρωί ήταν να ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός αλλά δεν είδαμε κάτι τέτοιο. Μόνο για 40 λεπτά δεν είχαμε βομβαρδισμούς. Και όταν αρχίσαμε να μετακινούμε περίπου 2.000 ανθρώπους με μεγάλα λεωφορεία και άλλους 2.000 ανθρώπους με αυτοκίνητα, άρχισε να χτυπά το πυροβολικό με στόχο τα τρία σημεία που είχε συγκεντρωθεί ο κόσμος», δηλώνει ο κ. Ορλόφ.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ απαντά κατηγορώντας τους Ουκρανούς για την αποτυχία.
«Όπως μας πληροφόρησαν από τη Δημοκρατία του Ντονέτσκ, οι αρχές της Μαριούπολης αρνούνται να δώσουν την ευκαιρία σε κατοίκους να φύγουν μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου που είχε δημιουργηθεί από το ρωσικό στρατό», είπε ο Λαβρόφ.
Ο κόσμος αντί να φύγει έσπευσε να μπει στα καταφύγια. Ο αντιδήμαρχος, αναφέρει πως και οι Έλληνες και όλες οι εθνότητες αντιμετωπίζονται το ίδιο από τις ρωσικές δυνάμεις.
«Υποφέρουν κι εκείνοι όπως οι Ουκρανοί, όπως οι Ρώσοι, όπως οι Αρμένιοι, όπως οι Εβραίοι, όπως όλοι. Υποφέρουν και σκοτώνονται», αναφέρει ο κ. Ορλόφ.
Τρόμος στη Ζαπορίζια
Μία μέρα μετά τις μάχες στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια, ο κόσμος έντρομος στοιβάζεται στα τρένα για να φύγει. Οι εργαζόμενοι κάνουν έκκληση να σταματήσουν τα πυρά γύρω από τις εγκαταστάσεις.
Οι Ρώσοι δημοσιεύουν εικόνες από τα άρματα μάχης και τα ελικόπτερα που βρίσκονται σε ουκρανικά εδάφη. Το υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει πως η Ρωσία έχει καταλάβει αρκετές πόλεις, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν τονίζει πως η επιχείρηση προχωρά όπως είχε σχεδιαστεί.
Το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας του Κιέβου συνεχίζει να δέχεται σφυροκόπημα. Οι Ουκρανοί δίνουν στη δημοσιότητα την κατάρριψη ελικοπτέρου και ο κόσμος που το βλέπει πανηγυρίζει.
Περιοχές όπως το Τσερνίχιβ, έχουν δεχθεί σοβαρά πλήγματα και έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές.
Στη Μποροντιάνκα εικάζεται ότι δεκάδες άτομα εγκλωβίστηκαν στα κτήρια που ισοπεδώθηκαν, ενώ στο Ιρπίν ο κόσμος κλαίει βλέποντας την καταστροφή.
Υπό πολιορκία το Χάρκοβο
Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στο Χάρκοβο, την ώρα που οι Ουκρανοί δείχνουν ρωσικά άρματα που έχουν καταστρέψει. Κι εκεί οι μάχες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε αμάχους.
Στο Μικολάιβ, οι Ουκρανοί δημοσιεύουν εικόνα από κατάρριψη ελικοπτέρου, αλλά και τη σύλληψη του Ρώσου πιλότου. Η περιοχή είναι ο νέος στόχος των Ρώσων, καθώς βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο.
Δίπλα είναι η Οδησσός, όπου όπως τονίζουν οι αρχές περιμένουν τις επόμενες μέρες την επίθεση. Ήδη κόσμος βρίσκεται σε καταφύγια, σε μια προσπάθεια να μείνει ασφαλής.
Ποιος μπορεί να μείνει απαθής σε αυτήν την εικόνα; Ένα μωράκι μόλις λίγων μηνών εγχειρισμένο στο κεφάλι να χαμογελάει. Του αξίζει όλη η φροντίδα, η προσοχή και η αγάπη. Δεν τα έχει όμως όπως πρέπει. Γιατί νοσηλεύεται στο υπόγειο του παιδικού αντικαρκινικού νοσοκομείο του Κιέβου μαζί με άλλα παιδάκια. Εκεί που έχει στηθεί μια πρόχειρη κλινική για τη νοσηλεία τους, προκειμένου να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς.
«Την τρίτη νύχτα του πολέμου οι πυροβολισμοί άρχισαν να πέφτουν βροχή στην περιοχή γύρω από το νοσοκομείο, όπως φαίνεται στο βίντεο που κατέγραψαν μέσα από το κτίριο. Ευτυχώς τα παιδιά είχαν ήδη απομακρυνθεί, καθώς οι σφαίρες έπεφταν βροχή. υπεύθυνη τύπου παιδιατρικού αντικαρκινικού νοσοκομείου», δηλώνει η Λύντια, υπεύθυνη Τύπου παιδιατρικού αντικαρκινικού νοσοκομείου.
Από τα 600 παιδιά που φιλοξενούνταν στο αντικαρκινικό νοσοκομείο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος έχουν μείνει μόνο 185. Αυτά που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Τα υπόλοιπα έφυγαν για το σπίτι τους ή άλλους ασφαλείς προορισμούς.

Ένας Ρώσος στο πλευρό των Ουκρανών
Ήρθε από τη Ρωσία στο Κίεβο για μια κοπέλα και έμεινε 15 χρόνια. Σήμερα θεωρεί τον εαυτό του περισσότερο Ουκρανό και είναι έτοιμος να πολεμήσει τους συμπατριώτες του. Ακούγεται περίεργο, ειδικά τις σκοτεινές αυτές μέρες που ζει η Ουκρανία, είναι όμως η πραγματικότητα.
Σαράντα ετών σήμερα ο Αντρέ είναι έτοιμος να κάψει το ρωσικό διαβατήριο του και μόνο ένα πράγμα τον εμποδίζει.
Ο Αντρέ ζήτησε να ενταχθεί στον Ουκρανικο στρατό, θα ήταν όμως περίεργο να είχαν Ρώσο ανάμεσα τους, οπότε αποφάσισε να βοηθήσει με άλλους τρόπους, όπως φτιάχνοντας μολότοφ και άλλα όπλα.