Πόλεμος σε… ζωντανή μετάδοση! Φλέγεται η Γάζα – Ανελέητοι βομβαρδισμοί

Facebook
Twitter

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα φλέγεται η Γάζα, με τη Χαμάς να συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, όπου ηχούν συνεχώς οι σειρήνες. Πάνω από 800 νεκροί Ισραηλινοί και 560 Παλαιστίνιοι. Δείτε live εικόνα από τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής στη Γάζα, όπου έχει χαθεί ο ήλιος από τους καπνούς. Σφοδρή είναι η απάντηση των Ισραηλινών στα μαζικά, πυραυλικά χτυπήματα που δέχονται πρώτοι στα εδάφη τους από την οργάνωση Χαμάς.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, είχε ανακοινώσει σχέδιο για τον «ολικό αποκλεισμό» της Λωρίδας της Γάζας.

«Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα», ανέφερε ο Γκαλάντ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του. «Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα», υπογράμμισε, σχολιάζοντας ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο της μάχης του Ισραήλ εναντίον «αποκτηνωμένων ανθρώπων».

«Τα αεροσκάφη πραγματοποιούν εκτεταμένες επιθέσεις σε όλο το μήκος και το πλάτος της Λωρίδας της Γάζας προκαλώντας όλεθρο στους τρομοκράτες της Χαμάς. Μόλις τις τελευταίες τρεις ώρες, περίπου 130 στόχοι δέχθηκαν επιθέσεις με δεκάδες αεροπλάνα», αναφέρει σε μήνυμά της η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, δημοσιεύοντας τα παρακάτω βίντεο.

 

 

 

 

Δείτε live εικόνα από τη Γάζα

Το BBC μετέδωσε ότι περισσότεροι από 10 Βρετανοί πολίτες είναι νεκροί ή αγνοούμενοι στο Ισραήλ. Επίσης, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι εννέα Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς.

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε: «Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στα θύματα και στις οικογένειες όλων των πληγέντων και ευχόμαστε στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και παραμένουμε σε επαφή με τους Ισραηλινούς εταίρους μας, ιδιαίτερα τις τοπικές αρχές».

gaza3 2 scaled

gaza2 2 scaled

Το Ισραήλ κλείνει ένα μεγάλο υπεράκτιο κοίτασμα αερίου

Το Ισραήλ ανέστειλε την παραγωγή στο κοίτασμα αερίου Ταμάρ ανοικτά των νότιων ακτών του και θα αναζητήσει εναλλακτικές πηγές καυσίμων προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του, σνέφερε σήμερα το υπουργείο Ενέργειας έπειτα από τρεις ημέρες βίας στην περιοχή.

Η Chevron, που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα, επιβεβαίωσε ότι έλαβε εντολή από το υπουργείο να σταματήσει τη λειτουργία του κοιτάσματος, το οποίο είναι κύρια πηγή αερίου για τα συστήματα και τη βιομηχανία ενέργειας.

Ένα μέρος του αερίου από το Ταμάρ εξάγεται επίσης στις γειτονικές χώρες Ιορδανία και Αίγυπτο.

“Στον απόηχο της κατάστασης, ο αμυντικός θεσμός του Ισραήλ διέταξε την προσωρινή αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Ενέργειας.

“Η προμήθεια της ενέργειας για τις ανάγκες της οικονομίας θα προέρχεται από εναλλακτικά καύσιμα. Η βιομηχανία ενέργειας ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει εναλλακτικά καύσιμα για να παράσχει ενέργεια στους σταθμούς της”.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το υπουργείο Ενέργειας ανέφερε πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εξουσιοδότησε τον υπουργό Ενέργειας Γισραέλ Κατζ να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον ενεργειακό τομέα του Ισραήλ για τις επόμενες δύο εβδομάδες, αν κριθεί αναγκαίο.

Μια τέτοια κίνηση θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να διαθέσει φυσικό αέριο στους καταναλωτές σε περίπτωση ελλείψεων προσφοράς, ανέφερε.

Το Ταμάρ βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα ανοικτά της πόλης Άσντοντ κατά μήκος της νότιας μεσογειακής ακτής του Ισραήλ.

Η πλατφόρμα, που είναι διακρίνεται από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας μια ημέρα με καθαρό ουρανό, βρίσκεται στην εμβέλεια πυρών ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το μεγαλύτερο υπεράκτιο κοίτασμα αερίου του Ισραήλ, το Λεβιάθαν, εξακολουθεί κανονικά τη λειτουργία του, ανέφερε η Chevron.

Το Ισραήλ έγινε κύριος προμηθευτής αερίου στην περιοχή με την έναρξη της παραγωγής στο κοίτασμα Ταμάρ πριν από μία δεκαετία, την οποία ακολούθησαν αρκετές άλλες εξελίξεις στο πεδίο του αερίου.

Η παραγωγή του Ταμάρ αυξήθηκε κατά 18% το 2022 στα 10,25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η Chevron κατέχει μερίδιο 25% στο Ταμάρ, η Isramco 28,75%, η Mubadala Energy των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων 11%, η Union Energy 11%, η Tamar Petroleum 16,75%, η Dor Gas 4% και η Everest 3,5%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top