ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Χερσώνα ώρα μηδέν» – Επελαύνει το Κίεβο, καταστροφές από τους Ρώσους

tanks34636
Όλα μοιάζουν έτοιμα στο μέτωπο της Χερσώνας για την επίθεση των Ουκρανών για να απελευθερώσουν την πόλη στα νότια της χώρας, μια ενέργεια που -όταν και αν ολοκληρωθεί- θα είναι μια σημαντική νίκη για το Κίεβο.

Αλλά, για την ώρα, Ρωσία και Ουκρανία περισσότερο ανταλλάσσουν ρητορικά παρά πραγματικά πυρά. Ανάμεσα σε δύο -πραγματικά αυτή τη φορά- πυρά βρίσκονται ή κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν χιλιάδες άμαχοι που εγκαταλείπουν την πόλη.

Από τη μεριά του το Κίεβο τονίζει ότι η Ρωσία έχει ναρκοθετήσει ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα στη Καχόφκα. Ο υδροηλεκτρικός σταθμός και το φράγμα, που τροφοδοτείται από τον ποταμό Δνείπερο και απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τη σημερινή γραμμή του μετώπου, καταλήφθηκαν από τους Ρώσους στην αρχή του πολέμου, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τουλάχιστον 18 εκατ. κυβικά μέτρα νερού θα κατακλύσουν τις πεδιάδες στη νότια Ουκρανία, ακόμη και τη Χερσώνα αν ο όγκος του νερού απελευθερώνονταν σκόπιμα.

Η Ουκρανία ζήτησε να σταλεί διεθνής ομάδα παρατηρητών στη Καχόφκα, για τον φόβο της καταστροφικής διαρροής του όγκου του νερού η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει χιλιάδες θανάτους. Επισημαίνει ακόμη και το ότι από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, έχει πληγεί το 40% των υποδομών ενέργειας και οι διακοπές ρεύματος είναι αρκετά συχνές.

Παράλληλα, η μεγάλη αντεπίθεση των Ουκρανών στην περιοχή της Χερσώνας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς μετά τον βομβαρδισμό της, στρατηγικής σημασίας, γέφυρας Αντονίφσκι στον ποταμό Δνείπερο, ανακοίνωσαν πως πέτυχαν την απελευθέρωση συνολικά 88 οικισμών από την κατοχή των Ρώσων. Παράλληλα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, Κίριλ Τιμοσένκο, τα ουκρανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν, επίσης, 551 οικισμούς στο Χάρκοβο.

Οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν ακόμη ότι  έχουν καθαριστεί 120 χιλιόμετρα δρόμων, έχει αποκατασταθεί η κινητή τηλεφωνία και συνεχίζονται οι εργασίες για την αποναρκοθέτηση των εδαφών. Συνολικά 156 εγκλήματα πολέμου έχουν καταγραφεί από την έναρξη της αποκατάστασης της περιοχής Χερσώνα.

ukraine-map
Η ευρύτερη περιοχή της Χερσώνας και του Δνείπερου όπου θα δοθεί η μάχη

Η Ρωσία αρνείται ότι έχει ναρκοθετήσει το φράγμα, αλλά δεν επιβεβαιώνει ή διαψεύδει αν έχει διατάξει την υποχώρηση των δυνάμεών της. Έχει δοθεί πάντως εντολή για την εκκένωση αμάχων.

Στρέφεται όμως κατά του Κιέβου και το καταγγέλλει ότι βομβαρδίζει αδιακρίτως, σκοτώνοντας και αμάχους, όπως ισχυρίζεται ότι συνέβη σε φάλαγγα οχημάτων που έγινε στόχος των ουκρανικών δυνάμεων.

«Οι Ουκρανοί Ναζί χτύπησαν διάβαση πολιτών στη Χερσώνα. Ως αποτέλεσμα σκοτώθηκαν τέσσερις πολίτες. Έριξαν βλήματα διασποράς με σκοπό να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Χερσώνας, Κιρίλ Στρεμουσόφ. Δύο από τους νεκρούς ήταν δημοσιογράφοι, ανέφερε η ρωσική πλευρά (κάτι που η Ουκρανία αρνείται) με τις ρωσικές κατοχικές δυνάμεις να υποστηρίζουν ότι το χτύπημα έγινε με πυραύλους HIMARS.

Στο στόχαστρο των Ουκρανών βρίσκονται και οι διαδρομές ανεφοδιασμού στη Χερσώνα, μέσω του ποταμού Δνείπερου, καθώς το Κίεβο πλησίαζει όλο και πιο κοντά σε μια πλήρους κλίμακας επίθεση για την ανακατάληψη της στρατηγικής σημασίας  πόλης-λιμάνι του Νότου.

Έχοντας αντιληφθεί τις δυσκολίες, η Μόσχα έστειλε περίπου 2.000 Ρώσους στρατεύσιμους στην περιοχή της Χερσώνας «για να αναπληρώσουν τις απώλειες και να ενισχύσουν τις μονάδες στην πρώτη γραμμή του μετώπου», σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του Κρεμλίνου δήλωσαν ότι ενισχύουν την άμυνα και μετατρέπουν την πόλη σε «φρούριο», καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου προελαύνουν.

Οι Ουκρανοί χτύησαν σημαντική γέφυρα στο Δνείπερο

Η γέφυρα Αντονίφσκι που βρίσκεται σε μια κύρια διαδρομή από την Κριμαία προς τα ρωσικά εδάφη στη νότια Ουκρανία χτυπήθηκε αργά την Πέμπτη, δήλωσε η εκπρόσωπος της νότιας επιχειρησιακής διοίκησης της Ουκρανίας, Νατάλια Χούμενιουκ, ωστόσο αυτό έγινε μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 10 μ.μ., για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

«Δεν πραγματοποιούμε επιθέσεις σε αμάχους και οικισμούς», δήλωσε η Χούμενιουκ στην ουκρανική τηλεόραση, απαντώντας στον τοποθετημένο από τη Μόσχα αναπληρωτή επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Χερσώνας, Κιρίλ Στρεμούσοφ, ο οποίος υποστήριξε πως τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των ουκρανικών επιθέσεων.

Έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε ρωσικά εδάφη περί τους 15.000 κατοίκους

Από τις προηγούμενες ημέρες, οι Ρώσοι αξιωματούχοι παροτρύνουν τους κατοίκους να εκκενώσουν την Χερσώνα για την ασφάλειά τους και να επιτρέψουν στον στρατό να κατασκευάσει οχυρώσεις. Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε την Παρασκευή ότι υπάλληλοι τραπεζών, ιατρικό προσωπικό και εκπαιδευτικοί άρχισαν να εκκενώνουν την περιοχή, κατευθυνόμενοι προς τη Ρωσία, καθώς οι υποδομές άρχισαν να κλείνουν. Τουλάχιστον 15.000 κάτοικοι από τους αναμενόμενους 60.000 έχουν ήδη μετεγκατασταθεί από την πόλη και τις γύρω περιοχές σε ρωσικά εδάφη.

Η Χερσώνα, με πληθυσμό – πριν την έναρξη του πολέμου – περίπου 284.000 κατοίκων, ήταν μία από τις πρώτες αστικές περιοχές που κατέλαβε η Ρωσία όταν εισέβαλε στην Ουκρανία και παραμένει η μεγαλύτερη πόλη από αυτές που κατέχει. Αποτελεί πρωταρχικό στόχο και για τις δύο πλευρές λόγω των βασικών βιομηχανιών της και του μεγάλου λιμανιού της.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ