ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Οδησσός «κοιτάζει» ανήσυχη προς τη θάλασσα

Facebook
Twitter

«Κανείς στην Οδησσό δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να επιτεθεί σε ένα μέρος που έχει τόσο έντονους δεσμούς με τη Ρωσία. Αλλά πάλι, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν πολλά πράγματα που παλιότερα θα φαίνονταν αδιανόητα», σημειώνει ο απεσταλμένος της εφημερίδας «Γκάρντιαν», Σον Γουόκερ.

Κάθε μέρα, οι κάτοικοι παρακολουθούν τις κινήσεις των ρωσικών αποβατικών που κινούνται ανάμεσα στην Κριμαία και την Οδησσό, καθώς και την εξέλιξη των μαχών για το Μικολάιβ. Οι αναλυτές θεωρούν ότι αν η Ρωσία πάρει την πόλη αυτή, η επίθεση κατά της Οδησσού είναι ζήτημα χρόνου. Στο κέντρο της Οδησσού, ένας πρόσφατα ανακαινισμένος χώρος που έως τις 24 Φεβρουαρίου πουλούσε θαλασσινά, σαμπάνιες και διάφορα είδη καφέ, έχει καλυφθεί με ουκρανικές σημαίες και λειτουργεί ως σημείο συγκέντρωσης δωρεών για τον ουκρανικό στρατό. Κάθε μέρα, στο κέντρο αυτό συντονίζεται η διανομή 8.000 μερίδων φαγητού που ετοιμάζονται στα κλειστά εστιατόρια της πόλης.

Αναλυτές θεωρούν ότι αν η Ρωσία επικρατήσει στο Μικολάιβ, η επίθεση κατά της πόλης είναι ζήτημα χρόνου – «Θα βγούμε στο αντάρτικο», λέει η πρωταθλήτρια στο σκάκι Ναταλία Ζούκοβα.

Η Οδησσός είναι πολύ διαφορετική από το Κίεβο. Ερευνα της κοινής γνώμης τον Σεπτέμβριο έδειξε ότι το 68% των κατοίκων της συμφωνούσε με τη δήλωση του Πούτιν ότι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι «ένας λαός». Μόνο το 20% θεωρούσε ότι το μέλλον της Ουκρανίας ήταν η ενσωμάτωση στην Ευρώπη. Το 38% ήθελε στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία και το 27% ουδετερότητα. Τα γεγονότα του τελευταίου δεκαπενθημέρου όμως ίσως άλλαξαν αυτές τις ισορροπίες. Το 2014, ακραίοι Ουκρανοί εθνικιστές είχαν βάλει φωτιά σε κτίριο συνδικάτων από την οποία είχαν πεθάνει 48 άνθρωποι, οι περισσότεροι φιλορώσοι. Ο Πούτιν αναφέρθηκε στα γεγονότα αυτά στην οργισμένη ομιλία με την οποία κήρυξε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο 72χρονος Μπόρις Χερσόνσκι έχασε τότε πάνω από τους μισούς του φίλους επειδή τάχθηκε εξ ολοκλήρου με την πλευρά της Ουκρανίας. Ο Χερσόνσκι θεωρεί ότι τώρα ο πόλεμος έχει ωθήσει πολύ περισσότερους πιο κοντά σε πατριωτικές ουκρανικές θέσεις. Ισως το πιο ανεξήγητο ήταν η ιδέα του Πούτιν ότι ο λαός θα περιμένει τους Ρώσους στρατιώτες με λουλούδια. «Μπορούν να καταλάβουν την πόλη αλλά μετά πώς θα τη διοικήσουν», είπε η 42χρονη πρωταθλήτρια στο σκάκι και μέλος του τοπικού Κοινοβουλίου, Ναταλία Ζούκοβα. «Θα βγούμε στο αντάρτικο».

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top